Hogy fog kinézni az iPhone-lineup a bejelentés után?

Skarp 2014.07.15. 19:10 Apple, iPhone, Kiemelt hírek 9 hozzászólás 2 326

Erről írt hosszas fejtegetést Ewan Spence a Forbes online kiadásába. Azt már tudjuk, hogy szeptemberben meg fogjuk tudni, hogy a jelenlegi iPhone-kínálattal mit kezd az Apple. A szerző logikusan kaszát jósol a nagy öreg 4S-nek és az egyik új iPhone lesz a zászlóshajó-modell. Valószínűleg a kisebbik, a phablet méretű naggyal pedig új termékvonal indulhat.

Kiemeli, hogy az Apple mindig fenntartotta a klasszikus triumvirátus modellt: a flagship készülék 200 dolláros szerződéssel, az előző évi flagship 100 dolláros szerződéssel, míg belépőnek ott volt egy alapból költségkímélő anyagokból gyártható “új”, vagy egy még korábbi, már gazdaságosan gyártható flagship modell – két éves hűséggel ingyen. Régebben mindig az új modell érkezett a lineup tetejére, míg a többi eggyel lejjebb gurult a rangsorban. 2013 szeptemberében az 5C borította az addigi sémát azzal, hogy az iPhone 5 helyébe lépett ugyanazzal a hardverrel, ám teljesen új kültakaróval. A nagy kérdés Spence szerint az, hogy vajon az 5C jelen lesz-e a következő prezentáción, vagy elődje sorsára jut.

A gondolkodás az egész mögött nem nagy rakétatudomány – a két új modell azonban megborítaná az eddigi sémát. Hova illeszkedik a phablet modell? Sokan gyorsan rávághatják, hogy legfelülre, ám abban az esetben a három szintű modellpalettáról egyszerre tűnne el a 4S és az 5C is. “olcsó” megoldásnak meg maradna az 5S? Nem túl valószínű. Bővül a paletta négy modellre? A szerző szerint a két megoldás sajátos mixtúrája jöhet.

A 4S valószínűleg végleg eltűnhet a süllyesztőben (rossz ezt leírni, hisz én is ilyet gyepálok hosszú ideje elégedetten, de tényleg nagyon elavult már az A5-ös processzor). Helyét a befizetés nélküli két éves hűséges slotban az 5C veheti át. Bár a média kudarcként szeretné láttatni, közel sem az és a mai napig kiválóan fogy, ráadásul rengeteg új júzert hozott az Applenek. Ezt a negyedéves eredmények is ékesen bizonyítják.

Az iPhone 5S, bár drága az előállítása még mindig, a 100 dolláros fakkba kerülése komolyan megpörgetheti az eladásokat, esetleg valami kijelző- vagy memóriafrissítést kaphat (ez utóbbit mi nem nagyon gondoljuk reálisnak). Így a 4,7 hüvelykes iPhone 6 kerülhet a királykategóriába. Spence szerint nem megoldás, ha hármas fölé érkezik meg az 5,5 hüvelykes modellt, mivel megbontja az évek óta jól működő modellt, illetve valószínűleg az Apple logikusan elkerülné, hogy két flagship modellje legyen párhuzamosan.

A Phablet így várhatóan egy teljesen új termékként lesz tálalva, ami különálló vérvonalat indíthat majd világhódító útjára. Ahhoz, hogy ez a felállás fenntarthatóan működjön a nagyobbik modellnek valami nagyon kiemelkedőt kell alkotnia. Olyat, ami ahhoz fogható, mint amit az első iPhone vagy iPad tett le az asztalra. Az okfejtés logikus, nagyjából egyet is értünk vele, bár hozzátennénk, hogy mi még az iPad mini eltüntetését sem tartjuk elképzelhetetlennek – a kannibalizáció ugyanis valószínűleg elsősorban a kisebbik tabletmodellt érintené különösen érzékenyen.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

9 hozzászólás

 1. Milan - 2014.07.16. 10:15

  Én tuti nem váltok,maradok az 5S-nél.

 2. Xcv - 2014.07.16. 10:25

  Kit erdekel? :D

 3. iFan - 2014.07.16. 11:25

  De muszály hogy legyen C. Nem azért mert annyira jó, hanem mert Tim azt mondta. De javítsatok ki, ha mégsem

 4. Fasirt - 2014.07.16. 11:31

  Nem lepodnek meg, ha az 5,5 colos model mar nem “fulhoz emelos” formaban lenne hasznalhato, hanem csak gyari bluetooth fulessel. Ezzel atmentet kepezne az okostelo es a tablagep kozott. Ha GSM hivasra alkalmas lesz, akkor ennyiben fog tobbet tudni az iPad mininel (meg nyilvan a kamera minosegben). Kannibalizalni igy talan nem fogja az iPad minit… Itt viszont mar a marketingjukon mulik, hogy hogyan tesznek kulonbseget. Lehet, hogy a mini (3. gen.) a 2014-es frissitesekor is megmarad A7-en pl. es csak touch ID-t kap…

 5. Nick - 2014.07.16. 12:03

  iphablet

 6. Ibrick - 2014.07.16. 16:08

  Ha lesz phablet, akkor a minit senki sem fogja venni.
  Viszont, ha gyártanának egy 13″-os iPadet az kasza lenne tuti.

 7. Fehérsólyom - 2014.07.17. 06:02

  Miért is kéne eltünni bármely méretnek? Inkább pótolni kell a hiányzókat!
  A haszonkulcs biztosítva van mindegyik számára. Mért kelljen a konkurencia termékét választani csak amiatt, ha nincs megfelelő darab a kedvenc márkából?

 8. Csaba001 - 2014.07.17. 07:40

  Én meg már hosszú ideje gyepálom az i4-et és semmi de semmi baj sincs vele.

 9. Bandiboy - 2014.07.22. 14:28

  Szerintem logikus az i4S kihullása. Sajnos. Számomra még most is ez a legszebb iPhone. Gondolkodok abban, hogy az utolsó darabokból veszek eggyet. Az ios8 erre még fel fog menni. A teljesítmény igényesebb dolgokat az iPad4-en csinálom. Úgy fél éve nagyon gondolkodtam egy i4s megvételén. Mindenki lebeszélt róla, még Handrás is. Az új iPhonok nem tetszenek. Sajnálom. Ha lehet hinni a pletykáknak és a fotóknak, akkor az i6-nak erősen HTC ONE formája lesz. Ez sem tetszik. Vettem egy Z1 Compakt-ot mert küllemre ez hasonlít leginkább az i4s-re. 4.5-ös kijelzője van, de nem érem át minden pontján. Gyűlölöm ez miatt. Utálom, hogy mindig takarítani kell a memóriát. Utálom, hogy amikor vettem (kaptam a Telenortól), akkor még azt hírdették, hogy a hátlapja is üveg, aztán a Sony bevallotta, hogy műanyag, ami még iszonyatosan karcolódik is. Szóval annyira nem vagyok oda érte. Még szerencse, hogy a meghosszabbított hűségidőért kaptam 0 Ft-ért.

Szólj hozzá Te is!