Vajon az Apple tényleg botladozik mostanában?

KeleMan 2013.01.21. 18:26 Apple, Egyéb, Kiemelt hírek 26 hozzászólás 1 994

Az elmúlt fél évben gyakran halljuk, hogy az Apple botladozik. Az iPhone 5 bejelentése után 700 dollárról 500 dollárra csökkentek az almás vállalat részvényeinek árai. Természetesen a fenti következtetéseket a sajtóból, a blogszférából és egyéb online kiadványokból halljuk, amit a Wall Street is megérez. Az iPhone és iPad utáni vágy az embereknél lassan kezd kifulladni, úgy érezhetjük az Apple már nem ad nekünk elég érdekességet vagy újdonságokat a termékeinél. De vajon miért is történhet mindez? Hiszen az iPhone (2007) és iPad (2010) bevezetésekor piacot robbantottak.

Nagy iPad – kis kereslet, kis iPad – nagy kereslet

A Reuters legutóbbi beszámolójából kiderült, hogy az Apple nem csak az iPhone 5 kijelzőinek a gyártását felezi, hanem a 9,7″-es iPad táblagépek gyártását is visszafogja. A kínai TrendForce elemzőcég például arról számolt be, hogy kritikán alul teljesített az eredeti iPad az eladások tekintetében a 4. negyedévben.

Természetesen ennek két oka van. Az egyik az Androidos táblagépek térhódítása, a másik pedig a 2012-es év végén bemutatott iPad mini iránti hatalmas kereslet volt. Az Androidos táblagépek sikere érhető is, hiszen kedvezőbb árfekvéssel kínálják a termékeiket az Apple versenytársai. A Google Nexus 7 Japánban például jobban fogyott az iPad-nél.

Az iPad mini viszont az Apple agyszüleménye, így annak sikere bár természetes a cupertinóiaknak, sokan azt hiszik, hogy az iPad és az iPad mini jól megfér egymás mellett. Nos úgy tűnik, hogy nem, mivel az iPad mini egyszerűen kinyírja a nagytestvér iPad piacát, mondhatni kannibalizálja azt.

Az unalmas iPhone frissítés

A hatodik generációs iPhone készülékre nagyon sokan vártak, mondhatni egy évet, hiszen az iPhone 4S csupán egy jól felturbózott rókabőr volt. Az iPhone 5 azonban alulmúlta a sikereket. Bár igaz, hogy 5 millió példányban kelt el az első hétvégén, de amióta szárnyra kaptak azok a feltételezések, hogy hamarosan érkezik az új iPhone 5S, és az Apple már egy évet sem fog várni az új telefon kiadásával, a kereslet folyamatosan csökkent. Mondhatni drasztikusan. Azután pedig, hogy bejelentették, hogy az iPhone 5 gyártását felére csökkentik, csak méginkább egy új lavinát indítottak el.

Sokan a Samsung diadalát jósolják 2013-ra, mivel az Apple egyszerűen képtelen megújulni, szinte alig van kézzel fogható és látványos frissítés. Nem is beszélve az elrontott Apple térképről, amit azóta is foltoznak az Apple főhadiszállásán a szakemberek.

Az igazság még unalmasabb…

Az iPhone 5 frissítése mellett persze akadnak olyan elképzelések is, melyek az Apple halálát jósolják hosszú távon. Az Apple sikere a nagy technikai áttörésekben keresendő. Amikor kiadnak majd egy új iPhone készüléket, pár hónapig uralni fogják a piacot, de aztán jön a kereslet csökkenés és lassan mindenki az új iPhone készülékről fog pletykálni.

Az Android készülékek még olcsóbbak lesznek, melynek következtében emberek milliói fognak inkább a zöld robot irányába elmozdulni. Főleg azok, akiknek eddig még nem volt okostelefonuk, de nem szeretnének csillagászati összegeket költeni egy valóban okos telefonra, mint amilyen az iPhone is. Hiába az iOS népszerűsége, könnyű kezelhetősége és megbízhatósága, az Android növekedése várható hosszú távon.

Az Androidos telefonok hatalmasak lettek. Érdekesség, hogy amikor az első iPhone készülék megjelent, a zöld robotos készülékek is ugyanakkora kijelzővel készültek. Aztán valaki kitalálta, hogy miért is ne lehetne egy kicsit nagyobb a képernyő mérete, mint az iPhone készüléké. Jöttek a 3,7-es, majd 4″-es, meg a 4,8″, 5″, és 5,3″-as megjelenítők. Kialakult a “phablet” (phone + tablet) fogalma is, melyre a Samsung – az amúgy népszerű Galaxy Note sorozatával – még rá is tett egy “péklapáttal”.

