Quo vadis, Apple?

Skarp 2014.03.03. 18:19 Apple 19 hozzászólás 749

Most, hogy a CarPlaytől, az iWatchtól, a zafírüvegtől és az új Apple TV-től hangos a techsajtó, érdemes kicsit hátradőlnünk és végiggondolnunk, hogyan-merre haladhat majd tovább az Apple a jövőben. Egyre többet hallunk arról, hogy az Apple már nem az az innovatív vállalat, ami az előző évtizedben volt és talán újabb mélypont jöhet, azonban már nem lesz ott a sokak szerint a céggel egyenlő Steve Jobs, hogy visszatérésével másodjára is gatyába rázza a céget. A sokat emlegetett “titkos projekten” és az “új termékkategóriákon” nagyon sok minden áll vagy bukik.

Amikor Jobs visszatért gyermekéhez és a hatalmas Microsoftos kölcsönnel új irányba indította el az eredeti cégre már csak nyomokban emlékeztető Applet, megkezdődött az ökoszisztéma kiépítése. A zseniálisan egymásra épülő eszközök tulajdonképpen egymást vetették meg. Amíg a Microsoft mélyrepült az okostelefonok jelentőségét teljesen alábecsülő Ballmer irányítása alatt, az Applenek sikerült forradalmasítania először az zenelejátszók piacát, majd az okostelefonokét és a tabletekét. Közben új életet lehelt a döglődő zeneiparba és az appok formájában új, döbbenetesen gyorsan hatalmasra növő piacot indított útjára. Az innovációs lendület azonban az 5-ös iPhone megjelenése óta egy kicsit mintha elfogyott volna és bár azt mindenképpen az Apple számlájára kell írnunk, hogy a konkurensekkel ellentétben az iCuccokat továbbra is elkerüli a feature creep-szindróma, valahogyan nem sikerül megtalálniuk az egyensúlyt. Ez fontos, mert a befektetők bizalma kezd megingani a mostanában már nem igazán forradalmasító, inkább becsületből csak mindig hardvert- és szoftvert frissítő Appleben.

Sokszor elhangzó, de száz százalékig helytálló tény, hogy Tim Cooknak nincs könnyű dolga. A 4/4S átütő sikere után a vegyes fogadtatású iPhone 5 nem igazán hozott akkora újítást, mint elődjei, ráadásul az általam egyébként nagyon kedvelt iPad mini is csak egy form faktorral való matatásnak nevezhető, nem fejlesztésnek. Az iPod-iPhone-iPad folyamat teljesen logikusnak tűnt, azonban kérdéses, hogy merre folytatható tovább. Sokan pedzegették persze, hogy az Apple TV és a Thunderbolt képernyők ötvözésével akár a TV-bizniszbe is beszállhatnának, ez azonban még várat magára, ugyanis az Applet egyelőre jobban érdekli set-top-boxának App Store integrációja és az eszköz pehelysúlyú játékkonzollá való fejlesztése.

Közel sem arról van szó, hogy az Applenek rettentő rosszul áll a szénája vagy arról, hogy rossz termékeket csinál. Egyszerűen csak baljós előjelek láthatóak már a horizonton, amikkel Cooknak és a cégvezetésnek számolnia kell és meg kell tennie a megfelelő lépéseket, hogy a vállalat jövőjét biztosíthassák. Természetesen nem arról van szó, hogy az Apple zuhanórepüléssel fog eltűnni, inkább akár több évtizedekig elhúzódó vegetálás várható, ha nem lesz hajlandó újra felvenni a kesztyűt és a saját játékában lassan felé kerekedni látszó konkurenciával harcba szállva elkezd újra kockáztatni. És ez alatt nem a 90-es évek elejére jellemző ide-oda kapkodást értem. Ahogyan azt egy egyébként igen kiváló tavalyi Forbes cikk is megjegyezte, az Applenek nem elegendő, ha egyszerűen remek termékeket fejlesztenek ki, a cégnek újabb áttörésekre van szüksége fennmaradásához.

