Jó hír a power usereknek, itt a Shellshock javítás

Skarp 2014.09.30. 14:50 Apple, Kiemelt hírek, OS X 3 hozzászólás 394

shellshock_javitas_kiemelt

Az UNIX rendszerek nagy részét érintő, Bash exploit, ami Shellshock néven lett ismert eddig csak egy közlemény kiadására motiválta Cupertinot, amiben közölték a júzerekkel, hogy az átlag, SSH-t nem használó felhasználó nincs veszélyben. Most, hétfő délelőtt azonbna megjelentek az update-ek az utolsó pár OS X verzióhoz. Érdekes, hogy a Heartbleedhez hasonlóan ez is hosszú ideje észrevétlenül létezett, ám ez még a korábbi hibához képest is régebben, mintegy 25 éve lapított, várva a felfedezést.

A Bash nem más, mint egy shell, azaz parancsértelmező, ami a Unix alapú rendszerek fontos eleme. Ez biztosítja, hogy a felhasználó parancsokat adhasson a gépnek. A Shellshock egy biztonsági rés a Bash shellben, aminek segítségével ha a támadó ügyes, külső kódok juttathatóak be és futtathatóak a rendszerben. Ez azt jelenti, hogy a külső személy akár távolról is irányíthatja a számítógépet, sőt nem csak hozzáférhet adatainkhoz, de módosíthatja, másolhatja és törölheti is őket, illetve programokat is futtathat.

A helyzet az Apple bejelentésével szemben az, hogy potenciálisan mindenki veszélyben lehetett volna, hiszen bár a Terminalt sokan el sem indítják, viszont számos alkalmazás és rendszerszolgáltatás használja a Bash shellt a háttérben. Az OS X Bash Update 1.0 a Software Updateből is elérhető, de itt az Apple Support oldaláról is letöltheted: OS X Maverickshez, OS X Mountain Lionhoz, vagy OS X Lionhoz. Ártani nem árt, viszont az ördög, mint tudjuk sosem alszik (csak, hogy egy közhelyet is elsüssünk itt a végén).

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

3 hozzászólás

 1. Idioty - 2014.09.30. 20:24

  “A Shellshock egy biztonsági rész”
  Én meg azt hittem, hogy ez pont a biztonságot játssza ki, nem pedig a biztonsági rendszer része. :)
  Egyébként valahol úgy olvastam, hogy a kihasználáshoz az ssh bejelentkezésnek is be kell lennie kapcsolva. Bár gondolnom ez a távolról történő bejelentkezésnek vonatkozott.

 2. Pepe - 2014.10.01. 07:20

  Igen. Vagyis nem “egy biztonsági rész’ hanem ennek a sebezhetőségnek ez a neve. Van másik neve is, Bashdoor, szerintem ez jobban kifejezi a hiba természetét. Szerintem amivel keveri, az a Secure Shell (SSH), de az valójában csak egy, az ezen hiba miatt sebezhetővé vált felhasználási mód közül. További Info: http://en.m.wikipedia.org/wiki/Shellshock_(software_bug)
  Szóval meg kell mondjam nem szabadna ennyire pongyolán fogalmazni, sőt mi több, ezt az értelemzavaróan hibás cikket javítani kellene.

 3. Skarp - 2014.10.01. 11:19

  Nem kevertem, sima elütés volt, biztonsági rés akart lenni, de már javítottam, átolvasásnál. Köszi az észrevételt

Szólj hozzá Te is!