Steve Jobs 1983-ban megjósolta a személyi számítógépek robbanását

Helme 2012.10.03. 22:36 Apple, Steve Jobs 0 db 835

A 9to5mac még augusztusban közzétett egy ritka hangfelvételt, amin Steve Jobs előadása hallható 1983-ból. Ugyanis ő is fellépett az aspeni Nemzetközi Design Konferencián. Csupán 20 perces anyagot sikerült előkeríteni, pedig már akkor lehetett tudni, hogy jóval hosszabban beszélt. A felvételen megjósolta, hogy a személyi számítógépek robbanni fognak a piacon, illetve a jobb tervezhetőség segíteni fog az elterjedésben. Az ehhez kapcsolódó MIT projekt végül hozzájárult a Google StreetView létrejöttéhez.

Most derült ki, hogy a konferencián résztvevők kaptak egy kazettát az összes felvétellel. Ezt most megosztották a népszerű hírportárral, ami természetesen felrakta az internetre. A fenti képet Arthur Boden készítette, aki szintén ott volt. Akkoriban megkérdezték Steve Jobstól, hogy mit gondol a hangfelismerésről. Azt mondta, hogy “ez a cucc nehéz”. Megjegyezte, hogy még vélhetően legalább egy évtized kell ahhoz, hogy bármilyen előrelépés legyen a történetben.

A felvételen hallható, hogy szeretne magának egy Lisát, amelynek az ára átszámítva nagyjából 11 ezer euróba került abban az időben. További témákat is említ ebben az egy órás anyagban. Azt is megjósolja, hogy a jövő a zsebméretű számítógépeké. De beszél a szoftverfejlesztésről, a korai hálózatfejlesztésről és az akkori zeneiparról. Sajnos néha kivehetetlen, hogy mit mond, de érdemes végighallgatni, nem véletlenül nevezték őt zseninek.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatója. Újságíró, grafomán, marketing és médiahacker.

Szólj hozzá Te is!