Magyarországon is elindult a Google Street View szolgáltatása

KeleMan 2013.04.23. 20:06 Apple, Egyéb 6 hozzászólás 7 466

Magyarországon is elindult keddtől a Google Street View szolgáltatása, Budapest mellett a vidéki nagyvárosok és falvak is bejárhatók virtuálisan. Heal Edina, a Google Magyarország vezetője a szolgáltatás indulása kapcsán tartott budapesti sajtótájékoztatón azt mondta, reményeik szerint az új térkép növelni fogja az országba látogató turisták számát, és a belföldi turizmust is fellendítheti.

Magyarország az ötvenedik ország, ahol a Google elindította a 360 fokos panorámaképekkel működő utcanéző térképét, a 2007-es indulás óta a fényképező autók mintegy 8 millió kilométert tettek meg. Heal Edina szerint a turizmusban érdekelt cégek, vendéglátó-ipari egységek is hasznát veszik majd az ingyenesen felhasználható új térképnek, de a mozgáskorlátozottak életminősége is jelentősen javulhat.

A vezető elmondta: az autók májusban visszatérnek Magyarországra, hogy frissebb és pontosabb képeket tudjanak feltölteni az internetre. Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke azt hangsúlyozta, hogy a szolgáltatás beindítását az alkotmányos reform keretében létrehozott új adatvédelmi szabályozás tette lehetővé. Hozzátette: a korábbi tiltó határozatok az akkor jogszabályoknak megfelelőek voltak, de a kor túlhaladt azokon a jogi passzusokon.

Hangsúlyozta, hogy a már publikált fényképeken az arcokat, rendszámokat ki kell takarni, de ha valaki ennél több elhomályosítást szeretne a magánszférája védelme érdekében, akkor ezt a Google-nak jelezheti. A fényképező autók újbóli megjelenéséről pedig a keresőoldalnak értesítenie kell a lakosságot.

Heal Edina, a Google Magyarország vezetője a cég új, 3 dimenziós fényképezőgéppel felszerelt triciklijén a Parlamenttel szemközti Duna-parton 2013. április 23-án.
(MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Maráczi Gábor, a Magyar Turizmus Zrt. stratégiai- és marketingigazgatója azt mondta, ma már az utazás tervezésénél és a végső döntésnél az online médiumokat, az onnan származó információkat részesítik előnyben az emberek. Kitért arra is, hogy a külföldiek fejében Magyarországról szürkébb kép van, mint amilyen az ország valójában, így most az a legfontosabb feladat, hogy bemutassák: színes országról van szó, és ebben a Street View is nagyon fontos eszköz lehet.

Péterfalvi Attila január 28-án jelentette be, hogy Magyarországon is elindulhat a Google Street View szolgáltatása, miután egy januárban kiadott állásfoglalásban sikerült megteremteni a szükséges garanciákat arra, hogy a magánszféra ne sérüljön, és a köz érdeke is érvényesüljön.

Budapesten 2009 májusában már egyszer megjelentek a Google autói, de akkor Jóri András adatvédelmi biztos aggályait fejezte ki a fotózással kapcsolatban, ezért az amerikai cég felfüggesztette a programot. Két évvel később a biztos úgy foglalt állást, hogy az adatvédelmi szabályok betartásával fényképezhetnek a Google autói.

Természetesen az iOS eszközökre szánt ingyenes Google Maps alkalmazásban is elérhetővé vált a funkció.

Google Maps - Transit & Food (AppStore Link) Google Maps – Transit & Food
Fejlesztő: Google LLC

Besorolás: 4+4.71032

Ár: Free Letöltés

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

6 hozzászólás

 1. Surfer - 2013.04.23. 20:37

  Na végre ! ;D

 2. Ghx - 2013.04.23. 21:51

  Hülye kérdés, de ezt hogy lehet előhozni az alkalmazásból?

 3. csab2 - 2013.04.23. 22:19

  Ráböksz valahová a kijelzőre így létrehozol egy pontot. Arra kattintva ott lesz a lehetőség, hogy utcanézet.

 4. Hehehe - 2013.04.24. 07:52

  Bal felső sarokban a kis emberkét oda húzod ahol látni akarod az utca nézetet. Ha a megtekinteni kívánt utcát az emberke fölé húzásakor kék vonal szegélyezi akkor meg lehet nézni az utca nézetet. Ilyenkor csak a megadott helyen el kell engedni az emberkét.

 5. Kenya - 2013.04.24. 16:22

  Hurrá mostmár a betörők és bűnözők jobban megtervezhetik az akciót otthon ülve a fotelban kényelmesen, nem kell a lebukást veszélyeztetve megfigyelni terepet felmérni. A rendőröknek mikor lesz előnyük? Mondjuk nálam meglepödik mert már rács van a kép készítése óta :-) mondjuk ha frissítenek legaláb tudja hogy akkus flexet hozzon magával…

 6. Bogyo001 - 2013.04.24. 17:37

  Baromi jó,egész este ezzel szórakoztam…:-)

Szólj hozzá Te is!