Az Apple szigorítja az iOS 7 bétához való hozzáférés szabályait

Kacor 2013.07.02. 15:59 Apple, iOS 9 hozzászólás 970

Az Apple vezetése komolyan szigorította az alkalmazottakra vonatkozó iOS 7 beta használati szabályzatot. Az üzletvezetők és az Apple emberi erőforrások részlegének képviselői egyre több olyan alkalmazottat keresnek fel, akikről kiderült, hogy az iOS 7 béta verzióját használják. Az Apple biztosra akar menni, hogy ezek az alkalmazottak a hivatalos Developer (fejlesztői) csatornákon keresztül jutottak hozzá a szoftverhez, nem pedig független honlapokról töltötték le őket.

Ennél is jobban aggasztja azonban az Apple vezetőségét az, hogy az Apple forgalmazók a fejlesztői hozzáférés megvásárlása után az iOS 7 béta verzióját tovább árusítják kollégáiknak. Az Apple HR osztálya erre válaszul a a hivatalos RetailMe zártkörű alkalmazásban egy üzenettel figyelmeztette az alkalmazottakat a hivatalos iOS Fejlesztési Szabályzat elfogadásának tényére, amely automatikusan megtörtént, amikor egy hivatalos forgalmazónál vállalnak állást. A szabályzat kimondja, hogy az alkalmazottak nem installálhatják fel az iOS béta verzióit készülékeikre, hacsak nem regisztrált tagjai a fejlesztői programnak.

A kérdéses figyelmeztető üzenet így szól:

Letölthetem és használhatom az iOS bétát a készülékeimen? Nem, hacsak nem vagy az iOS Fejlesztői Program résztvevője, vagy hatalmazott fel személyesen kimondottan téged a vezetőség, hogy részt vegyél a fejlesztés vagy a belső Apple alkalmazások tesztelésének folyamatában a hivatalos Apple projekt részeként.

Az üzenetben még tovább mennek: azt is leszögezik, hogy az Apple forgalmazók alkalmazottjai egyáltalán nem oszthatják meg a bétát.

Az iOS bétát tilos bármely másik személy telefonjára feltölteni. Az alkalmazottak nem férhetnek hozzá iOS béta szoftverhez külső jogi- vagy magánszemélyek közbenjárásával még akkor sem, ha ezek a személyek az iOS Fejlesztői Program résztvevői.

Ami talán még fontosabb az Apple felhasználói élmény szempontjából, az az, hogy az Apple azt is szigorúan megtiltotta az alkalmazottaknak, hogy saját iPhone-jaikon bemutassák az új szoftvert a vásárlóknak. Az Apple vezetése szerint az ilyen bemutatók összezavarhatnák a vásárlókat, akik újonnan vásárolt készülékükön egyelőre csak az iOS 6-hoz férhetnek hozzá.

Az alkalmazottak ugyanakkor arról számolnak be, hogy az Apple vezetése bátorítja őket arra, hogy megemlítsék az iOS 7-et, mint egy iPhone 5-re ősszel elérhetővé váló frissítést – és nem úgy, mint egy már elérhető szoftvert. Az Apple arra kéri őket, hogy ez ügyben a vásárlókat irányítsák az Apple hivatalos iOS 7 oldalára.

Az Apple Retail (az Apple forgalmazással foglalkozó leányvállalata) és a HR az alkalmazottak elmondása szerint “szuper szigorú” az iOS 7 munkavállalók telefonján történő demonstrálásával kapcsolatban.

“Ha egy vásárlónak megmutatjuk az iOS 7 futtató telefonunkat, azonnal kirúgnak a fejlesztői egyezményre hivatkozva” – mondta el egy alkalmazott a 9to5Mac újságírójának.

Az Apple nem túl meglepő módon a Genius Bar alkalmazottakkal szemben is hasonlóan szigorú intézkedéseket foganatosított. Bár az Apple alkalmazottai hivatalosan nem tesztelhetik az iOS 7 bétáját, korábban felszólították őket, hogy telepítsék, tapasztalják és ismerjék meg a szoftvert az OS X Mavericks közelgő megjelenéséig. A nagy nyilvánosság mindkét új Apple operációs rendszert valamikor idén ősszel töltheti majd le.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

A Gamestar és más nagy hazai lapok újságírója. iOS only teszteket már több mint három éve ír. Már a 80'-as évek óta aktív játékos. Számtalan gépet nyúzott: Commodore 64, Amiga, XT, 286, SNES, Gameboy stb... Most az iPhoneHungary-n szállítja a legfrissebb híreket és osztja meg véleményét az iOS játékokról.

9 hozzászólás

  1. TigerCar - 2013.07.02. 17:34

    Érthető, ami még nincs kész, ne promózzák. A hibákat főleg ne. Egyetértek…

  2. CEB - 2013.07.02. 18:13

    Én is egyetértek!

  3. Infy - 2013.07.02. 18:31

    A béta az béta. Nem ezt kell reklámozni hanem majd a kész rendszert. Igazuk van. Nem jó nekik se ha csak a hibákról szólnak a blogok és a sajtó meg az egész internet.

  4. Lalik Valentin - 2013.07.02. 18:47

    Mint már megszoktuk az android most is beleadott! A bejelentés után pár héttel, már IOS 7 beta-t már androidos telefonon is ki lehet próbálni, többféle variációban is! :D

    alkalmazásokat tölthetsz le hozzá, és olyan lenne mint egy valódi Iphone! :D

  5. iPhone - 2013.07.02. 18:53

    Valentin: te miről beszélsz?

  6. Csuki - 2013.07.02. 19:24

    Akkor minek tették valahogy elérhetővé a ios7-et? Bárki hozzá férhet, csoroghat a nyála, de még a boltban sem adnak róla információt. Így ez nagyon visszás!

  7. Geri - 2013.07.02. 21:24

    Valentin???

  8. Fehérsólyom - 2013.07.02. 21:28

    Az se volna rossz: iOS alatti virtuális Android, Windows, stb kezelőfelület.

  9. Tom - 2013.07.03. 06:58

    Valentin talált egy iOS7-es skint vagy ikonpakkot valamelyik androidos Launcherhez, ennyi :)

Szólj hozzá Te is!