Steve olyan vizionárius és tehetség volt, akiből nagyon ritkán születik egy-egy, nem lehet tehát változtatás nélkül folytatni a köré felépített stratégiát. Ha az Apple hosszútávon is nem csak talpon, de a csúcson kíván maradni, alkalmazkodnia kell a megváltozott körülményekhez. Az innovációt nélkülöző termékfejlesztés hosszútávon nem kifizetődő. Ahogy azt már említettem, az Apple újkori sikertörténete gyakorlatilag létező termékek végletekig tökéletesítéséről szólt és bár most komoly problémát okoz a következő megreformálandó terület kiválasztása, továbbra is ez a megfelelő út. Ez persze most nehéznek tűnik, mert az Apple Jobs halálával nem csak a vezetőjét vesztette el, de a legfőbb fogyasztóját is, aki egy személyben testesítette meg a fogyasztói insightot.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

19 hozzászólás

 1. Janipod - 2014.03.03. 18:43

  Nem aggódom értük! Mindig lessz egy-egy új termék amivel lenyűgözik a világot. Ehhez megvan a megfelelő szellemi tőke és a szükséges pénz is! Hajrá Apple!!!

 2. Carlo - 2014.03.03. 18:48

  Ezt a cikket rossz volt olvasni. Annyira unalmas már ez az innovációs marhaság. Miért nem elég az embereknek a tökéletességre való törekvés? Miért nem elég az iWatch,mint innováció? Várjuk ki a végét. Nincs még egy termékcsalád, ami ennyire kompatibilis lenne egymással mint az apple termékei. Minden termék kiegészíti egymást. Így van a telefon, macbook, a tv és a majdani óra. Számomra ebben rejlik a tökéletesség és a szinte összeomlaszthatatlan rendszerben és programokban. Jelenleg sajnos android telefont használok, de az asszony iPhone 5c-jén ki tudtam szinte mindent próbálni és beleszerettem az apple-be. Csináltam egy hackintosh-t magamnak, hogy kipróbálhassam, milyen is a mac és azonnal beleszerettem. Sajnos belementem abba a hibába, mikor is megtévesztett a nagy innováció. Samsung galaxy s4… semmi nem akar normálisan működni. Van benne innováció bőven, de minden csak valahogy működik. Semmi nem tökéletes rajta. A samsung smart tv-vel olykor olykor kompatibilis, de sosem megbízható. Az acer laptoppal (windows) pedig valahogy egyiket sem tudom tökéletesen szinkronizálni. Tehát miért is kéne nekem innováció? Ezért akarom az említett készülékeimet lecserélni apple termékekre. És ha már itt tartunk, a napi edzésekhez biztos beszerzek egy iWatc-ot is, amint piacon lesz. Egy dolog van amit az iPhone-ból hiányolok, hogy nincs rajta torrent kliens. Ezt leszámítva tökéletes. De végül is illegális a torrentezés, tehát valamilyen szinten ez sem nyugtalanító tényező.

 3. Cydie - 2014.03.03. 18:51

  Az 5 nem volt innovatív? A 4S nem volt az 4 után. Az 5S és 5 között bőven nagyobb változtatásokat végeztek, mint a ráncfelvarrt 4S-el 4 után… Inkább azzal van a baj, hogy az emberek telhetetlenek… Fáj, hogy nincs nagy bumm? Vegyél Androidot! Ja hogy ott még ennyi minőségbeli fejlesztés sincs? Akkor vegyél továbbra is Apple terméket, de ne sírjon a szád, mert így is magasan a legjobb minőségű terméket használod!

 4. ANDREW - 2014.03.03. 19:11

  Cydie!
  tökéletesen igazad van!

