iPhone 5S: Home gomb helyett ujjlenyomat-ellenőrző?

Kacor 2013.07.21. 17:01 Apple, iPhone 16 hozzászólás 2 727

Egy nyilvánosságra hozott Apple szabadalom alapján alapos okunk lehet azt gondolni, hogy a régóta pletykák tárgyát képező iPhone 5S ujjlenyomat-olvasóját a Home gomb helyett a telefon képernyőjébe építik be. Az ujjlenyomat-olvasó az NFC mellett a másik legmakacsabb olyan pletyka, ami ha megvalósul, valóban érdemessé teheti, hogy beruházzunk egy 5S-re. Egy ideje a kettő kombinációjáról is beszélnek: egy olyan ujjlenyomat-leolvasóról, ami a készülék feloldása mellett vásárlásainkat is hitelesítené.

Az biztos, hogy egy ilyen új fícsör megdobná a telefon eladásait, bár érdemes megjegyeznünk, hogy az Apple általában nem az elsők között szokott friss-ropogós, kipróbálatlan forradalmi technológiákat adoptálni készülékeiben, mint amilyen például a kártya- és “vezeték” nélküli fizetés – inkább a jól bevált, megismert, sokat tesztelt funkciókat fejleszti tökélyre készülékeiben.

Az ujjlenyomat-olvasó azonban önmagában kiforrott, régről ismert technológia, amit a pletykák szerint azóta terveznek implementálni az iPhone-ba, amióta az Apple tavaly megvásárolta az mobil biztonságra specializálódott AuthenTec technológiai fejlesztéseinek használati jogait. A hagyományos ujjlenyomat-olvasók alapja egy kis hardveres eszköz, olyasmi, mint amit a Validity mutatott be a Samsung S3-on:

A Validity – a fogyasztói elektronikai piac egyik vezető ujjlenyomat-olvasó gyártója – szerint ez lesz az az év, amikor a technológia a laptopokról átterjed a mobilkészülékekre is. Tény, hogy ez a megoldás egyszerűbb, kényelmesebb és nem utolsósorban biztonságosabb a jelszavas védelemnél. Sokan úgy spekuláltak, hogy az lenne a leglogikusabb, ha a szenzort a Home gombba építenék be, de a legfrissebb szabadalmi tervek egy, az Apple-re sokkal inkább jellemző megközelítésre utalnak, hiszen így a telefon előlapjának dizájnja változatlan maradna.

Ez a fajta technológia egyben újszerű is lenne, hiszen a PC-n azt szoktuk meg, hogy a biztonsági funkciót hardveresen oldják meg.  Ezen megoldás esetében elég lenne ujjunkat az értintőképernyőre helyezve azonosítani magunkat, és a szoftver pixelről pixelre ellenőrizné a lenyomatot. Függetlenül attól, hogy az 5S gyártását elhalasztják-e, a közeljövőben biztosan megtudhatjuk, melyik megközelítés mellett tette le az Apple a voksát.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

A Gamestar és más nagy hazai lapok újságírója. iOS only teszteket már több mint három éve ír. Már a 80'-as évek óta aktív játékos. Számtalan gépet nyúzott: Commodore 64, Amiga, XT, 286, SNES, Gameboy stb... Most az iPhoneHungary-n szállítja a legfrissebb híreket és osztja meg véleményét az iOS játékokról.

16 hozzászólás

 1. Bandita - 2013.07.21. 17:53

  Szerintem ez max. 6-ban lesz benne,ha most raknák bele akkor már rég kész lenne,na meg szerintem még sokat kell tesztelni,hogy biztonságossan müködjön,gáz lenne ha nem engedne hozzáférni a telefonomhoz mert nem ismeri fel,vagy ha tul lassan érzékelné pl.egy fél percbe kerülne mire felold,vagy bizonytalan működés miatt mást is feloldhatná.Á szerintem ez még gyerekcipőben van!

 2. rotring - 2013.07.21. 18:12

  Inkább a vezeték nélküli töltés rakná be az iPhone 5S-be az Apple, ez az ujjlenyomat olvasó egy paraszt vakításnak tűnik.

 3. Anonim - 2013.07.21. 18:22

  Még mindig egy kérdésem van. MINEK?????

