The Telegraph: A Facebook dolgozói az elégedettebbek

Skarp 2014.04.27. 12:12 Apple, Egyéb 18 hozzászólás 365

Az angol lap cikke szerint bár a Facebook méretét, bevételeit és pénzforgalmát tekintve töredéke az Apple-nek és utóbbi vállalat elhivatott rajongóbázissal rendelkezik, ez a rajongás nem terjed ki annyira az almás cég alkalmazottaira, mint az gondolhatnánk. Ha a dolgozói elégedettségre kerül a sor, egyértelműen a Facebook kerül az első helyre.

Persze ez nem akkora meglepetés, hiszen a szerdai negyedévzárás kisebbik győztese legendásan jól kezeli dolgozóit, nem sokáig kell keresgélnünk az interneten, hogy szembejöjjön egy poszt a Facebook-campus ingyen-automatáiról, és más cégeknél szokatlan kényelmi lehetőségeiről – eközben nem egy egykori Apple-dolgozó mesélt a kemény, sokszor embertelen munkatempóról, amit az Apple-nél tapasztalt. (Persze majdnem általános az a vélekedés is, hogy a juttatások és az előállított termékek kárpótolják a dolgozókat és az Apple-ös munkakörnyezet még így is közmondásosan jó.)

Persze mindenképpen fontos részlet, hogy a Facebook-nál mindössze 6500-an dolgoznak, szemben az Apple 80 ezres alkalmazotti gárdájával. A Glassdoor anonim felmérése alapján a Facebook dolgozók 92,2 százaléka elégedett a munkájával és ajánlaná ismerősének, hogy ott helyezkedjen el – ez az érték az Apple-nél csak 81 százalék. Bár a különbség számottevőnek tűnik, az almások értékelése is remeknek számít, ha azt vesszük alapul, hogy az oldalon szereplő vállalatok átlaga 57,6 százalék.

Nem ez az egyetlen kategória, ahol az Apple alulmaradt: a vezetői elfogadottság értékelésén megleetősen szoros versenyben, de Mark Zuckerberg nyert 96,8 százalékkal, míg Tim Cook alig lemaradva 92,6 százalékot szedett össze. Összességében a karrierlehetőségek, fizetés és juttatások, vállalati kultúra és a munka és magánélet közötti egyensúly számbavétele után az öt pontos skálán a Facebook 4,6-ot ért el, az Apple pedig 3,9-et.

A Glassdoor kéri az értékelőket, hogy külön nevezzék meg a leghangsúlyosabb előnyöket és hátrányokat. A Facebook esetében leginkább azt emelték ki, hogy rendkívül motiváló sok intelligens ember között dolgozni és a dolgozóknak még mindig van lehetősége nyomot hagyni, ahelyett hogy valami a teljes kép nélkül érthetetlen részmunkán robotolnának naphosszat. Ráadásul a cég még mindig nagy ütemben nő és milliárdnyi embert érdekel és érint, amit csinálnak. Az Apple-nél leginkább a remek juttatási csomagot dicsérték (“ha elég szerencsés vagy ahhoz, hogy teljes munkaidős lehess”), illetve a kiváló munkakörnyezetet.

A negatívumok esetében a közösségi médiavállalatnál a rettenetes munka-magánélet egyensúlyt, az ingyen kaja és a remek cukrászat miatti könnyű elhízást és az iszonyatos növekedési ráta miatti hiányos vagy teljesen hiányzó dokumentációkat nevezték meg. Cupertinoban leginkább a hosszú munkaidőt és azt említették meg, hogy minden kirúgott vagy felmondó teljes munkaidős helyére két részmunkaidőst vesznek fel.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

