Olvasói vélemény, élménybeszámoló és teszt az új iPhone 5 készülékről!

KeleMan 2012.10.03. 19:04 Apple, iPhone, Kiemelt hírek 95 hozzászólás 17 051

Hamarosan érkezik az iPhoneHungary mindenre kiterjedő tesztje is az iPhone 5 készülékről, de addig is Aweiti Dominik a mai nap során vette a fáradtságot és elkészített egy rendkívül hosszú, de mégis velős tesztet és egyben felhasználói élményt is az iPhone 5 készülékéről. Dominik közel egy hete használja már a fehér színű változatot, melyről véleményét az alábbiakban olvashatjátok! Köszönjük kedves Dominik!

Azt előre szeretném bocsátani, hogy ez nem egy szakmai teszt lesz, azokból van elég fent a világhálón, hanem inkább az összbenyomásaimat szeretném kifejezésre juttatni, valamint arra szeretnék reflektálni, hogy milyen mindennapi társ is a kaliforniaiak legújabb telekommunikációs üdvöskéje. A hazai premier napján, azaz 2012. szeptember 28-án tarthattam a kezemben először az iPhone 5-ös készüléket, mivel a T-Mobile-nál még anno az előrendelés első éjjelén leadtam előrendelési szándékomat, ők pedig ígéretükhöz híven azon a gyönyörű, napsütéses pénteken ki is szállították nekem ezt a kis “ékszert”.

Egy hete használom a telefont intenzíven, így kaptam róla egy részletes képet, hogy milyen készüléket is bocsátott áruba Tim Cook és csapata. Magamról röviden annyit mondanék, hogy nagy rajongója vagyok a márkának, azonban néhány szubjektív kijelentéstől eltekintve törekszem az objektivitásra azzal a célkitűzéssel, hogy segítséget nyújtsak azok számára, akik még bizonytalanok a vásárlás döntésének meghozatala felől.

Először a készülék külsejét szeretném jellemezni, s ezzel el is értünk az első szubjektív ponthoz, hiszen a kinézet az ízlés kérdése. Ahogyan Phil Schiller a bemutatón az ékszer szót említette azt követően, hogy a telefon a színpadból egy állványon felemelkedett, úgy én nekem is ez volt az első benyomásom: mintha egy végletekig kidolgozott, a precizitást centralizáló, a luxust formába öntő készülékről lenne szó, melyet korábban egyik másik cég sem tervezett.

Sőt! Nem is mintha, hanem ez tényleg így is van! Az ember kézbe veszi, és eldobja az agyát, egy igazi ízléses és exkluzív műtárgy. Hozzá kell tennem egyébként, hogy fehér készülék birtokában állok, és véleményem szerint tényleg a fehér lett az új fekete, jobban kijön a telefon mérhetetlenül kifinomult és páratlan eleganciája.

Én azt az álláspontot képviselem, hogy az, aki egy fehér iPhone 5-öt kézbe vesz és azt mondja, hogy neki nem tetszik, az vagy egyenesen hazudik, vagy pedig valamilyen egyedülálló ízlése van, de mindenképpen a legtöbb ember tetszését elnyeri már az első kézbevétel alkalmával. A tükörfényesre csiszolt alumínium karima elől-hátul, az alumínium finom tapintása, a hátlap alján és tetején helyet foglaló üvegbetétek mind-mind olyan elemek, melyek egy egyedülálló ékszertárggyá avanzsálják az Apple idei zászlóshajóját.

Ami azonnal elsőre szembetűnik az az, hogy milyen könnyű, ámbár éppen elég súlya van ahhoz, hogy ne egy darab műanyag készülék benyomását keltse. Kellemesen könnyű, de van benne anyag rendesen, pont amennyi kell. Érdekes, mert sokak pont kijelentésem szöges ellentettjét említik, ez megint olyan dolog, amit mindenkinek magának kell megnéznie és megérintenie.

A másik szignifikáns különbséget a telefon vastagságában, akarom mondani vékonyságában leljük. Eszméletlen vékony, nevezetesen 7,6 mm, azonban senki ne tartson attól, hogy ez a használhatóságot rontaná, teljes mértékben rááll az ember keze, igen ergonomikus fogást biztosít használójának. Ha már szóba jött a kényelem, ejtenék néhány szót a megnövelt kijelző egykezes használatáról is: úgy gondolom, hogy a megjelenítő panel méretének növelése már szinte kötelező újítás volt, persze nem azért, mert a konkurencia orbitális kijelzővel szereli a “telefonjait” és az Apple-nek sem szabad kimaradnia ebből a jó mókából, hanem mert értelemszerűen több tartalom megjelenítését teszi lehetővé, élvezetesebb és kényelmesebb így a tartalom fogyasztása.

