Kenőpénzek miatt vizsgálja a kínai rendőrség a Foxconnt

KeleMan 2013.01.11. 14:22 Apple, Egyéb 0 db 261

Korrupció gyanújával vizsgálja a kínai rendőrség a Foxconn alkalmazottait – írja a sina.com hírportál. A vádak szerint a tajvani tulajdonú vállalat magas beosztású munkatársai kenőpénzeket fogadtak el beszállító partnereiktől együttműködésük “bebetonozásaként”. A tajvani Next magazin értesülései szerint a hatóságok több mint tucatnyi embert vizsgálnak az üggyel kapcsolatban, a nyomozás eredményeként pedig tavaly ősszel már letartóztatták a cég sencseni gyárának egyik vezető alkalmazottját, és a vállalat az egyik beszállító partnerrel is megszakította a kapcsolatot, mondván, hogy az bizonyíthatóan kenőpénzeket ajánlott a Foxconn munkatársainak.

Az egyebek közt az Apple-nek, a Microsoftnak és a Hewlett-Packardnak beszállító cég együttműködéséről biztosította a kínai hatóságokat, saját belső ellenőreivel is segítve a nyomozást. Közleményében úgy fogalmaz, hogy a jelenlegi gyakorlat felülvizsgálatával és fokozottabb ellenőrzésekkel próbálja a jövőben kiküszöbölni hasonló események előfordulását. A nyomozás részleteivel kapcsolatban a cég nem nyilatkozott.

A világ legnagyobb elektronikai alkatrész gyártója húsz kínai gyárában összesen 1,2 millió embert foglalkoztat. A cég kelet-ázsiai országbeli gyárai miatt korábban már többször az újságok címlapjára került, így egyebek közt sorozatos munkaügyi szabálysértései és munkásainak tömeges öngyilkossága miatt.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

Szólj hozzá Te is!