18 hozzászólás

 1. Ibrick - 2014.04.27. 13:02

  Ebbe a cikbe még bele illet volna, hogy az Apple foglalkoztatja a legtöbb rabszolgát a világon. Több százezer embertelen körülmények között dolgozó kis kínai rabszolgát:))
  Ezzel bizonyosan elnyernék a legkapitalistább, kizsákmányoló címet is:)
  Ergo fel sem kerülhetne egy listára ahol a dolgozói elégedettség szerpel, vagy valahol a legalján szerepelne. Talán zimbabwei szemét szét válogató cég megelőzné:))

 2. Áron - 2014.04.27. 15:17

  Ibrick: az Applenak igen kevés kínai alkalmazottja van, hiszen akik a készülékek gyártásában részt vesznek, azok nem Apple alkalmazottak! :-P Ha már fikázol, akkor legalább gondold át, mielőtt leírod! :-P

 3. Ibrick - 2014.04.27. 15:49

  Kedves Áron fején találtad a szöget :)
  Nem az Apple alkalmazottai hanem foxcon és társai…
  Ettől meg az Apple termékeit ők gyártják es igen is felelősek azért ami ott történik.

 4. Carlo - 2014.04.27. 16:14

  Akkor a nokia is felelős, mert én az elcoteqben dolgoztam, ahol nokia telefonokat kellett összeszerelni, és nem volt valami hú de jó a munkakörülmény.

 5. Carlo - 2014.04.27. 16:17

  Visszatérve a cikk lényegére, azért legalább az kiderült, hogy az emberek többsége szívesebben, ill. nagyobb örömmel dolgozik olyan cégeknek, amik haszontalanok, semmire nem jók (facebook) szemben olyan cégekkel, ahol a munkáltató elvárná, hogy a dolgozói szívüket lelküket beleadják a végkifejletbe, mert ő alkotni akar, adni valamit a világnak. (Apple). Erre mondta Steve, hogy ő művészekkel akar dolgozni, ami viszont nagy áldozatokkal jár.

 6. Carlo - 2014.04.27. 16:38

  Visszatérve Ibrick gondolataihoz. Ha a gyárakba jobb körülmények uralkodnának, vagyis jobban megfizetett munkaerő állítaná elő a készülékeket, hajlandó lennél másfél – 2 millió forintot fizetni egy MacBokk proért? Vagy mondjuk fél millióért vennél iPhone-t? Drágább munkaerő, drágább készülékek. Inkább örülni kéne, hogy valaki ennyiért megcsinálja. De Tim Cook védelmében megjegyezném, hogy ő emeltetni akarta a foxton dolgozóinak a bérét, még ha nem is az Apple-hez tartoznak, de a befektetők lehurrogták. Azt hiszem ez a cikk itt is megjelent. Nem találom azt a cikket, de itt egy másik, ahol beszámolnak róla mennyit is tesz az apple a helyzet javulásáért.

 7. Majom Hal Béka - 2014.04.27. 16:56

  Elvakultak vagytok, az Apple is lopott mar Facebook alkalmazottakat…

 8. Krisz - 2014.04.27. 17:30

  Te jo eg…milyen komoly ertelem ami itt megy!:)

 9. Ibrick - 2014.04.27. 20:50

  Carlo igazad van anno a Nokia Komáromban alkalmazott rabszolgákat :)

  Viszont nagyon naiv vagy, ha azt hiszed hogy olcsó az iPhone, mert a kínai munkaerő olcsó. Lehetne a kínai munkásoknak normális bért fizetni, csak akkor a Tim bácsinak meg a részvényes lépjenek nem lenne 100-150%-os haszna, hanem mondjuk tisztességes haszna.

  Nem tudom eldönteni te egy normál user vagy, vagy valamelyik Nokia főnök :))) ( csak remélem az utóbbi ).

