Nem túl jó kritikákat kap a Kane-könyv

Skarp 2014.03.20. 14:00 Apple, Egyéb 7 hozzászólás 345

Sorra érkeznek a kritikusok értékelései a nagy port felkavart Haunted Empire c. könyvről, és a nagy részük kevéssé hízelgő, annak ellenére, hogy még Walter Isaacson is elismerően szólt a kiadványról. Mi elsősorban három, inkább Appleös dolgokban, mint könyvekben szakavatott ember kritikáját emelnénk ki a tegnap megjelent könyvről, a Silicon Beat nyomán. Az első ilyen Philip-Elmer DeWitt, a Fortune magazin Apple rovatának szerzője. Dewitt ezt írja:

“Olvastam a könyvet és sajnálom, hogy ezt kell mondanom, de elmarad a várakozásoktól. Az első harmadában kiváló tudósításokat olvashatunk, ami Jobs életének utolsó három évéről szól. Ahogy a Guardian kritikusa, Charles Artur arra már rámutatott, a könyv maradék kétharmadára a súlyos elfogultság a jellemző és Kane valahogy mindenben az Apple végjátékának bizonyítékát látja.”

DeWitt megnyilatkozása azért különösen érdekes, mert korábban ő is segítséget nyújtott a szerzőnek a könyv elkészítésében, mivel lenyűgözte Kane Wall Street Journalnál végzett munkája.

“Kiváncsivá tett. Tudtam a mellékprojektjéről, mert három évet töltött azzal, hogy a WSJ San Francisco-i irodájának dolgozva tudósított az Appleről és számos igen fontos hírről ő számolt be először, mint például Jobs sokáig titkolt májátültetéséről, 2009 tavaszán. Olyan riporternek ismertem meg, aki tudta hogyan kövesse a forrásait egészen annak magjáig. Ha úgy vélte, tudja milyen a Jobs utáni Apple, én égtem a vágytól, hogy elolvashassam.” – írta Kaneről DeWitt, akit kiábrándított az írónő olykor majdnem kényszeres vágya arra, hogy bebizonyítsa, az Apple már csak régi önmaga árnyéka. “Végsősoron hozzáállása még riporteri érdemeit és hitelességét is aláássa. A könyv tele van olyan következtetésekkel, amikről ordít, hogy azelőtt levonta őket, hogy a tények meglettek volna hozzá.“

A 9to5mac veterán szerkesztője, Seth Weintraub is igen komoly aggályokat fogalmazott meg a Haunted Empireről. Ő is arról számolt be, hogy az első pár fejezetet kifejezetten élvezte, ám a vége felé sok olvasóhoz hasonlóan úgy  érezte, mintha az egész csak valamiféle személyes bosszú lenne Tim Cook és az Apple ellen. Így írt róla:

“A kiadás előtt kaptunk egy példányt és az első 85 oldalt, ami arról szólt, hogyan alakította át a céget a rákkal vívott utolsó nagy csatája közben, kifejezetten élveztem, ráadásul csomó új részlet is van benne. A könyv közepétől kezdve azonban céltalanul kanyarog összevissza a Jobs halála utáni sztorik rengetegében, túl sok oldalt szentelve a Foxconnak, a Samsung-pernek vagy az ebook-pernek. Nagyon nehezen élvezhető vált a könyv, olyan volt, mintha régi újságcikkeket olvastam volna, túl kevés új információval ahhoz, hogy értékelni tudjam. Az Apple nem létezhet Steve Jobs után. A vállalatnak MUSZÁJ elbuknia. Ez végigvonul az egész könyvön. A tisztesség kedvéért azért hozzátenném, hogy nem gyűlöltem a könyvet, mint a legtöbb Apple kritikus. Hiszek abban, hogy jó lehet a magunkfajta, gyakran Apple-párti hírekbe és véleményekbe merülő, kicsit alternatív valóságba került embereknek látni, mit gondol és lát a mainstream a cégről.”

A Macworldös Jason Snell sem volt teljesen elragadtatva a könyvtől, ami benne mindenféle érzelmi reakciót keltett. Bár először hevesen kritizálta, némileg finomított a véleményén:

“Kár érte, mivel a Haunted Empire néhol nagyszerű tudósításokat tartalmaz, leginkább az Apple kínai gyártási folyamatairól, amiket helyi munkásokkal készített interjúk is támogatnak, és ugyanez elmondható az Apple utolsó pár évének jogi ügyeiről szóló beszámolóiról és Jobs utáni Apple kulcsfiguráinak életrajzi fejezeteiről is. Mindezek ellenére is, a többi fejezetben Kane túlságosan próbálkozik könyve címéhez és témájához illeszkedőt írni és minden áron bizonyítani, hogy az Apple mindenféleképpen elbukásra ítéltetett.”

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

7 hozzászólás

 1. Majom Hal Béka - 2014.03.20. 15:23

  Sok helyesírási hiba van a postjaitokban. Erre figyeljetek jobban!

 2. Nagy Laci - 2014.03.20. 17:55

  Ha már kritizálsz és ezt magyarul teszed, akkor a “post” az poszt (postjaitokban=posztjaitokban).
  (espresso=eszpresszó stb.) Köszi
  Egy volt nyomdász, tisztelettel.

 3. Ibrick - 2014.03.20. 20:57

  Igen, ez nagyon ciki, ha valaki úgy kritizál, hogy nem tud helyesen írni.
  Helyes író troll:))

 4. Steeme Cock Boobs - 2014.03.21. 03:07

  Köszi, Vágási Feri! ;) Inkább nem mondok semmit. Nekem az utóbbi két hozzaszólás tűnik szánalmas trollkodásnak. Van epítő jellegű kritika, a tiétek nem volt az.

 5. Cydie - 2014.03.21. 23:22

  Úgy van, semmi baj azzal, ha angol szavakat csempészik bele a mondandójába. Vagy te tweetelés helyett is mindig “csipogást” mondasz, csakhogy minden áron magyar szavakat használj?

 6. Bianka - 2014.03.22. 13:45

  A helyesírásra is figyelni kéne gyerekek!

 7. Steeme Cock Boobs - 2014.03.25. 03:13

  Ráadásul az angol post magyar megfelelője nem igazán a poszt, de ebbe már inább ne menjünk bele!

Szólj hozzá Te is!