Jöhet az 5G: az új Mac gépek megkaphatják a 802.11ac chipet

Slemi 2013.01.05. 18:10 Apple, Mac 1 db 1 084

Rég beharangoztuk már a megjelenő 802.11AC chipeket, mint az új Mac tartozékát, és egyben egy hosszú távú megoldást az Apple TV Stream termékeire. A 802.11ac lehetővé teszi a vezeték nélküli hálózatoknak a Gigabites Ethernet sebességével történő adatközvetítést (papíron 1.3 Gbps, de valószínűleg egy kicsit ez alatt lesz majd a mindennapos használatban). Ma, a TheNextWeb azt közölte, hogy a következő generációs Mac-ek rendelkezni fognak a Broadcom új technológiával.

Az Apple üzletet kötött a chipgyártó Broadcommal, hogy az új Mac-eket már a 802.11ac chipekkel szereljék fel. Ez egy, már nagyon szükséges erősítést jelent majd az új szabványnak, melyet jelenleg is teszteknek és próbáknak vetnek alá, miközben az szektor gyártói várják, hogy bemutathassák termékeiket, melyek melyek képesek a magas sebességű hálózatok támogatására.

A Netgear, D-link, Belkin és más gyártók eszközeinek tesztjei megmutatták, hogy a 802.11ac nem csak a sebességet növeli, de megnöveli a csatlakozási távolságot, amin belül a hálózatra kapcsolódhatunk. Egy Amazon felhasználó ezt írta a chipről: 30/6 Mb/s-os netért fizetek. Normál szabványokkal, körülbelül 12-a letöltési sebesség, és 3 a feltöltési, ehhez hozzá kell tenni, hogy jó gépeket használok. Miután telepítettem a Netgear Ac routert és az adaptereket, mind az 5 gépemen, mindegyiken óriási gyorsulást tapasztaltam.

Például, az első számú, legjobb konfigurációjú gépemen amin ahogy említettem 12 Megabit volt a letöltési sebesség, most átlagban 32-35 Megabitet mértem, az eddigi három Megabites letöltési sebesség helyett pedig 6-6,4-et. Az adatátviteli sebesség gyorsaságának példájaként, egy 50 megabyteos fájlt, 0.0324 másodperc alatt küldök át az otthoni hálózatomon. Gyors és egyenletes. A leggyakoribb módja a sebességvesztésnek (átviteli sebesség) a packetek elvesztése miatt van. A packetvesztés AC szabványok mellett azonban közelít a 0-hoz.

Elméletileg, ha az Apple felruházza a Mac-eket ezzel az új technológiával, fel kell fejlesztenie a többi,vezeték nélküli hálózatot használó és igénybe vevő termékét is, hogy azok is rendelkezzenek a 802.11ac technológiájával. Az iOS-t használó készülékek is megkaphatják majd az új technológiát, ám valószínűleg csak a Mac-ek után. A chipek, melyeket a Broadcom ’’5G Wi-Fi’’ jelzővel is illet, nincsenek összefüggésben az ismert mobilhálózatokkal, a 3G-vel és a 4G-vel. A BCM4360, BCM4352, BCM43526, és BCM43516 chipek növelik a Wi-Fi hatótávolságát, és sokkal hatékonyabbak. A legcsábítóbb szempont talán, hogy az 5Ghz alapú technológia képes 1Gb/s feletti sebességre, ezzel jelenleg az Ethernet csúcs szegmenséhez tartozik.

Az Apple jelenleg is Broadcom Wi-Fi chipeket használ, mind Macbookjaiban mind az iOS-t használó termékeiben, így az iPodokban és az iPadokban is. A legújabb Macbook Air-ekben a Broadcom BCM4322 Intensi-fi Single-Chip 802.11n Wi-Fi adó-vevő található. A közeljövőben talán valami gyorsabbat is látunk majd.

“Az 5G Wi-fi a világ leggyorsabb, legmegbízhatóbb vezetéknélküli lefedettségét, valamit azonnali adatszinkronizációt ajánl a felhasználóknak -közölte a Broadcom egy sajtótájékoztatón. Mi egyből a 1080p-s videó streameken gondolkodtunk, melyek gyakran kiesnek a pixisből, egy 54 Mb/s-os zsúfolt otthoni hálózat esetén. Apple TV 3? Hát persze! A hirtelen váltás a vezetékesről a vezetéknélküli hálózatokra, valamint a növekvő video-kihasználás, borzasztó terhet rak a 802.11a/b/g/n hálózatokra-véli a vállalat.”

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Bence vagyok, 20 éves egyetemista. Nagy Apple-rajongó.

Hozzászólások száma: 1 db

  1. kk - 2013.01.23. 03:35

    Eloszor nem artana azokkal is foglalkoznia az Apple-nek, akik kifizettek egy rakat penzt egy Macbookra, bizvan az Apple profizmusaban es megbizhatosagaban, majd csak utana tapasztalhattak meg, hogy NEM MUKUDIK A WIFI!!! Egesz nyugodtan korul lehet nezni a forumokon, mert eleg elkeserito a helyzet es az Apple NEM HAJLANDO ELISMERNI es orvosolni a hibat! Elkeserito es felhaborito!!! :((
    https://discussions.apple.com/message/20961552?ac_cid=tw123456#20961552

Szólj hozzá Te is!