Valamiért pedig az emberek képzeletében ezek a nagy kijelzős telefonok egyre népszerűek lettek, mellyel együtt azok a készülékek is, melyek nagyobb megjelenítőt használtak, mint az iPhone. Persze az nem számít, hogy vajon kényelmesen lehet-e használni egy kézzel azokat, a lényeg nem ez volt, hanem az, hogy el lehet őket adni. Az Apple sajnos kihagyta a nagy kijelzős iPhone készüléket a repertoárjából és csak 2012-ben lépett, amikor is az iPhone 5 készüléket már 4″-es kijelzővel látta el. És ez már unalmas volt, hiszen nem ők mutatták be először.

Ne felejtsük el, hogy az Apple igen konzervatív is. Az Apple részéről tudjuk, hogy pontos elképzelése van az iPhone jövőjével kapcsolatban. Mégis, mikor valaki megoszt egy hírt az iPhone fejlesztésével kapcsolatosan, akár új koncepcióképeket gyárt, új koncepcióvideókat, hogy pl. hogy nézhet majd ki az új iOS 7 rendszer, izgaottak leszünk és alig várjuk, hogy valóban ezen új tulajdonságok debütáljanak az új verzióban. Aztán nem lesz belőle semmi és hiába a pár újítás, sokan mégis húzzák a szájukat, hiszen olykor jobb megoldások érhetőek el a Cydiából.

Összefoglalva az emberek lassan kezdenek kiábrándulni egy olyan cégből, ami máig a legjobb termékeket gyártja, de mostanság már nem olyan ütemben zajlik az innováció, ahogy azt az elmúlt 4-5 esztendőben megszokhattuk. Az emberi természet sajnos többet követel, főleg egy olyan cégtől, aminek a neve egyet jelent az újdonsággal.

“Think Different” mondta egykor egy bölcs ember…

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

26 hozzászólás

 1. Dudee - 2013.01.21. 18:38

  Forog a sirjaban szegeny Steve

 2. Talasdave - 2013.01.21. 18:46

  Kicsit optimistábban kéne szerintem felfogni a dolgokat!

 3. Bárdos Ödi - 2013.01.21. 19:03

  Akkor is az iphone a legjobb telefon a világon vagy iphone vagy telefon

 4. Zoller - 2013.01.21. 19:17

  Én úgy gondolom hogy valami iOS beli módosítás lenne szükséges hiszen miben is “jobb” ha lehet ilyet mondani az android? Szerintem az hogy újítanak sokat nem keveset a felületen és most komoLyan, de Apple bácsi is csinálhatna valami új designt mer komolyan kék lett a felső csík az iOS 6.1ben és lehet ébresztőnek teljes számokat berakni ez szép és jo de lehetne valami nagyobb módosítás pl a gyors adatforgalom és 3G ki/be kapcsoló szerintem ezt semelyik Apple user sem ellenezné. Uff én beszéltem :)

 5. Ati - 2013.01.21. 19:35

  Helló Zoller!
  Iphon 4 be ki lehet kapcsolni a 3 G -t

  Üdv : Ati

 6. Sándor - 2013.01.21. 19:38

  Meddig kell még várni az ujj szoftverre???? 4g akarok!!!!

 7. Balázs - 2013.01.21. 19:42

  Azt ne felejtsük el, hogy az iPhone 4S még Steve idején jött ki, a 3.gen iPadet is részben ő csinálta. Az iOS 6-on is bizonyára dolgozott. A Retina Kijelzős MacBook Pro szerintem elég jó lett, egyesek azt mondják az iPad Minivel is kezdett kibékülni, szóval ha még élne Steve, valószínű, hogy ugyanígy alakulnának a dolgok.

 8. Gombawi - 2013.01.21. 19:52

  Annyira elegem van már ezekből az android imádó kis senkikből. Akik azt mondják hogy 114 ezer ( iphone 4) ezért a szarért? Igen! Mert attól hogy 50 ezerér kapsz egy szar xperiát tele értelmetlen szarsággal, és műanyag minőséggel! Egy iphone sokáig fog szolgálni, és megbízható! Nem tudnak ezek semmit! Hajrá Apple! Én akkor is iphone felhasználó leszek ha 400 ezer lesz a 6!!

