37 év után bezárja kapuit a legelső Apple kereskedés

HusztiD 2014.03.21. 16:02 Apple, Egyéb 9 hozzászólás 595

Mindig szomorú hír, mikor olyan esetekről hallunk, hogy egy vállalkozás megszűnik, mert az valamiért nem képes tartani a piac által diktált ütemeket. Sajnálatos módon most ez fog megtörténni a FirstTech vállalkozással, ugyanis március 30-án végleg lehúzza a rolót. Hogy miért érdemes róluk szót ejteni? Talán azért, mert a FirstTech volt a legelső cég, aki az Apple gépeit árusította, többek között pedig ők adták el a világon az Apple első személyi számítógépét.

Ha egy kicsit visszatekintünk a múltba, akkor kiderül, hogy a minneapolisi vállalkozás 1941-ben nyitotta meg a kapuit, amelyet egy fiatal, elektronikában jártas csapat üzemeltetett. A cég 1977-ben eladta az első Apple számítógépet, majd onnantól kezdve értékesítették azokat. Az eladások mellett műszaki segítségnyújtást is adtak, illetve szervizeltek, ezen felül pedig további elektronikai dolgokat árultak, mint például rádiók, televíziók és fonográfok. Mára már nem bírták tartani az ütemet a fejlődésnek köszönhetően, ugyanis Minneapolisban jelenleg 5 Apple Store működik, amelyet a vállalkozás megérzett. Természetesen nem csak ezek játszottak benne szerepet, hiszen ahogy említettük, több mindennel foglalkoztak, így a nagyobb hipermarketek is megnehezítették a dolgaikat.

Mindenek végett pedig elmondhatják, hogy a kis vállalkozásnak sikerült 73 éven át üzemelnie, amely 2014. március 30-án zárja be kapuit és összesen 75 dolgozójától válik meg.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

9 hozzászólás

 1. The Count - 2014.03.21. 16:37

  Na ennyit az Apple-ről.

  Ha ők adták el az első almát, akkor azért az Apple-nek talán valamit csinálni illett volna, már preztizsből is….

 2. Bianka - 2014.03.21. 16:59

  Húzzál innen Freier

 3. Designed by Apple in California - 2014.03.21. 17:16

  Kicsit fura elhinni, hogy gazdasági okok miatt szűnik meg a bolt. Pont az USA-ban, ahol a magyarországi és még jó néhány más ország áraihoz képest, sokkal olcsóbban lehet/lehetett megvenni az Apple termékeit abszolút legális, ellenőrzött forrásból. Pont ott, ahol az Apple piaci részesedése kiemelkedő. Attól függetlenül, hogy van Apple Store a városban, biztos vagyok benne, hogy a cégnek megvolt a kellő anyagi tőkéje ahhoz, hogy a szükséges újításokba (design, kapcsolattartás, reklám..) beruházzon. Itthon nagy üzlet még mindig az almás termékekkel és tartozékaival foglalkozni. Kint USA-ban is biztos jó pénzt jelent, szerintem.

  Bár lehet, hogy ott már annyira telített a piac, hogy kifejezetten egy márkára, termékkörre már nem kifizetődő koncentrálni. Vagy ez a változás szele. Már nem kell annyira az Apple termék mindenkinek, mint pl. 1-2-3-.. évvel ezelőtt. Végül is én már nem annyira érzem azt az Apple érzést, mint pár éve. Profitorientált lett az Apple is. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy évről évre egyre jobban el akarják hitettetni az emberekkel, hogy amit 1 éve vettél az idejétmúlt, teljesen korszerűtlen konstrukció. S ezt a szoftveres támogatottsággal is próbálják éreztetni. Biztos vagyok benne, hogy ezt sokáig nem tudják csinálni. Vesz az ember egy iPhone-t jó 200.000ft-ért, egy MacBook-ot 4-500.000Ft-ért s mindez 1 év után mehet a levesbe.

 4. The Count - 2014.03.21. 19:25

  Ezt pofázom pontosan… Nehogy már a két éves teló menjen a kukàba mert az alma úgy döntött h extraprofitot akar…

 5. Pete - 2014.03.21. 20:09

  Mirol is beszeltek?mikor is jelent meg az iphone 4S??mire azt nem tamogatja az apple addigra 3eves telo lesz! Nem ketto!illetve azert ne csinaljatok ugy mintha azert mert nem kap majd ios8-at ki kene dobni.

 6. Lvgaben - 2014.03.21. 20:38

  Ez csak m.o-van igy (sajnos) . Amerikaban ha lejar a 2 eves szerzodes, mindenki csereli az ujra.

 7. Designed by Apple in California - 2014.03.21. 21:21

  Pete!