  Az iPhone, túl árazott.
  Az előállítási költsége 40$ az kb 10 ezer forint te meg 200 ezerért megveheted.
  Az Apple egy könyörtelen kapitalista, semmi másról nem szól csak a profitról.
  Amit Tim bácsiról írtál, hogy felszólalt a jobb munkaviszonyokért az neked szólt a naiv kis felhasználónak (marketing). Olyan durva körülmények vannak a kínaiaknál akik ai iPhone-t gyártják, hogy napi szintű volt az öngyilkosság… Gondolom a jó munkakörülmények miatt harakiritztek :)))

 10. Tomi - 2014.04.27. 21:45

  Igaz… Most olvastam hogy az i5s tenyleges ara ~300-400$ korul lehet, vagyis egy 70 ezres telot 200 er vehetjuk meg hogy ez mennyire tisztesseges azt dontse el maga!

 11. Majom Hal Béka - 2014.04.28. 01:57

  Tisztesseges, mert nem kotelez ezeket megvenni…

 12. Tomi - 2014.04.28. 09:55

  Attol meg pofatlan a valos ar majdnem 3x at elkerni hiaba nem kotelez hogy meg vedd! Nem hallottam meg olyan globalis cegrol akik ekkro haszonnal dolgoznak!

 13. Ibrick - 2014.04.28. 10:58

  Te majom attól, hogy nem kötelező megvenni attól meg tisztességtelen, túl árazott termékek az iPhone-ok.
  Nem beszélve a minőségi problémákról.
  Pár hónapos i5s-em amit tokban tartottam, vigyáztak rá gyalázatosan néz ki, kopik a festék a hátlapon es az éleken.

 14. Pret - 2014.04.28. 13:15

  En ezt nem ertem… Vasarloi szavazat, ha veszel egy apple termeket, azzal tamogatod a vallalatot… Ezzel egyutt azt amit csinal. Innentol kezdve nincs beleszolasod, es meg csak nem is jogos a felhaborodas. Ha nem ertesz vele egyett, akkor ne vagyel ilyen termeket… De ugyebar errol szolna a szabadsag, hogy mindenkinek eselye van arra, hogy megvalositsa egy almat… Ha valakinek az, hogy tularazott termekekkel keressen milliardokat, akkor, ha ezt az emberek tamogatjak, akkor miert ne tehetne meg? Ez olyan, hogy teszem azt dolgozol pek-kent, es allamilag szabalyoznak, hogy egy kenyeret max mennyiert adhatnal, vagy hogy ezen max mennyit kereshetsz… Ezt kommunizmusnak hivjak, arrol nem is beszelve, hogy hogyan fogsz ugy novekedni, ill egyaltalan megelni… Ha valaki elkezd barmit dolgozni, tanulni, azt azert teszi mert hasznot remel belole… En pl orvsonak keszulok, hat ev tomeny szivas, utana meg ujabb 2/3/4 rezidensi… Ha valakit egy magan praxisban megvizsgalnak 5perc alatt es legombolnak rola 10k-t arra azt mondjak, hogy mekkora szemet… Igen de az a 10k-nem csak azt az 5percet tartalmazza, hanem az elotte fizetes nelkul eltoltott 6evet, es az utana kovetkezo potom penzert torteno szopast… Ha valaki ennek ellenere azt mondja, hogy jo de akk miert nem mondjuk csak 5, hat azert mert, a tudas a dokinal van, lehet, hogy neki csak ot perc, de a foszer egy eleten at nem tudna kilogikazni, mi baja lehet. Igy hat a kereslet magasabb mint a kinalat… Barki aki kritizalja a kapitalista szemetladakat gondolkozzon el azon, hogy o maga csinala-e barmit is ingyen… Barki aki valaha panaszkodott a fizetesere nem szolhat egy szot sem, leven o maga is magasabb, es magasabb hasznot remel a munkajaert! Es meg mielott barki jonne, hogy ilyen emberbol ne legyen orvos, megkerdeznem, hogy fizetne-e inkabb 10k-t egy pontos disgnozisert, vagy menne el ingyen olyan helyre, ami necces, hogy bejon, vagy sem. Igen azert megy az ember orvosnak, mert segiteni szereten, mert jobba akarja tenni masok eletet, pontosan ezert a munkaja ertekes es becsulendo, aminek a merceje barmennyire is fajo, a fizetseg. Ugyan igy van ez az apple-el amig ok az egyetlen ceg a vilagon akik nagy tomegek szamara gyartanak minosegi eszkozoket, addig igen is megerdemlik a fizetseget, a belefektett munkajukert, az meg, hogy kinaban kit mennyiert dolgoztatanak… Ha valaki csak egy kicsit is tajekozottabb lenne, es nem csak kurucinfo/index oldalakrol tajekozodna, felvetne, hogy ok meg a jobbik eset mert nekik legalabb munkajuk van… Ha nem erne meg nekik, nem csinalnak, hanem elmennenek es csinalnak mast… De ilyen opcio sincs… Ra vannak kenyszerulve… Fel lehet fogni ezt ugy is mint kihasznalast, meg ugy is, hogy igy legalabb ennyit kereshetnek, es nem az utcan halnak ehen, vagy tamadnak ra es rabolnak ki jarokeloket olyanokat mint amilyenek elvileg sajnaljak oket…

