Tim Cook ne törődjön mással, vásárolja vissza a részvényeket

Slemi 2013.03.10. 20:59 Apple, Steve Jobs, Tim Cook 0 db 429

Warren Buffet a CNBC Squawk Box című műsorában vendégeskedett nemrég, ahol kifejtette álláspontját az Apple részvényekkel és azok árával kapcsolatban. A műsorban szerepelt David Einhorn is, aki nem volt egy véleményen az előkelő befektetővel, Buffett-tel, a híres mágnás azonban kijelentette: ő bizony figyelmen kívül hagyná a Greenlight Capital alapítójának szavait, és tanácsot adott Tim Cook-nak.

’Én a helyében ignorálnám azt, amit mond. Én olyan módon vezetném a céget, és vele az üzletet, hogy az elkövetkező 5-10 év alatt a lehető legtöbb értéket teremtsem. Nem lehet úgy igazgatni egy vállalatot, és irányítani az bizniszt, hogy a részvények árai minden nap az egekben legyenek, és ráadásul nőjenek is. A Berkshire története során négyszer is nagyon nagyot esett a tőzsdén és vesztett több mint 50 százalékot az értékéből. Amikor ez történik, annak, akinek van pénze, megveszi a részvényeket. Egyébként csak azzal kell foglalkozni, hogy értéket alkosson és halmozzon fel a cég.

Sok ember traktált engem különböző tanácsokkal, minden egyes alkalommal, amikor a Berkshire részvényei zuhantak. Azt kérdezték, miért nem csinálom ezt, miért nem csinálom azt. Fizessek osztalékot. Véleményem szerint az Apple nagyon jól csinálja, amit csinál, és egyre értékesebb lesz a vállalat. Talán egy kicsit túl sok készpénzzel is rendelkeznek. Ennek azonban egyetlen egy oka van, a kétharmadát még nem adózták le.

Ahhoz, hogy a jelenlegi helyzet megoldódjon, Buffet szerint annyit kell tenni, hogy mindenki figyelmen kívül hagyja a kósza híreszteléseket, és nem ad hitelt a pletykáknak. Buffet a műsorban azt állította, hogy egyszer már elmondta az Apple egyik alapítójának Steve Jobsnak azt, ha a céget megfelelően irányítja, a részvények minden bizonnyal reagálni fognak. Állítólag azt is mondta az elhunyt vezérnek, hogy jól tenné, ha a felhalmozott vagyont arra használná, hogy a részvényeket visszavásárolja a befektetőktől.

Amikor Steve felhívott, megkérdeztem tőle, olcsó-e az Apple részvény? Azt mondta igen. Ezután hozzászegeztem a kérdést, több pénzetek van-e, mint amire szüksége van a vállalatnak? Azt mondta, egy kicsivel több. Sürgettem arra, hogy vásárolja vissza a részvényeket. Nem tette meg. Buffet magyarázattal is szolgált. ’’ Amikor a mi részvényeink mentek le 90.000 dollárról 40.000 és 45.000 közé, közzétettem, hogy vissza akarjuk vásárolni a lehető legtöbbet belőlük. Nem igazán volt sikeres akció. De ha egy dollárost vehetsz 80 centes áron, az egy nagyon jó üzlet nem? Hát ez ilyenkor a helyzet.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Bence vagyok, 20 éves egyetemista. Nagy Apple-rajongó.

Szólj hozzá Te is!