Zuckerberg a Facebook Home iOS változatáról is nyilatkozott

KeleMan 2013.04.05. 13:52 Apple, iPhone 10 hozzászólás 1 222

Mint már korábban megírtuk, Mark Zuckerberg, a Facebook vezére a tegnapi nap során bemutatta a Facebook Home mobilrendszert és az első kifejezetten Facebook Home telefont, melyet a HTC gyárt, HTC First néven. Természetesen a prezentáció után a sajtó kereszttüzébe került a fiatal milliárdos, akit az újságírók nemes egyszerűséggel letámadtak a kérdéseikkel. Az alábbi interjúból kiderül, hogy miért is az Android rendszerét választotta a Facebook és, hogy miért is tették a fiók mélyére az iOS rendszereket.

Elöljáróban annyit, hogy Mark Zuckerberg már a bemutató alatt elmondta, hogy azért is preferálták a Google rendszerét, mert szinte teljesen nyitott, szinte semmit sem kellett a keresőóriással egyeztetni. Viszont ha iOS rendszerekre készítették volna a Facebook Home projektet, akkor az megkövetelt volna egy direkt partneri kapcsolatot az Apple óriásvállalattal.

A Wired.com oldalán a mai nap megjelent egy hosszabb interjú, mely egy kicsit jobban árnyalja a képet és részletesebb magyarázatot is nyújt a választás okáról.

Wired: Miért nem csináltatok egy telefont?

Zuckerberg: Mindig is világos volt és hittem, hogy ez nem lehet a helyes stratégia. Mi egy közösség vagyunk, milliárdos felhasználó számmal, és még a legjobb telefonok is – az iPhone kivételével – 10-20 millió darabban fogynak. Ha mi is telefont készítünk, csak maximum 1-2%-ot érünk el a felhasználókból. Ez nem jelentett volna semmi pluszt számunkra. Mi azt akarjuk, hogy a lehető legtöbb telefon átváltozzon “Facebook telefonná”. Ezért készítettük a Facebook Home-ot.

Wired: Ami csak Androidos telefonokra érhető el. Nem ironikus kicsit, hogy a mobilstratégiátok csak a Google rendszerére korlátozódik?

Zuckerberg: Nekünk nagyon jó a partneri kapcsolatunk az Apple szakembereivel, de ők megakarják tartani maguknak az élmény készítését. A Google és a Facebook között sincs sok összekötő kapocs, de a céljaink a nyitott rendszerekben megegyeznek.

Wired: Szóval ezzel azt mondod, hogy két év és lesz iPhone-ra is?

Zuckerberg: Meghaladná a fizetési szintemet, ha erre válaszolnék.

Wired: Pedig elég nagy a fizetési fokozatod.

Zuckerberg: Nézd (nevet), én lennék a legboldogabb, ha igennel válaszolhatnék. De a Facebook egy sokkalta különbözőbb hely, mint az Apple, a Google, az Amazon, a Samsung vagy épp a Microsoft. Mi közösséget próbálunk építeni. Már több, mint egymilliárd felhasználónk van és egyszer szeretnénk ha 3 vagy épp 5 milliárd is lenne. Mi azért dolgozunk, hogy az összes eszközön a lehető legjobb élményt biztosíthassuk. Az Android gyorsan növekszik és figyelembe vettük, hogy egy nyitott platformról van szó, amely biztosítja a lehetőséget a legjobb élményre. Én úgy gondolom, hogy ez a Google számára pont olyan jó, mint nekünk. És ez talán majd ösztönzi az embereket, hogy Androidos telefonokat vásároljanak, mert érdekli őket, hogy mi történik a Facebookon. Megannyi út közül ez biztosítja a legjobb Facebook élményt jelenleg. Természetesen egy csomó ember szereti az iPhone készülékét is. Én is imádom a sajátom és szeretném is elhozni rá egyszer a Facebook Home rendszerét.

Mark Zuckerberg egyébként a Fortune.com oldalának is nyilatkozott tegnap, melyben a Google reakcióiról és az Apple-el való közös munkáról is ejtett pár szót.