 5. Ibrick - 2014.03.03. 19:30

  Carlo a samsung teloban mi az innováció?
  Azt a szabadságot meg nyugodtan felejtsd el ami az androidban van, mert az iOS zárt, viszont sokkal jobb mint a droid, mert ezáltal stabilabb. Ha van pénzed es megveszed a dolgokat akkor egy jól működő biztost telód lesz, ha nincs akkor feltörheted es ugyanojan xar lesz mind a droid.

  • Carlo - 2014.03.03. 20:58

   Pont azt írom, hogy az apple sokkal jobb, csak végig kéne olvasni. Túl sok a betű? :D Volt innováció a samsungnál és hittem a reklámoknak, hogy milyen jó a szememmel tudom megállítani a videót. Mi ez ha nem innovatív? Az más egy másik dolog, hogy semmire sem jó. Vagy reklámozták,milyen jó nem kell megérinteni a telefont, hogy az üzeneteimbe beleolvassak, elég fölé tennem a kezem és kész. Persze ez sem volt jó semmire, de innovatív volt.

 6. Varga - 2014.03.03. 19:47

  Ha egy ember életében egyszer bele szeret az az Apple nagyszerűségébe, egyszerűségébe s csodálatos megalkotottságába akkor az nem fog Androidra váltani.
  Lehet h az apple tulajdonosok néha elégedetlenek de amikor ránézel az apple cuccodra s ráészmélsz h milyen gyönyörű, tökéletes azonnal vissza szeretsz belé. :)

 7. Bandita - 2014.03.03. 19:55

  Szerintem sokan arra gondolnak,hogy az 5-ben már az Touch ID debütálhatott volna az 5s meg már vízálló is lehetne ahogyan a sony-is na meg rég lehetne az alap a 32gb belső pl. A kamera is lehetne nagyobb pixeles hiába paraszt vakítás ezek nagyobb változások mint a mostaniak.De szerintem nem az a baj,hogy nincsenek meg ezek a fejlesztések csak egyszerüen amíg veszik addig lassan adagolnak mindent.

 8. Templomos - 2014.03.04. 00:13

  Carlo, dobj ram egy mailt (g.kiss.lajos@gmail.com), van megoldas a torrentre, jailbreak nelkul, szivesen megirom.

 9. Kellar - 2014.03.04. 00:20

  Samsung tv-re hiába csatlakoztattam S3-at, fel sem ismerte! Mikor fiamnak és nekem is iphoneunk lett, mindjárt jött a hiszti, hogy nem jó a droidos teló. Páromnak is megtetszett az ios. Amíg mindenkit “elvarázsolnak” az almás cuccok akik kézbe veszik, addig mindíg lesz rá kereslet is! A részvényesek persze sírnak, de ez a dolguk! Nem elég nekik semennyi penz sem. Ja kérem: bármennyire jók is az Apple cuccok, olyan sose lesz, hogy más nem marad a piacon. Innováció? Van, hogy kissebb dobások jönnek, aztán előbb utóbb jön egy nagy! Így ment ez eddig is, ezután is.

 10. Majom Hal Béka - 2014.03.04. 00:53

  Rossz ez a cikk…

 11. Krisz - 2014.03.04. 07:07

  Nekem semmi bajom a lendülettel. El kell fogadni, hogy nem lehet minden évben akkora sikereket elérni, mint az iPhone bevezetésekor. Ugyanígy semmi értelme a 32 magos, 2K-s felbontású mobiloknak. Már bőven elég mindenre. Lassan persze megérik az idő egy új termékre pont emiatt, de nekem egyáltalán nem tűnt úgy, hogy a lendület csökkent volna. Mondjatok más gyártót, aki több és hasznosabb innovációval lepi el a világot évről évre! Mondjuk a samsung által bevezetésre kerülő fekete-fehér kijelzős rendszerbutítás hatalmas ötlet, hogy megsokszorozzuk a készenléti időt, ha valóban szükség lenne rá.