Engem átlagos méretű tenyérrel áldott meg a Teremtő és így is komfortosan lehet kezelni a 4″-os kijelzőt, bár nyilván ez egy kicsit kényelmesebb művelet volt az elődök esetében, de hát valamit valamiért, ezt így nagyon jól eltalálták véleményem szerint.

Körülbelül ennyit a külsőről, egy elegáns, nemes tárgy, amit jó kézbe venni, amolyan luxus, olyan, mintha egy drága autóban foglalnánk helyet. A bekapcsolást követően elénk tárul a gyönyörű kijelző, amely rögtön feltűnően nagyobb, és immáron 5 sorban tárja elénk az iOS ikonvilágát, amik valóban olyan jól mutatnak, hogy meg akarja nyalni őket az ember, ahogyan a jó öreg Steve mondta…

Az első használatkor azonnal azt tapasztaljuk, amit oly sok tesztben lehet olvasni: villámgyors. Semmit nem gondolkodik, mindent olyan gyors sebességgel és magabiztossággal tesz az iPhone 5, mintha az a világ legtermészetesebb dolga lenne. Működik, ahogyan az a nagy könyvben meg van írva. Kész, itt nincs mese! Mivel használom az iCloud felhőszolgáltatását, ezért a korábbi iPhone 4-esemen található tartalmakat töltötte le a rendszer, volt belőlük eléggé sok, de mindent megtett pikk-pakk egy minimális kis melegedés kíséretében, ami ilyenkor elfogadható is.

A megújult képarány miatt még messze nem az összes korábban használatos alkalmazásom élvezhető a teljes kijelzőn, e teszt megírásának időpontjában mindössze néhány volt a 4″-hoz igazítva, de gondolom gőzerővel átírják majd őket a fejlesztők, így ez abszolút nem gond, azt a kis átállási időt pedig addig is ki kell bírni, de úgy gondolom, hogy megéri! Ennyit a programokról, most a készülék képalkotásáról szeretnék ejteni egy pár szót.

A kamera maradt 8MP-es mint a 4S-ben, elvileg valamelyest csiszoltak a kamerán és így sötétben is jó kis felvételek készítését támogatja a 6. generációs iPhone. Az igazán komoly mérnöki bravúrt a kisebb helyre való 5 tagú lencséből álló képalkotó rendszer integrálása jelenhette a hardvermérnökök számára. Ahogyan fentebb említettem, én iPhone 4-ről váltottam az iPhone 5-ös készülékre, s hozzá képest egyértelműen jóval szebb képeket rögzít, nem is beszélve a videózási lehetőségekről, ott nagyon markáns a differencia: szebb, telítettebb képeket és videókat rögzít, és akkor nem is beszéltem még a szoftveres képstabilizációs rendszerről, ami eszméletlen hatékonysággal végzi a rászabott feladatot. Szinte nem lehet remegős mozgóképet felvenni!

Az exponálás sebessége is lenyűgöző, pattog ez itt kérem szépen rendesen! Nyilván komoly méréseket nem végeztem, egyszerűen használom az új kamerát, szép képeket csinál és kész, de nyilván nem ezzel fogjuk kenterbe vágni a profi fotósok fényképezőgépét, de mindenképpen ámulatba ejtő, hogy ilyen parányi helyre egy mobilos szinten nagyon jó hardvert tudtak bezsúfolni, taps a srácoknak!

Ezt követően rátérnék rögtön egy másik igen érdekes képességére a készüléknek, melyben ezidáig elődje élvezhetett kizárólagosságot, azonban nyilván az új telefon is megkapta, ez pedig nem más, mint a Siri! Én a német nyelvért rajongom, ezért rögtön németül tettem próbára Siri-t.

