Lassítja a munkaerő-toborzást a Foxconn Kínában

Helme 2013.02.23. 17:57 Apple, iPhone 0 db 440

Korlátozott számban vesz csak fel új munkásokat egyelőre a Foxconn Kínában, a vállalat ugyanakkor tagadja a vádakat, hogy ennek hátterében az Apple várakozásoktól elmaradó eladásai állnának. Legnagyobb, a dél-kínai Sencsenben található gyárában teljesen befagyasztotta a munkaerő-toborzást, többi kínai egységében pedig a korábbinál jóval szerényebb mértékben hirdet állásokat a többek között az Apple-nek, a Microsoftnak és a Hewlett-Packardnak is beszállító tajvani Foxconn – írja a South China Morning Post hongkongi napilap.

A jelenség némiképp meglepetést kelt az elmúlt évek töretlenül terjeszkedése után, a vállalat még a jelentős presztízsveszteséget okozó, komoly munkajogi visszaélésekre fényt derítő tavalyi munkajogi vizsgálatok után sem fogott abból vissza. A cég közleményében cáfolta a nyugati sajtó találgatásait, melyek szerint ennek oka, hogy az Apple eladásai elmaradnak a várakozásoktól.

A Foxconn úgy fogalmaz: az új munkások felvétele egyik megrendelőjéhez sem köthető, annak oka szimplán az, hogy a holdújév után a vártnál több migráns munkás érkezett vissza gyáraiba, a vállalat emiatt döntött a munkaerő-állomány növelésének lelassítása mellett, ami legalább március végéig nem fog változni.

A Kínában összesen másfél millió embert foglalkoztató vállalat hosszú távon ugyanakkor a bérek és a nyersanyagárak növekedésével, így profitjának csökkenésével lesz kénytelen számolni. A cég ezért a következő években robotokat kíván alkalmazni a humán munkaerő kiegészítéseként, később felváltásaként, a felvétel mostani lassítása is már ennek jele lehet – írja a China Daily napilap. Az újság szerint a projekt első fázisa 5-10 éven belül indulhat, és 3 milliárd jüanes (1 jüan=35 forint) beruházással szinte teljes automatizálás valósul majd meg.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatója. Újságíró, grafomán, marketing és médiahacker.

Szólj hozzá Te is!