Öt Jobs-féle indok az IBM-Apple összeborulás ellen

Skarp 2014.07.16. 15:31 Apple, Kiemelt hírek, Steve Jobs 1 db 568

Az Apple-IBM vállalati összekarolástól hangos ma a techsajtó. Attól is, hogy miként kezdte el Cook a saját képére formálni a vállalatot – s ez is olyasmi, amit Jobs regnálása alatt nagyon nehezen tudtunk volna elképzelni. Az International Business Machines-szal folytatott rivalizáció egyidős az Apple-lel, Jobs pedig haragtartó ember lévén élete végéig tiszta szívéből rühellte a konkurens óriást. A Bloomberg össze is szedett öt bizonyítékot a szokásos “ez Steve alatt nem fordulhatott volna elő” dogmára.

1. “Welcome, IBM. Seriously.”

Az első igazán komoly odaszúrás az 1981-es egészoldalas hirdetés volt, amit Jobs helyezett el a The Wall Street Journalban. A felszínen sportszerű, mézes-mázos üdvözletnek tűnő szöveg valójában szatirikus gúnyirat volt, ami az IBM jócskán megkésett PC-piaci belépőjét volt hivatott kifigurázni. Az IBM egészen 2005-ig jelen volt a piacon, aztán eladta az egész cégrészt a fenébe a kínai Lenovonak.

2. Jobs beint az IBM-nek – szó szerint
A kevésbé ismert, bár hardcore fanatikusok körében kultikus státuszra szert tevő fotó, ami 1983 decemberében, pár héttel a Mac terméklaunch előtt készült. Andy Hertzfeld, Jobs akkori kollégája a Macintosh teamben mesélte, hogy a Newsweek-kel találkoztak New Yorkban, hogy egy címlapsztoriról tárgyaljanak, s a meeting előtt Hertzfeld és Jobs körbenéztek Manhattanben. A képet egy Jean Pigozzi nevű francia világutazó készítette és csak azért kerülhetett elő ilyen sokára, mert Hertzfeld féltette az IBM és az Apple processzoros együttműködését, hiszen akár komoly botrányt is okozhatott volna az amúgy meglehetősen ártatlan kép.

3. 1984

A klasszikussá vált reklám, ami a “Nagy Kék” becenéven is ismert céget az Orwell-regény Nagy Testvéreként ábrázolta. Jobs imádta, az elnöktanács kevésbé, hiszen nem tartották jó ötletnek antagonizálni az IBM-et.  Jobs az alábbi beszédet mondta el az 1984-es Super Bowlos premier előtti exkluzív zárt vetítésen.

“Úgy tűnik, az IBM mindent akar. Sokan az Applet látják az egyetlen reménysugárnak arra nézvést, hogy az IBM-nek talán futnia kell majd a pénze után. Az eladók, akik eleinte tárt karral fogadták a céget, most attól rettegnek, hogy a cég által dominált és irányított jövő vár ránk. Egyre inkább és egyre elkeseredettebben fordulnak az Apple-höz, mint az egyetlen erőhöz, ami képes biztosítani a jövőjüket és szabadságukat. Az IBM mindent akar és ágyúi csöveit a teljes kontroll útjában álló utolsó akadályra irányítja: az Apple-re. A Nagy Kék irányítja majd a teljes komputeripart? Az egész információs kort? Igaza volt George Orwellnek az 1984-ben?”

4. A sötét középkor
Egy 1985-ös Playboy interjúban Jobs nem átalkodta az alábbit nyilatkozni:

“Ha valamilyen okból nagy hibákat vétünk és az IBM nyer, szerény véleményem szerint 20 éven belül amolyan számítógépes sötét középkor köszönthet ránk. Amint az IBM átveszi az irányítást egy piaci szektor fölött, majdnem mindig leállnak az innovációval. Megakadályozzák, hogy haladjon a maga útján.”

5. Váltás az Intelre


Amíg Jobs távolt volt, az Apple lezavart egy szolid architektúraváltást – az új processzorok pedig az IBM PowerPC platformjára épültek. Amint Jobs visszakerült a céghez, lelőtt egy csomó fölösleges projektet, az Intelre való váltás azonban csak 2005-ben kezdődött meg és fokozatosan állt át a teljes termékkínálat az újabb architektúrára. Hogy Jobs bosszúja teljes legyen, még meg is forgatta a kést kicsit a kékekben az 2005-ös keynoteon:

“Célunk, hogy a vásárlóinknak a legjobb PC-ket biztosítsuk és előre tekintve az Intel előtt áll a legígéretesebb, legerősebb út. Tíz éve váltottunk a PowerPC-re és úgy gondoljuk, az Intel technológiájával a következő tíz évben a megalkothatjuk a legjobb személyi számítógépeket.”

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 1 db

  1. aggressor - 2014.07.16. 18:03

    6-ordikat meg kihagytátok, a leglényegesebbet…. míg az ibm-re koncentrált addig a microsoft megerősödött.

Szólj hozzá Te is!