Felvásárolná a Renesas alvállalatát az Apple?

Skarp 2014.04.02. 16:00 Apple, Egyéb, iPhone 2 hozzászólás 313

A Nikkei szellőztette meg először a hírt, hogy az Apple a japán Renesas Electronics-szal tárgyal annak Renesas SP Drivers nevű alvállalata felvásárlásáról, ami az RE, a Sharp és a Powechip Semiconductor vegyesvállalkozása. Ez az a cég, ami az iPhone és az iPad LCD-paneleit meghajtó áramköröket gyártja az Applenek. A vásárlás céljának egyelőre inkább a mérnöki tapasztalat és know-how megszerzése tűnik, mintsem a beszállítások megkönnyítése. A megvásárolt szürkeállományt Cupertino a további képélesség-javítás és akkuidő-növelés érdekében aktivizálhatná.

A beszámolók szerint az Apple nagyon számít az ügylet megvalósulására, és a sikeres akvizíció esetén nem tervez leépítéseket. Ha sikerül a dealt tető alá hozni, valószínűleg a Sharp is eladná 25 százalékos részesedését a vállalatban, így az Apple tulajdonába kerülne a cég 80 százaléka. A Nikkei pont a minap hozott le a mostanság terjengő pletykákkal rímelő hírt, miszerint az új iPhone két új képernyőméretben kerülhet forgalomba szeptemberben és mivel a lap eddig nem nagyon lőtt mellé (ahogyan a hírt szintén leközlő Bloomberg vagy a Wall Street Journal sem), nincs okunk kételkedni.

Bár az Apple vásárolt már több félvezetőgyártót  is (pl. a P.A. Semi és a Passif Semiconductor), a Renesas SP-vel nagyobbat haraphatna, hiszen a cég a világvezető a kijelzőket meghajtó chipek szegmensében. A Powerchip 20, a Renesas 55 és a Sharp 25 százalékos részesedésével létrehozott vállalatban a Renesas többségi részéért az Apple 479 millió dollárt, vagy 50 milliárd jent ajánlott. A Sharppal ellentétben a Powerchip megtartaná egyötödös részesedését.

Az utóbbi évek Apple-ös beszerzései azt jelzik, hogy komolyan szeretnék átvenni a kontrollt készülékeikbe kerülő alkatrészek gyártása és fejlesztése fölött, ami komolyabb integrációt tesz lehetővé szoftver és hardver között és kisebb függőséget a beszállítóktól. A hírekre reagálva a Renesas Electronics pár órája közleményt adott ki, amiben se megerősíteni, se megcáfolni nem volt hajlandó az Apple érdeklődését.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

2 hozzászólás

  1. THe0S - 2014.04.02. 16:18

    Szerintem jó lenne ha ezek a cégek az Apple kezébe jutnának. Segítenék egy rendes telefon-oprendszer páros
    létrehozását.

  2. Boxoló - 2014.04.02. 17:30

    Szerintem is. Kevèsbè lenne függô az Apple. Lehet, hogy olcsòbban is àllítanàk elô ami jòl jöhetne az almànak de biztos lenyelnèk a hasznot igy mi semmit nem èreznènk ebbôl.

Szólj hozzá Te is!