 15. Ibrick - 2014.04.28. 14:52

  Kedves Pret!

  Van nálad egy kis zavar, ezért megpróbálom elmagyarázni. Tanult gyerek leszel, csak megérted. Valószínű a fiatalság miatt írsz hülyeségeket:))

  Mit nem értesz? Veszel egy túl árazott terméket, amin a cégnek tisztességtelen haszna van, mert rabszolgákal termeltet embertelen körülmények között. (Aki ezzel egyetért ne is olvasson tovább:))
  Attól, hogy tetszik nekem egy termék és megveszem az nem jelenti azt, hogy egyet is kell értenem velük.

  Az orvosokat meg ne is emlegesd, az egyik legkorruptabb társaság Magyarországon :) sajnos. Nem az a gond, hogy 10 ropi egy vizsgálat én is havonta egyszer kifizetem.
  Az a gond velük, hogy még mindig a szoci dogmák szerint rendelnek.
  Remélem te nem egy ilyen fasz leszel majd.
  Kívánom a sok tanulásod után legyél nagyon jó orvos és ismerjék el a munkádat tisztességes fizetéssel, de ne kapják te se meg az Apple se tisztességtelen pénzt. Tehát ha egy rendelésednek a tisztességes ára pl. 10 ezer, akkor ne akarj érte 200 ezret. Kapise?

