Olcsóbbá válhatnak az iPhone modellek

Skarp 2014.11.12. 15:14 Apple, iPhone, Kiemelt hírek 5 hozzászólás 1 786

itegyezmeny_kina_kiemelt

Mielőtt még mindenki hiperventillálni kezdene: nem, sajnos nem most rögtön. Aki olvassa a világpolitika híreit, tudhatja, hogy Barack Obama Kínába utazott tárgyalni. Úgy tűnik nem is eredménytelenül, hiszen az USA és az ázsiai nagyhatalom között kereskedelmi egyezmény született, ami valószínűleg jelentősen csökkentheti az Apple-cuccok gyártási költségeit a komponensek importtarifáinak eltörlésével.

Mint az köztudott, az Apple beszállítók tucatjait fizeti a világ körül, akik aztán Koreából, Japánból és a többi országból Kínába exportálják az általuk gyártott alkatrészeket, ahol összeszerelésre kerülnek az iPhone-ok, iPad-ek és Mac-ek. Kína jelenleg magas importtarifákat szab ki ezekre, az új megállapodás értelmében ez alól a Microsoft, HP és a többiek mellett az Apple is mentesülne. Ha pedig az Apple ugyanazt a hasznot tudja behúzni alacsonyabb gyártási költségekkel, az azt jelenti, hogy a Mac-ek után itt is csökkenhetnek az árak.

A Wall Street Journal egyezményről szóló tudósításában mindazonáltal azt is kiemeli, hogy az dokumentumot a maradék 76 tagországnak is ratifikálnia kell, mielőtt érvénybe léphetne – a két nagyhatalom által megtett lépés azonban kulcsfontosságú. Ezután a többi már sétagalopp. Az egyezmény 78 tagállama bonyolítja egyébként az IT-export 97 százalékát a világon. A remények szerint a véglegesítés lezárulhat év végéig, így a csökkenő árakat már 2015 folyamán megtapasztalhatnánk.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

5 hozzászólás

 1. Milan - 2014.11.12. 18:37

  Akkor majd jönne a sok Androidos köcsög,aki azt mondaná hogy a Samsung jobb,drágább is mint az Apple…

 2. ViTamás - 2014.11.12. 19:27

  Nagyon nem bánnám, ha ezt mondhatná.

 3. Z - 2014.11.12. 19:58

  Hmmmm. Hát szerintem ez legfeljebb 5-8 százalékkal csökkenthetné az árakat, vagyis a jelentősége a fogyasztók számára mondhatni minimális, a gyártó multi cégek számára persze annál inkább jelentős. Szóval attól nem igazán kell tartani, hogy most majd olcsóbb lesz mondjuk a Samsungtól az iPhone.
  Ugyanakkor szeretném megjegyezni, hogy az igazi árcsökkenésre nem ez lenne a megfelelő megoldás, hanem az, ha az Apple igazi fejlesztéseket hajtana végre, azaz valódi, saját gyárat és gyártósort szerelne fel és állítana munkába, ahelyett, hogy bérben dolgoztat. Ezzel ráadásul saját országának is jót tenne, mivel egy rakás munkahelyet teremthetne. Ja persze, akkor a vezetők nem vághatnák zsebre a nagy lóvét és kissé nehezebb lenne adót elkerülni is.

 4. IPhone - 2014.11.13. 00:24

  Obama hazamegy azt kihirdeti a rezsicsökkentést ;))

  • Gg - 2014.11.14. 12:27

   Ez jó volt. :-))

Szólj hozzá Te is!