 4. Horrendous - 2013.07.21. 18:54

  Hogy miért? A jelszót el lehet lopni, az ujjlenyomatot nem. Ha biztonságos fizető eszközzé szeretné tenni a telefont az NFC-vel karöltve ezt kötelező bevezetnie, hogy ismét a konkurencia előtt lehessen bizonság, technológia szintben. Én azon csodálkozok, hogy a bank automaták es egyéb kártyás fizető helyek még hogy nem tértek át PIN kód helyett ujjlenyomat olvasóra. Tudom, költségek es nehezebb kiepithetoseg miatt, de en azért biztonságosabbnak tartanám ha ellopnák a kártyám es semmi esetre se tudnák használni az ujjlenyomatom nélkül. Persze itt felmerül a kérdés, hogy akkor majd levágják az ujjunk is hozza? mint a filmekben :)

 5. Rolibácsi - 2013.07.21. 19:33

  Imádom az iPhone-telefonom, az iPad- em is…. Meg mindent ami Apple… De ha bele tesznek egy ujjlenyomat olvasót az5s vagy 6 ba biztosan nem vásárolom meg! Kinek hiányzik az hogy minden porcikája nyilvántartásba legyen????? Így is eleget tudnak rólunk, lásd közösségi oldalak stb.

 6. Szöszi - 2013.07.21. 20:44

  …és ha vasaláskor véletlenül megfogom a vasalót?!

 7. Mo - 2013.07.21. 21:19

  Èn meg pont emiatt vennèm meg.Legalább a nők nem kotorásznak mindenbe,es meg biztonsági kóddal sem kell bajlódni.Egyebkent remelem tényleg csak a 6 ban lesz mert nemrég vettem a 4s-t:)))

 8. iMonster - 2013.07.21. 22:13

  Miért nem mindjárt retina scan, kilégzés mérő, hang azonosítás :D Minek??????

 9. Fehérsólyom - 2013.07.21. 22:36

  Ha megsérül a bőrfelület egy ujjamon, akkor másikat szoktam használni. Ha még így is valami gond lenne, akkor be lehet lépni jelszóval is. Egyszerű és nagyszerű! Nagyon hiányozna ha nem lenne.

 10. Bandita - 2013.07.21. 22:36

  Meg mennyi idő mire megnézi fél percet várjak az analizálásra?Olyan gyors meg még nem hiszem,mint a manuális feloldás!

 11. Bandita - 2013.07.21. 22:40

  Bocs most néztem a videot ott elég gyors,de iazából nem esek hasra,inkább tudjak már bele rakni memókártyát,azt jobban értékelnék meg egy bikább aksit ne ilyen paraszt vakítást!

  • Anonim - 2013.07.23. 13:10

   Ezeket sose fogsz látni iPhone-ban

 12. iLacko - 2013.07.22. 06:45

  Erröl az jut eszembe mikor meg anno ceges hp-laptop – on bealitottuk az ujlenyomat azonositast, ertekezlet elott 22emberbol 6- an nem tudtak belepni mar az ujratelpites jott szoba amikor a kollega 16-eves fia telefonon keresztul adta az instrukciokat es 2-perc alatt mindenki belepett megkerulve az ujlenyomatolvaso rendszert.

 13. chris - 2013.07.22. 09:09

  iLacko: az a winhibaja hogy meg lehet kerulni, az meg a kiforratlan technologia/ hibaarany hogy nem terjed el szeles korben.

 14. ESzállás - 2013.07.22. 10:51

  Azt mindenki tudja, hogy a jövő a hordozható számítógépeké. Legyen az óra, telefon miegymás kell a védelem.
  Aki csak játszani használja a kütyüit az majd kikapcsolja az ujlenyomat olvasót, aki bankol, dolgozik, bizalmas adatokat tart rajta az meg már nagyon várja ezt a technológiát. Reméljük az Apple lesz az úttörő.

 15. Arabka - 2013.07.22. 17:50

  Szerintem csak az a baj ezzel hogy igy rengeteg embert nyilván fognak tartani. Ez lehet hogy az én összeesküvéselméletem egyike de a “nagyok” célja (pl: Bildemberg társulat) minden embert nyomonkövetni, ez majd jól jön a tisztogatástoz a jövőben!!

Szólj hozzá Te is!