  Kicsit láss méllyebben a dolgok mögé. Nem tudom, hogy mióta használsz iPhone-t, s milyen típus volt az első készüléked. De ha te nem is mások biztos emlékeznek arra, hogy amikor megjelent az IOS 4, s letöltöttük az iPhone 3G-re, hát jött a pofon, mert kevés volt hozzá a 3G hardvere. Szerencsére én vissza tudtam tenni a 3.1.3-at. De ha valakinek rémlik akkor a 3G-n futo IOS 4 nem támogatta a háttérkép beállítást. Amit az Apple azzal magyarázott, hogy a hardvernek totál betenne. Pfff. Persze. A Jailbreak bebizonyította, hogy semmivel sem izzasztotta meg jobban a 3G rendszerét, ha háttérkép alkalmazhatóságát legálisan is biztosította volna az Apple. Vagy ugorjunk egy jó nagyot. Amikor megjelent az iPHone 5S az IOS 7-tel, sok alkalmazás pl. Keynote, iMovie. iBooks stb rendszerkövetelménye IOS 7 lett. Holott aki használja tudja, hogy a kinézeten kívül semmi sem változott. S biztos, hogy a régebbi rendszerek támogatását jelen technológiai feltételekkel nem lehet megoldani. :) Vagy a lassított video és sorozatfelvétel. Az i5 hardvere túl gyenge ahhoz, hogy tudja azt a szintet, mint az i5S. Majd jött egy lelkes fejlesztő, s írt egy olyan alkalmazást, aminek segítségével nemhogy az i5S lassított videofelvételét és sorozatkép felvételét tudta, hanem meg is haladta azt. Roppant kínos volt ez az Apple-nek, s már nem is tudom, hogy mennyit fizetett e fejlesztőnek, hogy lemondjon minden jogáról, s átadja a szabadalmát. Na szerintem, aki hallotta/olvasta ezt az sztorit, annak véglegesen leesett, hogy mekkora disznó cég lett az Apple. Felhasználói élmény/Apple érzés megszűnt. Most Apple profitmaximalizálás van. Ami azért is elkeserítő, mert jelentheti azt is, hogy már az Apple sem bízik a felhasználóiban, hogy mindenféle ügyeskedés nélkül márka hűek lennének.

  A hülye embert meg lehet vezetni, de mi van azokkal akik nem divatból vették eddig az almát?

 8. The Count - 2014.03.22. 14:34

  Bizony! Ezt a lassulást igazából szándékosság vezérli. A 4-re kiadták, valószínű szándékosan, és mindenki felháborodott, hogy lassú. Az Apple ekkora cirkuszra nem számított. Hát a 7.1-ből valszeg kivették a lassításokat. Az 5s-en piszok gyors, a 4-en lassú. Miért? Vegyél 5s-t.
  Az Apple jelenleg egy disznó profitorientált cég lett. Csak meg kell nézni a Jobs alatti és a jelenlegi árbevételeket.
  Jobs alatt sehol sem volt a mostani bevételekhez képest, pedig az Ő idejèben jöttek ki a nagy durranások. Most pedig mi az újdonság ? Az 5s ? Ezt hardverileg a samu és a htc lenyomta.
  Ha a htc-re valaki megcsinál egy linuxos oprendszert az IOS a kanyarban sem lesz.
  Sajna az Ubuntus project pénzhiány miatt bebukott, de az nem azt jelenti, hogy valaki előbb-utóbb nem fogja megcsinálni. És ha meglesz le fogja nyomni a droidot és az IOS-t is.Hiába a sok app. Meg lehet nézni az appstore-ban az alkalmazások 70 százaléka ugyanaz, vagy szemét. Ha linuxra összeraknak egy oprendszert és egy irodai csomagot, akkor én biztos leteszem a szifont. Ez amit az alma csinál gusztustalan.
  Sok a hülye… Sajnos. Bár már sok amerikainak, is kezd szemetszúrni az “üzletpolitika”…

 9. Vig Róbert - 2014.04.18. 07:55

  A tények és a történelem azt bizonyítja, hogy mindig azok a cégek és termékek hozzák hosszú távon a biztos profitot és a stabil üzleti pozíciót akik jó minőségű árut kínáltak a vevőknek és nem akarták, hogy vevőik évente lecseréljék az előző évben vásárolt terméket. Ezt a megállapítást nem csak a telefongyártókra értem. Az iparban a profi felhasználók csak olyan gépeket berendezéseket vásárolnak melynek ár érték aránya kitűnő. Lásd a Német árut mindenki előbbre sorolja mint a Franciát vagy az Olaszt. Ha az Apple elkezd Olaszosodni, hát hamarosan megnézheti magát.

Szólj hozzá Te is!