A Family Guy-ban is felcsendül az Apple reklámzenéje

Helme 2012.12.23. 17:42 Apple, iPad 0 db 1 913

Mostanában talán az egyik legjobb Apple reklám az iPad minit prezentáló lett. Legalábbis ezt kapták fel a legjobban: több paródia készült belőle, párról mi is beszámoltunk korábban. A mozgóképes anyagban hallható dallam sokaknak ismerős lehet. Bár a hivatalos Apple YouTube csatornán nem lehet hozzászólni a videókhoz, de több fórumon vita tört ki, hogy akkor ezt a dalt a vállalat a reklámhoz készítette avagy nem? Nos, akik az utóbbira tippeltek azok nyertek: a zenét az almás cég kölcsönözte a reklámhoz.

A hirdetésben megtalálható dallam csupán egy részlet, mely a Heart and Soul című számban van. A zenét eredetileg Hoagy Carmichael szerezte, míg a dalszöveget Frank Loesser írta még 1938-ban. A legelső változatot ebben az évben adta elő Larry Clinton & his Orchestra a New York-i születésű Bea Wainnal együttműködve. A reklámban hallható szakasz nagyon híres lett, a mai napig ez egyik alap, amit a zongoratanárok megtanítanak, ha egyszerű, kétkezes duettre vállalkozik valaki. Ráadásul, akik soha nem tanultak eme hangszeren játszani, azok is nagyon könnyen meg tudják tanulni. Ezt az akkordmenetet gyakran nevezik az “50-es évek progressziójának.

Több változat született a számból: 1939-ben rögtön kettőt hallgathattak meg az eredetin kívül az emberek. A  Larry Clinton neve által fémjelzett egészen a toplista első helyéig kúszott fel, Eddy Duchiné a 12. pozíciót tudta megszerezni, Johnny Maddoxé a 18-at. A dalt egyébként már számos hirdetésben használták, legutóbb ugye pont az iPad miniében. Nagyon látszik, hogy ezeket a hirdetéseket az Apple nem az európaiaknak csinálja, hiszen itt ez a dal szinte ismeretlen, a tengerentúlon pedig kultusza van.

Valamelyik nap ment az egyik magyar televízióadón a Family Guy kilencedik évada, ahol pont azt a részt adták, amikor Stewie és Brian megteremtik a világot. Egy ominózus jelenetnél felcsendül az Apple reklámjában használt dallam, – igaz szöveggel – ami mutatja, hogy Amerikában ez hihetetlenül ismertnek számít. Mivel nem találtuk meg a magyar, feliratozott változatát ennek a résznek, ezért elkészítettük mi. Kétségtelenül az Apple után a Family Guy a legnagyszerűbb dolog. Zseniális.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatója. Újságíró, grafomán, marketing és médiahacker.

Szólj hozzá Te is!