Példaértékű ítélet Touch ID ügyben

Skarp 2014.11.05. 14:07 Apple, iOS, Kiemelt hírek 4 hozzászólás 1 577

touchid_itelet_kiemelt

Egy virginiai ügyben a bíró űgy döntött, hogy az ujjlenyomatot nem védi az ötödik alkotmánykiegészítés. Az USA alkotmányának 1791-ben ratifikált kiegészítő passzusa kimondja, senki nem kényszeríthető arra, hogy saját magára terhelő vallomást tegyen, illetve azt is, hogy senki nem vonható kétszer felelősségre ugyanazért a bűnért. Steven C. Frucci bíró határozata alapján a bűntetőper alperese nem kényszeríthető passcodeja bebillentyűzésére, illetve a szám átadására, azonban ez az ujjlenyomatra nem vonatkozik.

Tehát lényegében úgy döntött, hogy mivel az ujjlenyomat a kézírásmintához vagy a DNS-mintához hasonlatos ezért kötelezhető a vádlott annak átadására, míg a passcode beírása a vádlott általi információátadásnak minősül, így potenciálisan terhelő lehet, így nem kötelezhető senki ilyesmire. A határozat egy bizonyos David Baust ügyében került nyilvánosságra – a fickó a vád szerint fojtogatta barátnőjét, s a rendőrök úgy sejtették, a támadásról videót rejteget a telefonján. Ha passcode segítségével védte le telefonját, megkereshetik azt, azonban ha ujjlenyomattal, akkor használható a videó ellene a bíróságon.

Persze a dolog még nem végleges, mivel egy felsőbb bíróság még felülírhatja az ítéletet, amennyiben fellebbezésre kerül az ügy. A dolog jelentőségét egyébként egy pár nappal ezelőtti eset is hangsúlyozza. Történt ugyanis, hogy egy rendőr lebukott, miután egy ittas vezetésért bevitt hölgy telefonjában turkálva meztelen képeket talált a tulajról, amiket nem illendő kommentek kíséretében tovább is küldött rögtön magának és két kollégájának. Bár az üzeneteket törölte, azok addigra már felkerültek iCloudba és persze meg is jelentek a hölgy többi készülékén, így a rendőr hála istennek lebukott.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

4 hozzászólás

 1. Vélemény - 2014.11.05. 14:47

  Nem kicsit tűnik úgy, hogy maguk a törvényalkotók könnyítik meg a bűnözők azon lehetőségeit, hogy kibújhassanak a felelősségrevonás alól! Ezt felettébb “érdekesnek” tartom, mi az, hogy nem kötelezhető, hogy saját magára terrhelő vallomást tegyen? Mi az, hogy a gyanúsítottnak/ vádlottnak JOGA VAN HAZUDNI, amíg a sértettnek/ tanúnak nincs??? Miért van az, hogy egy becsületes embernek kevesebb jogot ad a törvényalkotó, mint egy feltételezett bűnözőnek? Idáig süllyedtünk, és ez nem jut el az épeszű emberek tudatáig, hogy itt valami nagyon nem stimmel???

 2. Nikusy - 2014.11.06. 06:28

  Azért mert alapból úgy indul hogy mindenki ártatlan, amíg be nem bizonyítják a bűnösségét. Így is sok ártatlan belekerül a rendszerbe, ami sosem lehet tökéletes.

 3. strucc007 - 2014.11.06. 08:13

  Elég lenne a hipnózis, mint bizonyíték bevezetése, mindjárt ki is derülne az igazság.

 4. Templomos - 2014.11.06. 12:19

  A bűnelkövetőnek jogai vannak, az áldozatnak csak esélye.

Szólj hozzá Te is!