Az Apple fizet a szabadalomért, de a Google-nek ez sem elég

Helme 2013.05.07. 22:01 Apple, iPhone 8 hozzászólás 981

Az Európai Bizottság úgy látja, hogy az amerikai Google által birtokolt Motorola Mobility domináns piaci helyzetével visszaélve próbál Németországban érvényt szerezni egy olyan bírósági végzésnek, amely megállapítja, hogy az Apple megsérti alapvető mobilkommunikációs szabadalmaihoz fűződő jogait.

Az ilyen végzések a legtöbb esetben a szabadalomsértő, konkurens termékek forgalmazásának betiltását rendelik el – ismerteti a brüsszeli testület. A bizottság úgy véli, hogy ezzel a lépéssel a szabadalom jogos tulajdonosa – ez esetben a Google tulajdonában lévő Motorola Mobility – olyan nyomást gyakorol a szabadalmat bitorló, de a licencszerződés megkötésére hajló másik félre – ez esetben az okostelefonok piacán a legnagyobb versenytársának számító Apple-re – amellyel előnytelen licencszerződést erőltethet a másik félre.

Ez végső soron a fogyasztóknak is árthat – érvel a bizottság. A Motorola a GSM technológia részét képező, adatkommunikációt lehetővé tevő GPRS technológiával kapcsolatban kérte Németországban a bíróságot, hogy mondja ki, hogy az Apple sérti szabadalmi jogait, és rendelje el a jogsértés megszüntetését, amit a bíróság meg is tett.

Majd az amerikai vállalat annak dacára kérte a végzés végrehajtását, hogy az Apple jelezte, hajlandó kifizetni a bíróság által megállapított összeget a szabadalommal védett technológia használatáért.

A bizottság elismeri ugyan, hogy az ilyen végzések hatékonyan alkalmazhatók, ha egy cég véget akar vetni annak, hogy egy másik vállalat megsértse szabadalmi jogait, ugyanakkor Brüsszel álláspontja az, hogy a vállatoknak nem kellene ehhez az eszközhöz folyamodniuk, ha egy termék alapvető működését meghatározó szabadalmakról van szó, és a másik fél hajlik arra, hogy licencszerződést kössön, hogy használhassa az adott technológiát. A Motorola korábban kötelezettséget is vállalat arra, hogy a kérdéses kulcsfontosságú szabadalmat licencdíj ellenében hozzáférhetővé teszi mások számára is – emlékeztet a bizottság, amely rámutat, hogy e nélkül a gyártók nem lennének képesek olyan eszközök előállítására, amelyek képesek egymással kommunikálni.

“A szellemi tulajdon védelme az innováció és a növekedés egyik sarokköve. Ugyanakkor a verseny is az. Úgy vélem, a cégek jobban tennék, ha újítanának, és termékeik minőségével méretnék meg magukat, nem pedig visszaélnének szellemi tulajdonjogaikkal, hogy visszafogják versenytársaikat, az innovációt és fogyasztók rendelkezésére álló választékot” – idézi a bizottság közleménye Joaquín Almunia versenyjogi biztost.

A bizottság úgynevezett kifogásközlő levelet küldött a Motorolának, ami nem jelenti a vizsgálat lezárultát, és nem előlegezi meg a végeredményét – hangsúlyozta a brüsszeli testület.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatója. Újságíró, grafomán, marketing és médiahacker.

8 hozzászólás

 1. Blabla - 2013.05.07. 23:14

  Legrosszabb esetben ha betiltják az iphonet abban az országban az apple megveszi a motorolát vagy a Google t :D mert megteheti :D

 2. J - 2013.05.07. 23:43

  Es ha nem adjak el? Gondolkodj :D

 3. csab2 - 2013.05.08. 04:04

  Egyszerűen felvásárolja a részvények többségét és kész.

 4. Keresztes György - 2013.05.08. 06:55

  Éljenek a 17 éves tőzsde-guru gazdasági szakemberek :)

 5. ESzállás - 2013.05.08. 11:09

  A bizottság megmondta a tutit: a cégek jobban tennék, ha újítanának, és termékeik minőségével méretnék meg magukat, nem pedig visszaélnének szellemi tulajdonjogaikkal, hogy visszafogják versenytársaikat.
  Ja és ez a mi kedvenc almás cégünkre is vonatkozik.
  Ide hallom ahogy Jobs bácsi forgolódik a….

 6. Dávid - 2013.05.08. 17:21

  Szerintem a vetélytársak csak lehúzni akarják az almás céget mert ők nem tudják kiépíteni azt amit az Apple igen.

 7. Tamaci - 2013.05.08. 19:34

  Az Apple fizetne a szabadalom használatáért. A gugli mikor fizet a lopott droidért? (mert hogy az az iOS ellopásával keletkezett. Az iOS megjelenése előtti droid nem is emlékeztet a mostanira)

 8. Pepe - 2013.05.12. 09:27

  Az Apple most olyasmibe kóstolhatott amit maga szokott osztogatni.

Szólj hozzá Te is!