Tovább növekedhet a Mac piaca

HusztiD 2014.04.03. 16:26 Apple, Mac 0 db 226

A Fortune oldalán látott napvilágot egy újabb felmérés, melyből érdekes dolgok figyelhetőkek meg. A piacon lévő iPhone, illetve a Mac megoszlásokat figyelték, ami nem számít újdonságnak, viszont igen érdekes dolgokat tudhatunk meg belőlük. Például kiderült, hogy az Apple telefonja 2011-ben volt a csúcson, ugyanis akkor a 23.8%-os arányt tudhatott magának a többi okostelefonnal szemben.

Térjünk át a Mac-re, ugyanis az érdekesebb lehet számunkra. Az alábbi diagramon jól megfigyelhetőek a számítógépek megoszlásai évről évre. 2003-ban még 2% alatt volt, míg 10 évvel később már valamivel több, mint 5% volt az Apple gépeinek megoszlása a piacon. Növekvő tendencia figyelhető meg, annak ellenére, hogy 2012-ben egy minimális visszaesés volt tapasztalható. A felmérés kiterjedt a gépek árazásaira is egyúttal, melyből kiderült, hogy az almás gépek általában 700 dollárral drágábbak a piacon lévő alternatívákkal szemben, mégis kelendőek. Az iPhone-nál is hasonló megfigyelhető, ugyanis ezek a telefonok valamivel drágábbak, mint a rivális gyártók csúcskészülékei, azonban a telefonpiacon csökkent az Apple jelenléte, amit a forrás részben a nagyobb kijelző hiányának tud be. Újabb, nagyobb telefon(ok) megjelenésével elvileg emelkedhet az almások szerepe a piacon, de kérdéses az, hogy mennyivel. A Mac gépek növekvő megoszlása pedig a népszerű telefon és tablet eladásoknak tudható be, ugyanis egy elégedett vásárló nagy valószínűséggel kipróbálja a cég többi termékét is, amennyiben lehetősége van rá.

Az elkövetkezendő években tovább tarthat a Mac-ek részesedésének növekedése a piacon, azonban nem tudni, hogy hol áll majd meg, hiszen előbb utóbb erre is sor fog kerülni. A kérdés talán már csak az, hogy egy nagyobb kijelzőméret bevezetéssel képes lesz-e az Apple tovább növelni a részesedését az okostelefonok piacán.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!