Betörtek az Apple fejlesztői oldalára – csúszhat az iOS 7!

Kacor 2013.07.24. 18:29 Apple, Egyéb 10 hozzászólás 941

Feltörték az Apple fejlesztői oldalát (Apple Developer Center), a vállalat a hivatalos nyilatkozatban pedig nem zárta ki, hogy a fejlesztők nevei, levelezési- és e-mail címei is hozzáférhetővé váltak a hacker számára.

A honlapot az Apple azonnal leállította, a fejlesztőknek pedig e-mailt küldött, amelyben azt indokolta, hogy miért volt az oldal “karbantartás miatt” elérhetetlen az üzenetet megelőző három napban (többen azt gondolták, az oldal az új béta 4 megjelenése miatt állt le). Egyes hírek arról számoltak be, hogy kényes információkhoz is hozzáférhetett a hacker, de az Apple nyilatkozata szerint “az érzékeny személyes információk megfelelően voltak védve”. Mielőtt az oldal újra elérhetővé vált volna, az Apple “teljes körű vizsgálatba kezdett a fejlesztői rendszeren belül, felfrissítette a szerveren futó szoftvert, és újraépítette a teljes adatbázist” – állt az e-mailben.

Tom Neumayr, az Apple szóvívője nem ment bele a régi rendszer gyengeségeit és az új fejlesztéseit fiirtató kérdésekbe, de megjegyezte, hogy a felhasználók adatai sértetlenek maradtak.

A feltört honlapon nem találhatóak személyes információk. Ezek külön védelem alatt állnak. – mondta Neumayr.

A fejlesztői oldal – amelyen az iOS 7-hez, az OS X Mavericks-hez és egyéb fejlesztői csomagokhoz lehet hozzáférni – teszi lehetővé a fejlesztők számára, hogy hozzáférjenek a béta szoftverekhez, valamint itt érhetőek el a legnépszerűbb fejlesztői fórumok is.

A leállást követően előbb egy karbantartást jelző üzenet jelent meg, majd később a következő fogadta a felhasználókat:

Sajnálattal közöljük, hogy a karbantartás a vártnál később fejeződik be.

A fejlesztők tudomására hozták, hogy azok a regisztációk, amelyek a karbantartás alatt járnak le, automatikusan meg lesznek hosszabbítva. Mivel az elhúzódó karbantartás ritkaság számba megy, több fejlesztő kezdett gyanakodni egy biztonsági rés meglétére.

Az Apple végül így nyilatkozott:

Az Apple Developer Website-on egy behatoló regisztrált fejlesztőink személyes információihoz próbált meg hozzáférni. Az érzékeny személyes információk titkosítottak, azokhoz nem lehet hozzáférni. Azt ugyanakkor nem tudjuk kizárni, hogy a fejlesztők neve, levelezési és/vagy e-mail címéhez hozzáfértek. Az átláthatóság érdekében közöljük önökkel ezt az információt, a problémán azóta is dolgozunk. Ahhoz, hogy a további hasonló incidenseket megelőzzük, átvizsgáljuk fejlesztői rendszereinket, frissítjük szoftvereinket, és újraépítjük az adatbázisunkat. Elnézést kérünk a kényelmetlenségért, és reméljük, mielőbb újra elérhetővé tudjuk tenni az oldalt.

A honlap nemrégiben újra elérhetővé vált, egy török biztonsági kutató, Ibrahim Balic pedig felelősséget vállalt a behatolásért. Állítása szerint azért törte fel az oldalt, hogy bebizonyítsa: az Apple rendszeréből “kiszivárognak” a felhasználók adatai.

A béta 4 már így is csúszik, és a több napos leállás miatt pedig elképzelhető, hogy az iOS 7 végleges verziója is csak később válik elérhetővé.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

A Gamestar és más nagy hazai lapok újságírója. iOS only teszteket már több mint három éve ír. Már a 80'-as évek óta aktív játékos. Számtalan gépet nyúzott: Commodore 64, Amiga, XT, 286, SNES, Gameboy stb... Most az iPhoneHungary-n szállítja a legfrissebb híreket és osztja meg véleményét az iOS játékokról.

10 hozzászólás

 1. CEB - 2013.07.24. 20:15

  Ne ne ne:(( pedig már annyira várom!

 2. Zoli - 2013.07.24. 21:13

  Par napos hir kesve megerkezett…

 3. Soma - 2013.07.25. 00:37

  Srácok. Bocsi. Nem ide illik. De valamilyen szinten mégis. Mikorra várható az IOS 7 beta 4?

 4. J - 2013.07.25. 01:26

  Soma: mindig akadnia kell egy ilyen embernek :)

 5. Goya - 2013.07.25. 06:29

  Én úgy tudtam, hogy a beta 4-nek ma este kellene megjelennie…

 6. Jaffika - 2013.07.25. 07:23

  Az az érdekes, hogy a cikkel ellentétben engem még mindig az az oldal fogad amiben erőssen karbantartanak..:S

 7. Hapsi - 2013.07.25. 08:06

  Kedves hozzászólók! Más téma, hátha mégis valaki tudja. Nem tölthető a 4s- em csak hálózatról, szivargyújtóról csak néha hajlandó Belkin töltővel. A készülék jelzi, hogy töltőn van, mégis merül. Ios7. Kérlek benneteket, szóljatok hozzá.

 8. Pásztor Csaba - 2013.07.25. 11:41

  Az ios7 ben van egy új nemistudom: “okosság” ami jelzi hogyha nem az eredeti töltőre dugod és nem tölt. De ha jól tudom ez a béta2-ből már kikerült. :)

 9. Sagara07 - 2013.07.25. 19:23

  Nem került ki, béta 3-ban ugyanúgy kiírja, ha nem eredeti töltőd van !
  Jelen esetben én egy dokolót használok …

 10. daraa1125 - 2013.07.31. 17:37

  Tudtok-e segíteni? Kb mikorra tudható az IOS 7 teljes verziójának a kijövetele? (ha van, akkor csúszással együtt)

Szólj hozzá Te is!