Az iPaden több kórokozó lehet, mint egy WC deszkán

Helme 2013.09.23. 21:40 Apple, iPad 5 hozzászólás 536

Több a súlyos fertőzést okozó baktérium az okostelefonokon, a táblagépeken és a számítógépek billentyűzetén, mint az irodai vécék ülőkéjén – derült ki egy brit fogyasztóvédelmi kutatásból. A Which? című független brit fogyasztóvédelmi magazin mikrobiológiai kutatása során 30 érintőképernyős telefonról, 30 tabletről és 30 számítógép-billentyűzetről vettek mintát. Volt olyan iPad, melynek mintájában 600 staphylococcus aureus baktériumot találtak, ez a mikroba az ételmérgezések leggyakoribb okozója.

Ugyanezzel a módszerrel az irodai vécéülőkéről vett mintán csak 20, okostelefonról 140, a legkoszosabb billentyűzetről 480 darabot lehetett megszámolni – idézi a The Daily Telegraph online kiadása a tanulmányt.
A Which? szerint a szennyezés a mai kapkodó életmód, a gépek előtt ülve, maszatos ujjakkal elfogyasztott falatok és a gyors mosdószünetek számlájára írható.

“Hozzájárul a problémához, hogy sokat viszik magukkal az elmaradhatatlan készüléküket a vécére is. A műanyag eszköz felületén talált 600 mikroba hihetetlenül sok. Azt jelenti, hogy egyesek igen ritkán mossák meg a kezüket” – mondta James Francis mikrobiológus, a kutatás vezetője.

Ha az élelmiszeriparban egy étellel foglalkozó dolgozó kezéről a mintavételnél ilyen mennyiségű kórokozót találnak, akkor annak el kell hagynia a munkahelyet és meg kell tanulnia az alapvető higiéniai szabályokat – olvasható a tanulmányban.

Az enterobaktériumokból 15 ezret találtak egyetlen táblagépen, négy okostelefonon és öt billentyűzeten. Ugyanekkor a tipikus vécéülőkén és a vécéöblítő fogantyúján kevesebb mint tízet. Szerencsére egyetlen kóli- és szalmonella-baktérium sem volt egyik mintában sem.

Az Ofcom brit független médiaszabályozó portál egy nyári kutatása kiderítette, az okostelefon- és tablettulajdonosok annyira ragaszkodnak a készülékeikhez, hogy 11 százalékuk videótartalmakat tekint meg rajtuk a mosdóban. A 18-24 év közötti korosztály 20 százaléka viselkedik így.

A Which? szerint a készülékeket antibakteriális törlőkendővel szükséges tisztán tartani, a billentyűzeteket pedig meg kell fordítani, hogy kiessenek a régi ételmaradékok és a por.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatója. Újságíró, grafomán, marketing és médiahacker.

5 hozzászólás

 1. Fehérsólyom - 2013.09.23. 23:02

  Érdekes. Errol olvastam már egy éve is. Ott arról volt szó, hogy a “tapogatós” készülékeken több a baci, mint a hagyományosokon.
  Csak az a baj hogy egy ilyen felmérés valamiért nagyon félretájékoztat. A sima felületű targyak sokkal jobban tisztíthatóak, tehát nyilván kevesebb rajtuk az apró véglény. Egy hagyományos billentyűzetben viszont jó kis búvóhelyeket találnak a mélyedésekben.

 2. Kaddie - 2013.09.24. 08:22

  A cikkel egyetértek, csak a címben miért emelik ki az iPad-et? Elég megtévesztő, ha valaki csak a címet olvassa.

 3. Zoli - 2013.09.24. 10:42

  Lejart cikk…Nem is tudom mikor olvastam valamelyik hirportalon,de csak a focimet.

 4. wezee - 2013.09.24. 19:51

  Én egyiket se nyalogatom.

 5. iMirrMurrCanDurr - 2013.09.25. 23:53

  Letöltődtem egy ujj wc- deszkát az ápp sztorból. Akkor most azt kell nyalni, vagy az ipadot? Ezt most hogyan ércsem?

Szólj hozzá Te is!