A nagy iOS 7 előzetes: az Apple alkalmazások új ruhája

Kacor 2013.07.02. 19:29 Apple, iOS 13 hozzászólás 1 540

Az iOS 7 bemutatásával az iOS dizájn új korszaka veszi kezdetét; egy olyan korszak, ami eldob szinte minden eddig megszokott dizájnelemet, miközben koncepciójában alig merít a múltból. Bár az Apple a bétával elérhetővé tett olyan alkalmazásokat, amelyeket a rendszer új külcsínéhez igazítottak, az App Store-ban elérhetőeket egyelőre nem frissítették. Egy ilyen alkalmazást megnyitva azonnal szembeötlik az óriási különbség a régi és az új – flat – dizájn között. Nyilvánvaló, hogy az Apple az összes saját fejlesztésű alkalmazását fel kell hogy frissítse, méghozzá az igen közeli jövőben. A 9to5Mac tervezői az eddig látottak alapján ma közzétették, hogyan nézhetnek majd ki a frissített alkalmazások – előzetesünket ez alapján állítottuk össze. Lássuk!

Így nézhet majd ki az iMovies “flat” felülettel

iLife

Az iLife suite három alkalmazása, az iPhoto, az iMovie és a Garageband az Apple legnépszerűbb alkalmazásai közé tartoznak – és egyben a legkarakteresebbek is. Egy olyan operációs rendszer esetében, ahol a textúrák és a gombok leegyszerűsítettek, az Apple legfőképpen az animációkkal tudja karakteressé tenni az alkalmazásokat. Egyes alkalmazásokat nyilván könnyebb lesz újratervezni, mint másokat. Az iPhoto például egy viszonylag egyszerű alkalmazás, amit könnyen lehet “sterilizálni” anélkül, hogy az app elvesztené karakterét.

Az Apple minden további nélkül egyszerűsítheti az ecsetek és a filterek ikonjait anélkül, hogy a funkcionalitáson csorba esne, és implementálhat egy minimalista felhasználói felületet. Valahogy így.

Az iPhoto új dizájnja?

A Garagebanddel ugyanakkor jóval több munka lesz, ha meg szeretnék őrizni az alkalmazás sokak által kedvelt szisztémáját. Ez esetben nem elég egy-két textúra eltávolítása, a kezelőfelület áttetszővé tétele, vagy egy-egy gomb szöveggé alakítása. Azt a mélységet és realizmust, amit az Apple korábbi, “szkeuomorfikus” dizájnja lehetővé tett, fel kell hogy váltsa valami újfajta realizmus az animációk, az áttetszőség és a parallax effektek használatával. Ez pedig komoly fejtörést okozhat az Apple-nél.

Egy 3D-ben renderelt elektromos gitár, vagy egy régiségszámba-menő orgona nyilván kiesik a pakliból – de mivel lehetne helyettesíteni? Erre a legjobb iránymutató talán az iOS 7 új Számológép alkalmazása lehet. Bár az új kezelőfelület nem próbálja egy számológép műanyag gombjait és LCD képernyőjét emulálni, az animációk használata mégis élővé teszi azt. Egy gomb megnyomásakor az nem csak elsötétedik, hanem elegánsan lesüllyed, ahogy azt a valódi tenné. Az OnCue fejlesztői publikáltak is egy videót, ahol bemutatják, hogyan tehetik az ilyen animációk realisztikussá az appokat.

A GarageBand-nek jót tennének az új, látványos animációk

Az iLife suite harmadik alkalmazásának, az iMovie-nak nem kell drasztikusan megváltoznia: akárcsak az iPhoto esetében, itt is bőven elegendő a fölösleges részleteket és textúrákat eltávolítani. A mozis köszöntőképernyőnek azonban valószínűleg búcsút mondhatunk.

Előtte

Utána?

iWork

Amikor Phil Schiller 2010-ben bemutatta az iPaden futó iWork alkalmazást, a vonalzó patinás fára hajazó textúráját a legszebb vonalzónak nevezte, amit valaha is látni fogunk egy alkalmazásban. Mára az Apple mentalitása igencsak megváltozott. Az iOS 7-ben a tartalom és a funkcionalitás került előtérbe a felülettel szemben. Az iWork iOS 7-re – a Pages, a Keynote és a Numbers – valószínűleg jól le fogják képezni ezt a megközelítést.