 9. MacFly - 2013.01.21. 21:10

  Gombawi: +1

 10. Norbi - 2013.01.21. 21:55

  Gombawi!
  Igazad van!
  Az android hetente lefagy nekem!
  Van egy iPad-em még sohasem fagyott le és tesóm iPhone 4 sem fagyott le pedig már meg van neki másfél éve!

 11. Gyuszika - 2013.01.21. 22:11

  Osztom a véleményt. Iphone vagy semmi, párommak s2je van, használtam úgy mint az s4 met, ide-oda lépkedtem, erre kiírja, hogy bocsánat az alkalmazás váratlanul megállt… Ne kérjen bocsánatot, működjön, hisz azért van…

 12. Norbitalis - 2013.01.21. 22:29

  Szerintem, az apple köszöni szépen jól van. Az iPhone prémium termék prémium felhasználóknak, aki egy “péklapáttal” akar telefonálni annak pedig elég az android, az apple nem fogja a trendet a használhatóságra. Az, hogy nem innovatív pedig badarság az android se lett innovatívabb már egy ideje. Az, hogy az androidos telefonok olcsóbbak lesznek nem veszik el a piacot az iphone-tól. Ha az apple okos akkor tartja magát steve és a saját elveikhez és akkor nem lesz probléma, szóval kicsi termékpaletta, hardver és a szoftver tökéletes egybegyúrása, legjobb felhasználói élmény a legleesgyszerűsítettebb UI val. Nekem ez a véleményem.

 13. bibalka - 2013.01.21. 22:41

  istenem, ennyi hülyeséget egy helyen még ma nem láttam..
  nem tudtok valami értelmesebbről is írni?:) nem csak erről a sok szenny hazugságról… itt is csökken a színvonal látom.

  • dastan - 2013.01.23. 18:52

   igazad van!!bibalka ,jo az apple e ez sok idiota apple fan boy hogy kivan mas is csinál jo telot op rendszert !!nem a alma körul forog minden!!de lehet 15 20 eveseknek igen!!!!!!

 14. Meszi - 2013.01.22. 07:25

  En is csak Appel termekeket hasznalok mas szoba sem johet!I4,I5,MA.,Ipad 2.
  Sokkal jobbak,megbizhatobbak es nem fagynak le,nem akadoznak.
  Androidom 1x volt de soha tobbet!

 15. Police - 2013.01.22. 08:41

  Nekem volt az életemben KB:400 telefonom.Volt hogy naponta cseréltem…pedig olykor horibilis költségei voltak!(Pl:anno Nokia 8210
  -160.000ft…..stb!)Én a családon belül nagy telefon cserélő hírében álltam!DE!!!!!iPhone 4-gyel kezdtem…3 éve van nálam….nem cserélném semmire!Veszek majd 5S -t de a 4
  megy a fiókba!!!!

 16. Tapesz - 2013.01.22. 09:37

  Nekem 1,5 hete van iphone-om, elotte xperia volt, de eg es fold a kulonbseg, soha tobbet nem akarok iphone-on kovul mas telefont. Nem fagy le, gyors, konnyen kezelheto.

 17. La-Yosh - 2013.01.22. 10:35

  Én az érintőkijelzős okostelefonok megjelenése elött csak Nokiat használtam mert azok voltak a legjobb,legmegbízhatóbb telefonok. A mai világban a Nokianak annyi, az Apple át vette a helyét a legmegbízhatóbb, legjobb termékek kategóriájában. Az igaz hogy kicsit drága viszont cserébe olyan minőséget kapunk aminek nincs ellenfele ha tetszik ha nem! 1 éve iphone 4s-t használok és még soha nem volt vele probléma még az akksija is jól bírja főleg h arra is van egy progi ami megmutatja h mikor s meddig szabad tölteni a hosszú élettartamért cserébe! Nagyon remélem h Steve nélkül is a világ legjobbjai maradnak!!! Iphone forever! :))

 18. G - 2013.01.22. 11:16

  Az biztos, hogy az APPLE jelenleg rossz irányba halad. Remélem ez változik. Az iPhone5 egy megbízhatatlan ipari szemét lett az iOS 6-al együtt, mint egy Nokia ! Szar alu, gyenge akku, Wifi probléma, akadozó szoftver, ami miatt gyakran újra kell indítani, stb. ! ( nem csak az enyémet! ) Egyszerűen bosszantó egy ilyen kategóriájú telefontól. Nagyon bánom, hogy megvettem ! A 4S sokkal jobb konstrukció.

