Jelentős mértékben nő a szellemi tulajdonjogsértéssel kapcsolatos ügyek száma Kínában

Helme 2013.07.21. 18:15 Apple, Egyéb 0 db 263

Jelentős mértékben emelkedett a korábbi évekhez képest a szellemi tulajdonjogokkal kapcsolatos jogsértő esetek száma Kínában idén, ezzel párhuzamosan nő a külföldi feleket érintő perek száma is – derül ki a kelet-ázsiai ország legfelsőbb bírósága által közölt adatokból.

A hétvégén nyilvánosságra hozott statisztikák szerint az év első öt hónapjában összesen 24 500-nál is több szellemi tulajdonjogot (IPR) érintő pert zártak le Kínában, mely az előző év hasonló időszakához képest csaknem 37 százalékos növekedés.

Idén január és május közt több mint félszáz per érintett külföldi állampolgárokat, illetve külföldi cégeket, ez szintén bővülés az előző évekhez képest. Ennek oka a kínai és nemzetközi cégek határokon belül is fokozódó versengése, valamint a gazdasági válság kitörése óta világszerte érezhetően erősödő protekcionizmus.

A legfelsőbb bíróság adatai szerint a legtöbb külföldi vállalatot érintő eset szabadalmakkal, védjegyekkel és márkanevek használatával kapcsolatos. A legtöbb ilyen ügyet amerikai, brit, francia, német és japán cégek indították. Az érintett nagy nevek között szerepel az amerikai Apple, mely januárban kínai írók művének engedély nélküli árusítása miatt veszített pert.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatója. Újságíró, grafomán, marketing és médiahacker.

Szólj hozzá Te is!