Mikor egy dokumentumon, prezentáción vagy táblázaton dolgozik az ember, inkább a munkára szeretne koncentrálni, mint a gyönyörű díszítő elemekre. Épp ezért válhattak az olyan letisztult alkalmazások népszerűvé, mint az iA Writer.

Az iWork iOS 7-re optimalizált változata hasonló koncepcióval élhetne, bár kevésbé drasztikussal: a fölösleges optikai tuningok eltávolítása kedvezhetne a felhasználói élménynek. A minimalizmus és az áttetszőség alkalmazásával ez könnyen el is érhető. Mivel az iWorkhöz hasonló alkalmazások nem egy létező valós tárgyat “digitalizálnak be”, nincsenek olyan megkötések, metaforák, amelyekhez az alkalmazás tervezőinek alkalmazkodnia kellene, hogy megszokjuk, megszeressük a kezelőfelületet. Az iWork ikonjainak újratervezése ugyanakkor komoly fejtörésre adhat okot – az Apple-nek egyszerre kell elérnie, hogy ismerősek és konzisztensek legyenek az ikonok a Mac-es ikonok mellett, miközben az iOS 7-hez idomítják őket.

Előtte

Utána?

Podcasts

Az Apple tavaly nyáron kiadott Podcasts alkalmazása gyorsan a korábbi dizájn zászlóshajójává vált. Az adások visszajátszásának aprólékos, realisztikus felülete és analóg irányítása jól összefoglalta az Apple korábbi rajongását a hiteles, részletgazdag felületek iránt. Az idei év elején az Apple egy frissítésben az első verzió számos részletét és metaforáját elvetette.

A Podcasts alkalmazást azonban még így is komolyan újra kell tervezni, hogy passzoljon az iOS 7 szellemiségéhez, ehhez pedig a legjobb inspirációnak az iOS 7 beépített Zene alkalmazása mutatkozik – talán sötétebb színvilággal, hogy az alkalmazásokat egységbe foglalja. A rádiótárcsa-inspirálta Top Charts felületre azonban a későbbi frissítésekben ne nagyon számítsunk.

Find My Friends & Find My iPhone

A Find My Friends és a Find My iPhone egyaránt különleges alkalmazások abból a szempontból, hogy kevés, de annál körülhatárolhatóbb feladatot látnak el, mégis – felhasználófelületük teljesen különböző, sajátos. A Find My Friends már a kiadás napjától komoly kritikákat kapott bőr-szerű textúrája miatt, amelynek semmi  köze nem volt az alkalmazás használhatóságához. Valószínű, hogy ennek az iOS 7-es frissítéssel búcsút is inthetünk.

A Find my Friends új ikonja már korábban napvilágot látott

Mivel egyik alkalmazás esetében sem indokolt különösebben egyedi kezelőfelület, valószínűleg hasonló külcsínre számíthatunk, mint a legtöbb beépített iOS 7 alkalmazás esetében – egyszerű fekete-fehér elemekre és ikonokra. Az új Find My iPhone appra egyébként a WWDC kenyote-ján is vethettünk egy röpke pillantást.

Előtte

Utána?

iBooks

Ha az új Újságos alkalmazás alapján bármire is következtethetünk, akkor nem nehéz elképzelni, hogyan fog kinézni az iOS 7-re formatervezett iBooks. A két alkalmazás eddig is kéz a kézben járt külcsín tekintetében, így valószínű, hogy az iOS 7-es verzióik is hasonlítani fognak. A fapolc mellett valószínűleg leszámolnak a papírra hajazó vizualitással és a lapozás animációjával.

A könyvek valószínűleg inkább PDF-ekként jelennek meg, ahogy az új iBooks-ban, egyszerűen balról jobbra csúszva, ahogy azt a prezentációban megszokhattuk. Ahogy azt Craig Federighi WWDC 2013-on tartott előadásán már láthattuk, a Mac-en futó iBooks is hasonló ráncfelvarráson ment át. Az iBooks új ikonja már most megtalálható az iOS 7-ben.

Természetesen a fent látható képek csak koncepciók: nem tudjuk, hogy fognak kinézni a végleges alkalmazások. Mégis: az eddigiek alapján valószínűsíthetjük, hogy valami ehhez hasonlóra számíthatunk idén ősszel. Nektek hogy tetszene az új dizájn?