  • Pret - 2014.04.29. 00:01

   Ad homiem… nem az érvet, hanem az érvelőt támadod, ez önmagában nem mindig baj, de egy internetes fórumon, ahol semmi jelentősége nincs, és nem vitát kell nyerni hanem, véleményeket ütköztetni, kicsinyesnek találom. Nem értek egyet a rabszolgatartással, távolról sem. De ha valaki elmegy és doglozik egy ilyen cégnek, anélkül, hogy erre kényszerítenék az nem rabszolga. lehetne akár atomfizikus, vagy utcaseprő, de ő ott dolgozik. Ez önálló döntés, és igen társadalmi rétegekből nehéz kitörtni felfelé, de alternatíva van. (elcoteq, nokia rabszolgák) A foxconossal kapcsoaltban kifejtettem a véleményemet. Az, hogy a magyar egészségügy ilyen olyan amolyan, igaz, ezzel nem is szeretnék vitába szállni. De kérdem én amíg van aki kifizet nekem 200k-t egy vizsgálatért, mert elhiszi, hogy minőséget kap, addig miért ne kérhetném el. Tudod piacszegmentáció van aki olcsóbban kínál ha az ő terméke kell köss kompromisszumot, vagy ha van olyan jó, hogy ne kelljen akkor vedd azt. Nekem ebben az esetben le kell majd vinnem az áraimat, mert különben éhen halok, mert nem jön hozzám senki. Ha viszont nem halok éhen, akkor valamit igen is jól csinálok, mert az emberek elhiszik, hogy megéri kifizetni nekem az a 200k-t. Viszont ha a másik terméket vásárolod azzal igen is voksot teszel mellete… mert hát ki az a barom aki olyat venne önszántából ami nem éri meg neki. Legyen az érzelmi, vagy bármilyen másik ok. Te is valamiért megvetted az iPhone-t… Hiába tudod, hogy túlárazott valamiért megérte, mert különben nem lenne a kezedben. Ugyan így van ez mindennel… menjünk neki az összes luxus márkának, hogy milyen szemetek, vagy a new york-i ingatlanosoknak, hogy mi a faszom kerül már egy tetőlakásban százmillió-milliárd forintokba? Nincs rá szükség… ha van akinek megéri a százmillát is,(vagy iP.esetében a 200ropit) az az ember ki is fogja fizetni ezt a pénzt érte. És hát miért is adná az Apple 20 forintért a telefont ha el tudja adni 200k-ért is. Gondolj bele kapsz két állásajánlatot recepciós munkára. Az egyik 1millát fizet havonta a másik 100k-t. Gondolom nem kérdés hová mész, és kétlem, hogy egy másodpercig is nyavajognál, hogy basszus de te nem érdemled meg a millás fizetést, mert nem csinálsz semmit… Az apple-esetében még árnyaltabb a kép, mert ők legalább csinálnak is érte valamit. És igen szemétség az emberi tudatlanságból, vagy hülyeségből hasznot húzni, de ezt csinálja a villanyszerelő, a programozó, a számítógéptechnikus, a dohánygyártó, az összes borászat, a létező összes luxusmárka, és luxus cikk, sportoló, politikus, orvos, kutató, bankár, autóversenyző, kereskedő, mezőgazdász, de még a takarítónő is az emberi gyarlóságot esetünkben a lusataságot használja ki, és keres belőle annyit amennyit csak tud! (az egész világ arra épül, hogy valaki valamit jobban tud nálam, (csinálni) amely tudást(terméket) én megveszek tőle, és én/társadolom döntőm/dönti el, hogy mennyire van az adott tudásra/termékre szüksége és mennyit hajlandó érte fizetni. Ha majd senki nem vesz iphone-t ennyiért hidd el leviszik az árát, de amíg az emberek fejében az él, hogy ez ekkora érték addig igen is megér ennyit… Az arany geci értékes, mégis kevesebb dologra jó, mint egy iphone, de ha jó bizniszt akarsz csinálni nem iphone-ba hanem aranyba fektetsz. Miért? Mert arról többen hiszik, hogy érték mint egy iphoneról… Az a narancssárga papírdarab deák úrral a felszínén lófaszt sem ér… csak arra jó, hogy akinek odaadod elhiszi, hogy majd neki is elhiszik, hogy ő is elhitte, hogy az ér valamit is. Szerintem!

 16. Cydie - 2014.04.29. 00:15

  A tisztességes ára 200 ha beleszámolod a szellemi tőkét, időt, fejlesztésre szánt pénzt, 80 000 dolgozó kifizetését. Az 1 misis fullos TV-ben sem 750000 az anyaghasznákat maga… Jó 200k-ból megvan nekik az milliós TV. Azt fizeted meg, hogy van aki dolgozott vele. Nem tetszik? Alapíts céget, váltsd meg a világot. Ha nem tehetsz érte semmit, mit kell itt pofázni, attól nem lesz jobb… Az az X dolláros összeg amit olvasgattok, az anyaghasználat, még a villanyszámla sincs benne az Apple-nek stb… Visszaolthatsz de leszarlak. Neked az a véleményed, nekem ez, de hülye emberekkel nincs kedvem vitatkozni

Szólj hozzá Te is!