Mactörtént: Hogyan dumálta rá Steve Tim-et a csatlakozásra

Skarp 2014.09.15. 15:08 Apple, Kiemelt hírek, Mactörtént 6 hozzászólás 805

jobs_cook_kiemelt

Mint azt sokan tudjátok, Cook 1998 óta dolgozik a vállalatnak, az pedig már házasságból is hosszú. Jobs nem kisebb vállalattól csalta át, mint a Compaq-tól. Tim ottani állásával tökéletesen elégedett volt, ám az alapító addig ostromolta, amíg be nem adta a derekát és el nem ment Cupertinoba egy állásinterjúra. A négyszemközt zajló beszélgetésen Jobs elmondta a vonakodó Timnek, hogy a cég terve, hogy belép a fogyasztói piacra. Bemutatta neki az akkor még erősen készülő státuszban levő iMac-et, aminek szele végül újra a siker irányába fordította az Apple vitorlását és elindította az úton, ami a mai állapotig vezetett a majdnem anyagi csődtől.

Cook úgy érezte, hogy ketten jól tudnának együtt dolgozni, így érzéseire támaszkodva úgy döntött, kilép komfortzónájából és csatlakozott Steve-hez. “Egyszercsak arra gondoltam. ‘Megcsinálom. Megyek és megcsinálom.’” – mesélte el a jelenlegi CEO a Charlie Rose-nak adott interjújában. De nem volt ennyire zökkentőmentes az egész. Jobs fejvadászai többször felhívták, azonban minden alkalommal visszautasította őket, mondván jelenlegi helyzetével maximálisan boldog. A fejvadászok azonban nem adták fel ő pedig végül úgy gondolta, mégiscsak abban az iparban dolgozik, amit kis túlzással Steve teremtett meg, miért ne találkozna vele, hiszen érdekes és tanulságos lehet. Így vallott a találkozóról.

“Azt hittem, hogy találkozunk és elbeszélgetünk, de öt perc alatt megvett. Elkezdett a stratégiájáról és a víziójáról beszélni és arról, hogy száz százalékig a fogyasztói piac felé akar fordulni. Mindezt egy olyan helyzetben, amikor az összes többi vállalat úgy gondolta, hogy nem lehet rajtuk pénzt keresni, így a vállalati szolgáltatások felé fordult. És akkor arra gondoltam, hogy mindig azt tanultam, hogy követni a csordát nem mindig jó dolog, hiszen mindenképp vesztesz a végén.

Ő valami egészen más dolgot csinált. A dizájn is szóba került, épp annyit mondott róla, hogy tényleg felkeltse az érdeklődésemet. Az a tárgyat írta le, amit később iMac néven ismert meg a világ. Ahogyan beszélt, és amilyen kémia volt közöttünk… egyértelmű volt, hogy neki fogok dolgozni. Végignéztem az Apple akkori problémáin és úgy éreztem, hogy tudok tenni ezek ellen. Vele dolgozni pedig életem kiváltsága. Akkoriban fiatal voltam és a szívem azt mondta: csináld. Én pedig hallgattam rá. Senki sem volt, aki rákényszerített.”

Valami komolyabbra gondoltatok? Valóságtorzításra? Egyszerűen csak éreztette a magát csak boldognak gondoló Tim-mel, hogy többre hivatott és bizalmat szavazott neki. Ennyi és semmi több. Tim pedig meghálálta azza, hogy bő másfél évtizede az Apple sorait erősíti, 2011-ig COO-ként, azóta pedig vezérigazgatóként.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

6 hozzászólás

 1. Bristol - 2014.09.15. 20:21

  Jol tette. Akkor. De most, egyedül… Gyanus, hogy ebből baj lehet.

 2. S - 2014.09.15. 21:54

  Jó ez így

 3. Bristol - 2014.09.16. 07:07

  Nem nem az. Amitől az apple az apple az az innovácio, a bumm hangulat. Most azt eröltetik hogy mi csináljuk meg a legjobban.
  Ez igaz. De ha nem perzseli fel néha a levegöt…

 4. jim - 2014.09.16. 10:31

  Ha emlékezetem NEM CSAL, akkor 2001 – ben került Tim Cook az Apple – hez…vagy nem?

  • Skarp - 2014.09.16. 11:28

   vagy nem. 1998 márciusában csatlakozott az összes forrás szerint. :)

 5. Fecc66 - 2014.09.16. 12:30

  Szerintetek mi a p…át lehet állandóan innoválni.
  Azt hiszitek azt minden nap lehet.
  Ciklusok vannak,mint mindenben.
  Nem elég innovativ ,meg boom…..meg izé
  Eszetlen aki ilyennekkel jön!

Szólj hozzá Te is!