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

A Gamestar és más nagy hazai lapok újságírója. iOS only teszteket már több mint három éve ír. Már a 80'-as évek óta aktív játékos. Számtalan gépet nyúzott: Commodore 64, Amiga, XT, 286, SNES, Gameboy stb... Most az iPhoneHungary-n szállítja a legfrissebb híreket és osztja meg véleményét az iOS játékokról.

13 hozzászólás

 1. Ács Ferenc - 2013.07.02. 20:15

  Remélem nem rontják el így a normálisan kiméző appeket.

 2. Stefan - 2013.07.02. 21:53

  Továbbra is kitartok azon véleményem mellett, hogy az IOS 7 kinézete über gagyi. iBooks felülete valami iszonyat.A billentyűzet kontrasztaránya egyenesen katasztrofális. Szabadban, napfényben nehezebben lehet látni. De a kezelőfelület többi része is túl világos, legalábbis az én szememet nagyon bántja.

 3. István - 2013.07.02. 22:39

  Borzasztó! Semmi szépség nincs ebbe a lapos felületbe…

 4. Rudolf - 2013.07.02. 23:30

  Minden nap a Flat designal dolgozok de az appoknak ez a flat stilus szerintem is egyszerüen szar… Egy alkalmazás legyen tartalmas és legyen egy szép felülete… Most akartam venni iOS készüléket de ha valóban átalakitáják semmi esetre se vagy akkor maradok az iOS 6-nál :D

 5. asd - 2013.07.03. 08:10

  asd

 6. asd - 2013.07.03. 08:25

  assd

 7. Hengelhoffer - 2013.07.03. 08:35

  Én teljesen el vagyok keseredve. Többek között azért váltottam mobil téren iOS-re, és vettem iPad-ot, mert nagyon tetszett a design. Kimondottan szép volt. Öröm volt olvasni az iBook-on, imádtam a könyvespolcot. De ez… :( Már elkezdtem gyűjteni egy macbook-ra is, Most azért egy picit meginogtam, hogy kell e nekem.
  Eddig eszembe sem jutott, hogy JB-t tegyek az eszközeimre, de most drukkolok, hogy mihamarabb megcsinálják. És ha sikerül, le merem fogadni, hogy az első appok egyike a 6.x felület lesz.

 8. iMilán - 2013.07.03. 10:00

  Nagy nehezen elmegy, mindegyik, de én nem értem mért kell ennyire szétverni ezeket a gyönyörű animációkat :/
  Az iBooks viszont ha ilyen lesz hát én nem tudom mit csinálok, de mégis tudom, biztos nem frissítek :D
  nagyon nagyon rossz…

 9. iMarc - 2013.07.03. 13:30

  Nagyon, nagyon nem tetszenek!!!

 10. Apple - 2013.07.03. 20:14

  Nekem se tetszik. Illetve tetszik a minimalizmus, nekem az MS Metro/Modern Design-ja is tetszik de pl mar az androidos minimalista System ikonjai se tetszettek soha. Az iOS-nel pont a gazdag Design volt az egyedüli, a részletekbe menően kidolgozott. Pont a Garage band, naptár, notesz es a könyvespolc ami nagyon egyedi. A System ikon milyen precízen kidolgozott mar??? Szerintem a frissítése kényszer mellett azért kellett bevezetni épp a minimalista Designt mert rugalmasabb, egységesebb, egyszerűbben karban tartható es könnyen adaptalhato különböző felbontasokra, képernyő meretekre… Ebből ugy is csak egyre tobb lesz…

 11. Fehérsólyom - 2013.07.03. 20:15

  Valóban nagyon ronda lenne így! Legyen jól látható, kontrasztos, “beszédes” egy kezelőfelület. Tobábbá nagyon fontos hogy logikusan legyen felépítve. Fontos lenne, hogy használja is az aki tervezi.

 12. Csokis - 2013.07.04. 14:34

  Mostanság folyamatosan azon gondolkodom, minek a retina? Ehez?

 13. G - 2013.07.07. 09:07

  Az Apple Steve Jobs nelkul semmit sem er, ugyanolyan unalmas cegge fog valni, mint a tobbi mobilgyarto.

Szólj hozzá Te is!