 12. Peter - 2014.03.04. 08:28

  Az tény, hogy Steve Jobs olyan személyiség volt, aki új piaci szegmenseket hozott létre, így lehet az Apple most az egyik legkelendőbb márka. Ami viszont szintén nagy erőssége volt az a tökéletességre való törekvés. A termékek megjelenése és az azokon futó rendszer összhangja, ami nekünk, Apple rajóngóknak a tökéletesség érzését adja. Talán néhányan ismeritek azokat a kifejezéseket, hogy First Moment of Truth és Second Moment of Truth. Na ebben jó az Apple: Meglátod és megszereted, majd használod és – valljuk be – fanatikus leszel.
  Azt pedig el kell fogadnunk, hogy pont azért, mert az Apple letett pár innovatív eszközt az elmúlt 10-15 évben, a piac várja ennek folytatását. Tim Cook valóban nem Steve Jobs, de ha tovább tudja vinni Jobs szellemiségét, akkor az Apple továbbra is megmarad a legkedveltebb prémium brand-nek és akár további innovatív termékek is születhetnek. Mert ne felejtsük el, hogy Jony Ive, Phil Schiller és még sokan mások még mindig a cégnél vannak és igen jelentős szerepet játszottak az iTunes, iPod, iPhone és iPad megszületésében. Szóval (reméljük) tudják mit, miért és hogyan kell csinálni.
  Én jobban félek attól, hogy az Apple előbb-utóbb elmegy abba az irányba, ami a 90-es évek elején jellemezte őket; hogy többféle terméket próbáltak előállítani anélkül, hogy a piacnak szüksége lett volna rá. Na ezen változtatott Jobs a visszatérese után.

 13. Bandita - 2014.03.04. 08:53

  Itt szerintem az a legfőbb baj,hogy nagyon profit-orientáltak lettek.Nem azért nincs fejlődés mert nincs mit vagy nem fort ki.Véleményem szerint a minnél nagyobb profitot akarnak!Mit csináltak ai iPad-ekkel kidobálták mert mert olcsóbban nem adják mert kevés a haszon,az iPhone-5 nél is nem csak az volt a lényeg,hogy színes telefonok legyenek hanem az kisebb gyártási költséggel ugyanakkora haszonnal eladják a terméket mert a sima 5-ön már nem lehetett volna szakítani.Ugyan ez lesz szerintem az 5s-el az 5c bukása miatt el tudom kébzelni inkább beszüntetik a gyártást mit az,hogy olcsóbban adják azért ne legyünk naivak ez egyre inkább a pénzről szól már mint az,hogy a vevőnek mi a jó.És ha ez így marad sok jövőt nem jósolok és egyre többen elégedetlenek az ár/érték arányával!

 14. ViTamás - 2014.03.04. 10:04

  Igen, az ár/értékkel nagy bajok vannak.
  Iphone feléért mostmár nagyon jó készülékek vannak. FÉLÁRON!
  Persze az android nem jó, de az ios7 sem.
  Mert az ios7-et szerintem csakis az ios6-hoz szabad hasonlítani, és nem a dizájnról beszélek!

 15. Nora - 2014.03.04. 15:58

  En imadom az applet 2eve csak iphoneom van es soha semmi bajom nem volt vele!!! Ellentetben a samsungokkal… Tudom hogy nem kell aggodni ertuk hisz ugyis belemdul ujra:)

 16. aggressor - 2014.03.04. 16:23

  sok cég elég nagyot huppant az élről, elvoltak szállva, azt hitték behozhatatlan az előnyük. az öreg halála óta megis történ az első hupp láasd az 5c… és ez egyre gyakoribb lesz, mert a vasárlók zöme nem fog attól becsokizni, hogy egy alma díszeleg egy silány dolgon.

 17. offline98 - 2014.03.04. 19:52

  Varga… a számból vetted ki ezeket a gyönyörű szavakat!!! :D :D

 18. Bkyeti - 2014.03.05. 19:21

  Zafir? Koppintas!!!

Szólj hozzá Te is!