Az Apple, a Samsung és a HTC is érdeklődést mutat a vízhűtés iránt

KeleMan 2013.06.19. 21:01 Apple, iPhone 2 hozzászólás 1 346

A Digitimes az elmúlt időkben nem bizonyult mindig igazán hiteles forrásnak, így érdemes most is fenntartásokkal kezelni legújabb jelentésüket. A pletyka forrása a NEC által nemrég bemutatott vízhűtéses telefonkészülék, a Medias. A Digitimes szerint az Apple, a Samsung és a HTC is érdeklődést mutat az új technológiával kapcsolatban.

A bejegyzés szerint a fent megnevezett vállalatok állítólag szívesen alkalmaznák az új technológiát készülékeikben. Várhatóan a negyedik negyédvtől már akár ilyen vízhűtéses rendszerrel ellátott eszközök is megérkezhetnek.

A NEC Medias X 06 E típusú készülék még múlt hónapban debütált Japánban, melyet kifejezetten azon hölgyek számára terveztek, akik panaszkodtak a legtöbb okostelefon melegedése miatt és hogy ezáltal égette a kezüket. Nem csoda, hogy a telefon beceneve “Ladyphone” lett. A készülékben amúgy semmi különös nincs, egy 1,7 GHz-es négymagos Snapdragon procit és egy 4,7″-es kijelzőt kapott.

Napjaink okostelefonjainak hűtését amúgy grafit elvezetőkkel és különböző fóliákkal oldják meg, melyek a készülék házába vezetik el a hőt, így a meleg képes eloszlani a külső burkolaton. A NEC azonban egy olyan eljárást használ, mint amilyen pár ultrabookban is megtalálható. Egy vízzel töltött csövet alkalmaz, mely keringeti a vizet a CPU és a chipek körül. A különbség csak annyi, hogy míg az ultrabookokban található csövek átlagos mérete 1,1 mm körül van, addig a NEC által használt ennek mindössze a felét teszik ki. Így természetesen érthető, hogy a mobilgyártó óriások érdeklődést mutatnak az újdonság iránt.

A Digitimes arra is rámutat, hogy az Apple már akár idén év végén bemutathatja azon készülékeit, melyek a fenti technológiával felszerelkezve érkezhetnek meg a piacra. Hiszen ahogy az okostelefonok beépített processzorai és 3G-s, 4G-s chipjei egyre nagyobb hőt termelnek úgy válik szó szerint és átvitt értelemben is egyre égetőbbé a helyzet, hogy valami megoldást találjanak a problémára. A vízhűtéses rendszerek pedig elképzelhető, hogy pár éven belül ott lesznek az összes okostelefonban és táblagépben a nem is olyan távoli jövőben.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

2 hozzászólás

  1. vayne4 - 2013.06.19. 23:01

    De már a 10x kisebb aksit is feltalálták

  2. Laci - 2013.06.20. 10:23

    Csak megfizethetetlen

Szólj hozzá Te is!