Itthoni WiFi hálózaton probáltam ki az Apple hangalapú asszisztensét: gyorsan működött, nagyon jól megértette azokat az utasításokat, amelyeket mondtam neki. Persze nem volt könnyű hozzárendelnem a Vater (apa), Mutter (anya), Bruder (fiú testvér) szavakhoz a névjegyzékemben található neveket, hiszen azok nem német szavak, de egy kis csalafintasággal ezt is sikerült kiviteleznem. Ha minél többet beszélünk Siri-hez, annál jobban érti meg beszédünket, hiszen annál jobban hozzá is szokik hangunkhoz, akcentusunkhoz. Magyarországhoz annyira ért Siri, mint a dinnyetermelő Pista bácsi az űrkutatáshoz, hiába kértem, hogy ajánljon ezt-azt az országból, nem tudott eleget tenni kérésemnek.

Egyelőre idehaza még nem annyira hasznos ez a rendszer, mint külföldön, de változnak az idők és minden bizonnyal belátható időn belül megtanul magyarul is. Viszont aki itthon él, beszél idegen nyelvet és ismerősei is idegen nyelvtudás birtokában állnak, akkor ilyen esetben roppant hasznos lehet az autóban ülve, minden veszélyes ügyeskedés nélkül is üzenetet küldeni a másiknak, én már kipróbáltam élesben, és hihetetlenül jó! Szóval nem csak egy újabb mókás kis “van benne ez is” című dologról van szó, hanem egy olyan asszisztensről, aminek van szerves gyakorlati haszna is, mindenképpen van benne rengeteg potenciál, remélem komolyan veszik Cupertinoban a Siri-t, és egyre jobb lesz, bár már most is nagyon felhasználóbarát!

Egy másik újítás az az új hangszoró, ami sokkal erőteljesebb, mint a korábbi verziójú iPhone-okban helyet foglaló alkatrész, ahogyan szokás mondani: van benne kakaó rendesen! Ha már a muzsika került szóba, muszáj megemlítenem, hogy a 3 éves tervezést igénybe vett új fülhallgató valóban sokkal tisztább, erőteljesebb és minőségibb hangzásvilággal kényeztetik dobhártyánkat. Alá tudom támasztani én is, amit már oly sok helyről lehetett hallani: egyszerűen sokkal magasabb színvonalat képvisel elődjénél, nem is beszélve arról, hogy szebb is szerintem. Ezt már az első impressziónk is igazolja, hiszen egy igazán ízléses kis dobozkában bocsátja az Apple vásárlóközönsége rendelkezésére.

Direkt ki is próbáltam, hogy hogyan viselkedik az EarPods elnevezésnek örvendő új fülhallgató akkor, hogyha futunk, vagy valamilyen fizikai aktivitást végzünk: korrekt és elvárható módon bent marad hallójáratunkban. Nyilván nem volt könnyű dolga a tervező csapatnak, hiszen ahogyan a dizájnguru, Jony Ive a kis promóciós videóban is elmondja: egy olyan feladattal ért fel az új füles fejlesztése, mintha egy olyan lábbelit kellett volna megtervezniük, hogy az mindenki lábara tökéletesen illeszkedjen. Nyilván ez lehetetlen, de lényeg az, hogy valamit nagyon eltaláltak, szebb és jobb lett, ez a lényeg, punktum!

Ha már itt a telefonhoz mellékelt új fülest vettem górcső alá, meg kell említenem az új Lightning csatlakozót is. Esztétikus volt az előző is. Ezidáig. Azzal, hogy megjelent az új, egy elavult kábellé varázsolja a régit: az új kábel igazán jól sikerült, főképpen, hogy ez által már egy jóval kisebb nyílás tátong iPhone-unk alján. Majdnem megegyezik a Mini USB méretével az új csatlakozó, mégis kicsit különcködött az Apple, és ők egy saját szabványt készítettek.

Igen, tudom, sokan megköveznek ezért, mert vehetnek drágán átalakítót most a készülékükhöz, de többek között pont az ilyen kis különcködés miatt (is) szerethető az almás óriáscég, ez is hozzájárul egyediségükhöz, aztán persze mindenki maga dönti el, hogy ezt a perverzióját tolerálja-e a cégnek, vagy sem. Az iOS 6 újdonságai megint olyan dolgok, amelyeket szerintem a legtöbb olvasó már álmából felkeltve is kívülről fúj, így nem venném ezeket sorra, tessék csak felmenni az Apple lapjára és meglesni, hogy milyen újításokat kapunk, azonban egy-két, számomra igen hasznosat, melyeket magam is említésre méltónak tartok, leírok.

