Ismét tüntettek a dolgozók a Foxconn egyik beszállítójának kínai gyáránál

KeleMan 2013.01.21. 16:45 Apple, Egyéb 0 db 253

A rossz munkakörülmények és az alacsony bérek miatt több mint ezren vonultak az utcára múlt hét végén a Foxconn tajvani elektronikai cég egyik kínai beszállítójának gyáránál – jelentette a Cajcsing magazin. Az elsősorban belpolitikai és gazdasági hírekre szakosodott lap honlapja volt az egyik első kínai portál, amely képeket közölt a hét elején a napokkal korábban lezajlott megmozdulásokról.

A fotók tanúsága szerint több száz fiatal dolgozó vonult az utcára a délkelet-kínai Csianghszi tartomány Fengcseng városában még csütörtök éjjel, és azzal fenyegette meg a beszállító vállalatot, ha az nem javít munkakörülményeiken és nem emeli a béreiket, nem fognak visszatérni a februárban kezdődő, tíznapos munkaszünettel járó kínai holdújév megünneplése után. A sajtó hivatalosan meg nem erősített feltételezései szerint az érintett fengcsengi cég az Apple termékeihez is szállít alkatrészeket.

Az esetet a hét végén sikerült tisztázni, a Foxconn közleményében úgy fogalmazott: megkérték a beszállító cég vezetését, hogy a munkásokkal és helyi hatóságokkal együttműködve oldja meg a helyzetet. Az elmúlt néhány hónapban már volt hasonló, a Foxconnt is érintő megmozdulás: ősszel a cég egyik saját gyáránál vonultak föl a munkások; összecsapások törtek ki, több mint 40-en megsérültek. A tajvani cég korábban többször is munkaügyi szabálysértései miatt került az újságok címlapjára, nevét pedig 2010-ben ismerte meg a nemzetközi sajtó, amikor több mint egy tucat munkása lett öngyilkos – feltételezhetően a rossz munkakörülmények, az alacsony bérek és a kilátástalanság miatt – mindössze pár hónap leforgása alatt.

Tavaly év elején a cég 120 munkása fenyegetőzött tömeges öngyilkossággal. Ezt követően a Foxconn a bérek megemelésével igyekezett a helyzeten segíteni, emellett tanácsadó rendszert állítottak fel, a dolgozókkal pedig nyilatkozatot írattak alá, megígértetve velük, hogy nem fognak öngyilkosságot elkövetni. A vállalat most egyes gyártósorokon robotok alkalmazását fontolgatja, az ott dolgozók fizikai és szellemi terheit enyhítendő. A Foxconn a világ legnagyobb elektronikaialkatrész-gyártója, húsz kínai gyárában összesen 1,2 millió embert foglalkoztat.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

Szólj hozzá Te is!