  • dastan - 2013.01.23. 18:57

   igaz en is eszt tapasztaltam iphone 5 röl!!

 19. iKendiman - 2013.01.22. 21:29

  Érdekes, a Mac-színvonal nem romlik. Még adjanak ki egy 2013-as jó Air-t, megveszem, onnantól azt kezdenek amit akarnak!

 20. Legendd - 2013.01.22. 23:10

  Nem akarok beleszólni az iOS-Android harcba, pláne nem úgy, hogy mindkettőben látok számomra fontos dolgot.
  1. Android: ékezetes billentyűzet, jobb térkép, NFC (igenis használom), gyorsikonok az adatkommunikációhoz, értesítő LED, mintás lock screen lezárás, rádió (online rádiók nem érdekelnek, mert állati sok netet esznek), word dokumentum több programmal való megnyitása, widget
  2. iOS: marhára igaz, hogy MŰKÖDIK, ami fontos, hiszen pl. a mostani S3-amnál 3mp mire bejön a híváslista, 4 mag és 3mp, na ilyenkor dobnám el.
  Viszont van memóriabővítés, cserélhető akku stb.
  Szóval sokan nem tapasztalják meg a két rendszert, csak az egyik van otthon és úgy osztják a másikat. Mindkettőben van jó és rossz is, azért az Androidnál említett funkciók lazán kellenének az iOS-be is, vagyis a következtetés: nem az iPhone a rossz, hanem az iOS tud keveset. Hiszen milliószor minőségibbek a programok, sok nagy fejlesztőcég csak az iOS-re fejleszt, ezzel kellene kezdeni valamit. 4″ tökéletesen megfogható egy kézzel, viszont a 4,8 pl. kiváló filmezésre még tablet helyett is.
  Így jó lenne, ha minden objektíven nézné a dolgokat, az Apple-nek lépnie kell, ha már egy néhány widgetet, gyorsikont és témát tartalmazó iOS 7 lenne majd piacon, kb. kétszer ilyen jó lenne minden.
  Erre CSAK az válaszoljon, aki nem elvakult. Köszönöm!

  • dastan - 2013.01.23. 19:08

   szia nekem volt iphon 4 em is most egy s3 hasznalok aszt a mp3 mas dolgot nem tapasztaltam amite !!!aszt a lassulást !!ios jo redszer stabil meg megbizhatobb !!teny de android okosabb op rendszer es lehet ezert pont nem tökéletes !mert nem egy telora optimalizál de lenne stabil ha csak egy telora optimalizálna !!

  • dastan - 2013.01.23. 19:11

   vagy is aszt hivas listas dolgot nem tapaszt meg !!

 21. Legendd - 2013.01.22. 23:14

  ui: lényeg, aki iPhone-t használ, az tegye azt, aki Androidot, az pedig élvezze a zöld robotot, de nem kell egymásnak esni mint egy szánalmas futballmeccsen. El kell ismerni, hogy mi a jó a másikban…

 22. taliban88 - 2013.01.27. 03:18

  én iphone 4 -et használtam mostanáig,de már meguntam,és jailbrake nélkül nem sokat ért,vártam az iphone 5-öt de egy csalódás volt,azt már elvártam volna egy negyedmillióba kerülö telefontól,hogy 12 megás a kamerája,az UI-je megújúl,és legalább 1280×720 as a kijelzője,,,de mivel csak egy újabb bőrlehúzás lett,igy xperia s-t vettem :) amit nem bántam meg,szeretem a sony termékeit,és ahogy használom az s-t érzödik egy nagyobb fajta szabdság,hogy végre nem kell nézegetnem,hogy melyik játék fut és melyik nem,meg ahogy dastan is irta fentebb az android,sokkal több müveletet hajt végre,az IO-s gyors,,de nem is tár úgy eléd mindent mint az android rendszerek,5-7-vagy akár 12 oldalon keresztül,amikre a widgeteket pakolgatja ki az ember,,,gyors az ios de sokkal unalmasabb is,és egyhangubb mindig ugyan azt nézni,,,android fronton még csak most nézegetem a launcher-eket,de brutális mennyire testre szabható minden :))))))))) viszlát iphone 4 nyugodj békében

Szólj hozzá Te is!