Lerántották a leplet a Facebook Home mobilról

KeleMan 2013.04.05. 13:02 Apple, Egyéb 11 hozzászólás 1 198

Mark Zuckerberg, a Facebook vezére a tegnapi napon bemutatta és leleplezte a Facebook Home nevet viselő saját mobiltelefonjukat és operációs rendszerüket. Az egészben az a csavar, hogy nincs is saját mobiltelefonjuk és még csak saját operációs rendszert sem fejlesztettek.

Az egész egyébként valami rossz horrornak tűnik, ahol a rendszer mint egy élősködő parazita rátelepszik a telefonra. Szerencsére csak Androidra. Elmondjuk miért.

Pár hónapja mindenki azt találgatja, hogy milyen is lesz a Facebook telefon, milyen lesz az új operációs rendszer. Nos az egész csupán egy skin! Nem több. Egy amolyan Androidos telefonokra húzható felület, mely megváltoztatja annak kinézetét.

A lényeg a Facebookos tartalmon van. Persze nem minden Androidos telefon támogatott, azokból is csak a jobbak. A HTC One, a HTC One X+, a Samsung Galaxy S3 és a hamarosan érkező S4, valamint a Samsung Galaxy Note 2 lesz, melyre rátelepíthetjük a Facebook Home nevű skint, ami az USA-ban 2013 április 12-től lesz letölthető.

De hogy egy kicsit beszéljünk is a Facebook Home felületéről és kinézetéről is, elmondjuk, hogy a fejlesztő csapat az eddig megszokott átlagos mobilfelületet újragondolta. Nem programok ikonjait látjuk, hanem ismerőseink képeit, bejegyzéseit, megosztásait, hozzászólásait, úgy összességében, hogy mi is történik velük. Ez persze nem tűnik nagy kunsztnak, bár tény, hogy a grafikai és felhasználói megvalósítás nagyon szép lett.

Mark Zuckerberg szerint az előző 30 évben mindenki feladatokról beszélt. A számítógépek feladatokat kínáltak, melyek megtalálhatóak mindenütt. A modern-kori kommunikációban viszont a kapcsolatokról van szó. Arról, hogy egymáshoz közelinek érezhessük magunkat ezáltal tájékozottabbá váljunk. A Facebook szerint a feladatok elé kell helyezni az embereket.

Zuckerberg továbbá elmondta, hogy azért is döntöttek az Android mellett, mert sokkal nyitottabb és testre szabhatóbb, mint más mobiloperációs rendszerek. Céljuk azonban nem az, hogy egy újabb piaci szereplőként megjelenjenek a saját készülékeikkel, hiszen nem tudnának a jelenlegi iOS-Android piacából nagy szeletet kihasítani. Egyszerűen nem érné meg. Viszont azzal, hogy rátelepszenek az Androidos készülékekre, emberek millióinak a készülékére juthatnak el egy szempillantás alatt.

A Facebook Home felépítése az alábbi, a rendszer és a programok közé telepíti magát, megváltoztatva a kinézetet és a felhasználói felületet.

Természetesen azért bejelentették az első Facebookos mobilkészüléket is, mely tulajdonképpen az AT&T és a HTC közös gyermeke, mely a HTC First nevet kapta. Ez lesz az első kifejezetten Facebook Home rendszerrel ellátott eszköz a piacon, ami a program indulásától, 2013 április 12-től már megvásárolható az USA-ban. A telefon amúgy biztosan tartalmazni fog LTE hálózati támogatást és egy 4,3″-es kijelzőt, de más fontos specifikációkat még nem jelentettek be.

A sajtótájékoztató alatt egyébként elmondták, hogy várható az Androidos táblagépekre is a Facebook Home megjelenése, de erre csak pár hónap múlva kerülhet majd sor.

iOS eszközökre pedig nem lesz. Egyelőre.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

11 hozzászólás

 1. puma - 2013.04.05. 13:15

  de ez egy iPhone :( a sziluettek alapján megkülönböztethetetlen :D kivéve hogy nagyobb. Már a facebook is? :D na ne.

 2. thesimonb - 2013.04.05. 13:18

  Apró elírás a 4. bekezdésben, 2012 helyett 2013 :)

 3. Rudolf - 2013.04.05. 13:48

  Nagyon szép de nagyon ronda is tud lenni főleg ugye hogy a ismeősünket nézve annak boritóképe jelenik meg nagyban a kijelzőn de ha az a kép épp egy kis felbontású homályos vagy valami undoritó kép na ezesetben nemszeretném használni de mindenképp kiváncsi vagyok és lehet egy tesztet is dobok majd youtube-ra.

 4. Nándor Juhász - 2013.04.05. 14:26

  Mintha egy kicsit modositott ipod touch 5g-t latnek

 5. tleelossy - 2013.04.05. 14:50

  jav.: 2013 a 2012 helyett :)

 6. Blabla - 2013.04.05. 15:07

  Láttam a bemutató videót és hát ocsmányul néz ki , használhatatlan bonyolult , jól mondtak hogy ez eggy parazita :D nem ilyen kell hanem eggy normális app lenne jó :)

 7. juha - 2013.04.05. 15:13

  ennek komolyan semmi értelme…ki az a **** aki ezt igényli amúgy? az a baj, hogy míg zuckerberg a közösség létrehozásán gondolkozik, és azt hiszi, hogy közösséget építenek, addig a facebook már nem erről szól…szól minden szarról, csak kurvára nem a közösségről…

 8. GaraiSG - 2013.04.06. 08:22

  Ez így igaz!!!!!!!

 9. Harti Balázs - 2013.04.06. 15:00

  Ez a “parazita” szerintem egy kicsit erős kifejezés.
  Szépen megoldották, nekem tetszik

 10. At0m - 2013.04.08. 11:33

  Facebook… Szánalom. Ezzel manapság meg a szart is el lehet adni. Ha van rajta Facebook akkor minden jó. Hová lett ez a vilag

Szólj hozzá Te is!