Bebizonyították, hogy az Apple adót csalt!

Kacor 2013.07.01. 18:21 Apple, Egyéb 8 hozzászólás 823

Az Apple három fő angliai alvállalata, az Apple UK, az Apple Europe és Az Apple Retail UK a tavalyi évben nem fizette be a vállalati adót, a 68 millió fontnyi, azaz megközelítőleg 22,5 milliárd forintos profitja után – derül ki a Financial Times legfrissebb riportjából.

A legújabb adatok alapján egyértelmű, hogy az Apple a tavalyi évben nem fizette ki az angliai vállalati adót – ez lehet az újabban napvilágra kerülő rengeteg, a vállalatóriás adózási stratégiával kapcsolatos ellentmondás oka. Az alkalmazottaknak történő részvény adományozással (share awards) a tavalyi évben az Apple-nek még sikerült megúsznia az adóproblémákat, ugyanis ezzel a jog kiskapuval egy jóval kedvezőbb adókonstrukciónak kellett csak megfelelnie az Apple-nek – akkor 11,4 millió fontot, azaz majdnem négymilliárd forintnak megfelelő összeget fizettek ki a brit államnak.

Bár a részvényekkel történő díjazás egy jogszerű adócsökkentési metódus, a mostani fejlemények után valószínűleg komolyan utána fognak járni a hatóságok, hogy a kedvezményezett alkalmazottak valóban kivétel nélkül Angliában laknak-e, hiszen az Apple neve az elmúlt időszakban többször szóba került kreatív adóelkerülési módszerei kapcsán. A vállalatot korábban meggyanúsították azzal is, hogy Írországban egy speciális, 2 százalékos vállalati adóegyezményt írt alá – ezt a vádat a vállalat azonban tagadta.

Az ennek kapcsán lezajlott amerikai szenátusi meghallgatás nem sok eredményt hozott: mindkét fél csak korábban hangoztatott álláspontját szajkózta tovább. Az elmúlt időszakban egyébként nem csak az Apple, de a Google is az adócsalás gyanújába keveredett. Az biztos, hogy a mai nem lesz piros betűs ünnep az Apple naptárában.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

A Gamestar és más nagy hazai lapok újságírója. iOS only teszteket már több mint három éve ír. Már a 80'-as évek óta aktív játékos. Számtalan gépet nyúzott: Commodore 64, Amiga, XT, 286, SNES, Gameboy stb... Most az iPhoneHungary-n szállítja a legfrissebb híreket és osztja meg véleményét az iOS játékokról.

8 hozzászólás

  1. CEB - 2013.07.01. 18:24

    Ajaj..:/

  2. Csuki - 2013.07.01. 19:22

    Nagy pénz, nagy játék. Egy napra is kamatozásra, befektetésre is visszatartott pénz is óriási hasznot hoz. Pont akinek van rá lehetősége az ne élne vele?! Ya…

  3. JIM - 2013.07.01. 20:53

    Igazabol keves az olyan ceg akiknek makulatlan a multjuk illetve jovojuk… Mindenkinek vannak piszkos dolgai amirol a nagykozonseg nem ertesul. No nem mintha az applet vedenem.

  4. akira - 2013.07.03. 20:53

    “Bebizonyították…

    …Bár a részvényekkel történő díjazás egy jogszerű adócsökkentési metódus, a mostani fejlemények után valószínűleg komolyan utána fognak járni a hatóságok, hogy a kedvezményezett alkalmazottak valóban kivétel nélkül Angliában laknak-e, hiszen az Apple neve az elmúlt időszakban többször szóba került kreatív adóelkerülési módszerei kapcsán.”

    Most akkor bebizonyitottak, vagy komolyan utana fognak nezni?

    • KeleMan - 2013.07.03. 20:57

      Bebizonyították, ezért utána néznek… Amúgy igen, be lett bizonyítva. Az Apple azóta annyit reagált, hogy állítólag az adott országban lévő, vele szerződésben álló könyvelő cége b*szta el a dolgokat.

  5. Bence - 2013.07.03. 21:55

    Szégyen!

    Tim Cook egy nagy………!
    Az Apple nek pár éven belül befellegzett!

  6. Tibi - 2013.07.03. 22:42

    Nem bizonyították, hanem vizsgálják… Nem vagy jó viszonyban a dolgok értelmezésével ugye?

  7. akira - 2013.07.05. 06:33

    @KeleMan

    Eleg szomoru, hogy nem erted, mi a gond egy olyan cikkel, amelynek cimeben az szerepel, hogy Bebizonyitottak, hogy az Apple adot csalt, mikozben a cikkben csupan annyi “konkretum” van errol a “bizonyitekrol”, hogy komolyan fontolora vettek valami vizsgalatot…

    …ezutan meg azt kommenteled, hogy allitolag a konyvelo… :)

    Te tenyleg nem tartasz tole, hogy egyszer valaki jo nagy adag pert akaszt a nyakadba ragalmazasert vagy remhir terjesztesert, a tenyek elferditeseert?

Szólj hozzá Te is!