Fortune: Mit gondol a Google a Facebook Home használatáról az Androidos platformokon?

Zuckerberg: Nem vagyok biztos benne, hogyan fognak reagálni.

Fortune: És mit gondolsz az Apple-el való közös munkáról?

Zuckerberg: Ők nagyon erős kontroll alatt tartják a rendszerüket… Az Android különböző, mert lényegesen nyitottabb platform.

Fortune: Google vagy Apple a mobilon?

Zuckerberg: Úgy gondolom a Google számára adott és nyitott a lehetőség, hogy az elkövetkezendő egy vagy két évben egy lényegesen jobb élményt tudjon nyújtani, mellyel lekörözheti az iPhone-t. Mi is szerettük volna elhozni az iPhone készülékekre a Facebook Home rendszerét, de ma még nem tehettük. Ettől függetlenül tovább dolgozunk az Apple szakembereivel a lehető legjobb élményen, amit adni tudunk és amit ők elvárnak.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

10 hozzászólás

 1. Gyuszi - 2013.04.05. 16:15

  Koszonjuk nem kerunk facbook home-ot (legalabb is en nem) maradjon a sz*r androidnal…!!

 2. blabla - 2013.04.05. 16:43

  Az ios re nem kell az a sz@r . Ott az app azt lehet fejleszteni , egyépként szerintem androidon sem lessz különössen népszerű valami …

 3. Gyuszi - 2013.04.05. 18:48

  Blabla igazad van..!

 4. strucc007 - 2013.04.05. 21:22

  Én sem hiszem, h túlzottan népszerű lesz. Nagyjából ezeket a featurekat az összes teló tudja, ha összekapcsolod a kontaktjaid egyes elérhetőségét. Sőt, lehetőség van különböző platformok összekapcsolására is (msn, gtalk, Facebook…)

 5. ombie - 2013.04.05. 22:11

  Amíg ott tartunk, hogy a FB appban nem lehet fektetett módban gépelni, nincs miről beszélni.

 6. Gergő - 2013.04.05. 22:32

  Csak zárójelben megjegyezendő, hogy még a Facebook nagymester is Iphone készüléket használ annak ellenére, hogy nem lesz rá Home. Ha én lennék a feltaláló már most az lenne nálam, de hát igen, Iphone az Iphone. Jöhet bármilyen kütyü vagy szoftver, nem váltanék soha!

 7. Goya - 2013.04.06. 01:14

  Hát, mondjuk, ha arról cikkezett volna az összes hírportál, hogy nekem hozott az Apple CEO-ja személyesen egy iphone 5-öt ajándékba, akkor én sem nyilatkoznám azt az egész világ előtt, hogy hát nekem egy androidos telefonom van, hiszen ezzel megaláznék egy olyan céget, amivel a jövőben még igen gyümölcsöző kapcsolatba kerülhetek…

 8. Andrass - 2013.04.06. 13:52

  Az apple behozná az olcsobb változatott telefonjaibol android eltüne !!!!

 9. Romolusz - 2013.04.07. 12:12

  Nem feltétlenül tünne el. Mégpedig azért nem mert az Apple nek és az Android rendszernek is megvan az elönyük és a hátrányuk. Van amiben az IOS rendszer nyujt többet van ahol az Android rendszer mutat pozitiv dolgokat. Én mind a két gyártóval meg vagyok elégedve.

 10. ESzállás - 2013.04.07. 16:40

  Anno a Xerox főnökei röhögték ki azt a palit aki egy okos fejlesztő találmányában amit úgy hívtak egér meglátta az üzletet.
  Eladták a pálinak az egret és láss csodát milyen népszerű lett. A palit úgy hívták Steve Jobs.

  Fantázia. Az hogy valamit nem ismersz meg nem tuti rossz.
  Nekem pont ez hiányzik mostanában, meg az innováció.
  Kérek még élményt legalább olyat mint amilyet az iPhone 4 nél tapasztaltam, sajna azóta se:(

Szólj hozzá Te is!