Ilyen többek között a “Ne zavarjanak” funkció. Suliban ülök, fogom, aktiválom és megkapok ugyan minden üzenetet, értesítőt, bejövő hívást, de mégsem jelez, vibrál, rezeg. De gyakran használom délutáni szundikálás alkalmával is, itt ugye be tudom állítani, hogy azért mégis kinek a hívását fogadja a telefon (ha van erre igényem egyáltalán), vagy ha valaki egy meghatározott időn belül már többször keres, akkor azt szintén jelzi a telefon, így nem tudunk semmi életbe vágót elmulasztani.

A másik újítás, amiről szót ejtenék, az a teljes képernyős böngészés fektetett módban. Nyilván nem egy innovatív, soha nem látott funkcióval gazdagodtunk, de mégis hasznos, nem takar ki semmit a felső-alsó sáv. Apropó böngésző: villámgyors, szélsebes, meg minden jó! Rendkívül élvezetes hasítani vele a világhálón. Na most van itt nekünk még valami, amit Apple Maps-nek nevezünk. Ez aztán kapott hideget-meleget a népektől… Egyrészt baromi jó, mert az A6-os chippel kifogástalan sebességgel operál a program, nem elhanyagolható az alkalmazás esztétikai értéke sem, tényleg nagyon szépre sikeredett! Viszont a külsőt beárnyékolja a jelenleg még sok-sok hiányosság, amivel küzd a Maps.

Ez is olyan dolog, amit 2 oldalról lehet megközelíteni: minden, ami az elején tart, nem lehet kiforrott, ezért mást használ az ember addig. Ezt mondja az, aki tolerálja ezt, viszont érthető álláspontot képviselnek azok is, akik kijelentik, hogy már pedig bizony a cég várhatott volna még egy kicsit, amíg ez az egész komolyabb nem lesz.

Hát nem így történt. Ez olyan, mint a félig üres pohár története, amire az optimista azt mondja, hogy félig tele van, a pesszimista meg azt, hogy félig üres. Én eddig is, és ezután is Navigon-t fogom használni, amit a T-Mobile ügyfelei ingyen és bérmentve letölthetnek az App Store-ból, így nem nagy szívfájdalom számomra az Alma Térkép. Majd használom akkor, ha már (nagyon) megbízható lesz.

Viszont egy dolgot érdemes lehet leszögezni: turn-by-turn navigációra eléggé jól használható, már kipróbáltam és biztonságban elvitt a célállomásomra, de még kell várni, hogy jó legyen. Sokan hisztiznek, hogy jajj idén itt a mapsgate, stb… nem sipákolni, hanem mérlegelni kell: tudom tolerálni ezt és beszerzek másik programot, vagy nem, nem tudom elnézni ezt és nem veszek iPhone 5-öt, vagy nem frissítek iOS 6-ra régebbi eszközről, ezt mindenkinek át kell gondolnia, de azért had tanácsoljak valamit: nehogy ez tántorítson el bárkit is az új telefon vásárlásától.

Egy kicsit az akkumulátorról: egy egész napot simán kibír a telefon, azt hiszem hogy egy ilyen tudású készüléknél ez az a szint, ami elvárható manapság, és amin nem is teljesít egyik másik hasonló csúcs telefon sem túl. Intenzív használat mellett (telefonálás, 3G-s vagy Wifi-s netkapcsolat, letöltések, telepítések, videók megtekintése, stb…) is maradt még este 9-re 25%-om. Ez van egyelőre, és ez így is fog maradni egy darabig, amíg nem jön meg az áttörés, ami a hordozható eszközök energiaellátását illeti.

Most pedig jöjjön leírásom befejező része. Az iPhone eddig is szép volt, most azonban még szebb lett. Gyors volt, gyorsabb lett. Kívül-belül etalon volt, továbbra is az marad. Egy olyan eszköz ismét, amihez továbbra is a felső szegmensben pöffeszkedő telefonokat fogják mérni.

Egy igazi mindennapi, nélkülözhetetlen társ az ipari formatervezés csúcsának megfűszerezésével! Sokan eget-rengető innovációra számítottak, azt gondolták, hogy olyat mutat az Apple, amitől eláll szemünk-szánk. Én bevallom nem képeztem ezen – a valóságtól igencsak elrugaszkodott – felhasználók csoportját. Azért írom ezt, mert 2012-t írunk. Már majdnem minden technológia adott, komoly újításokat egy darabig biztosan nem fogunk kapni, tudniillik kis túlzással nincs is mi újat kitalálni, inkább a jelenlegieknek a fejlesztgetése, csiszolgatása tölt be központi szerepet. Magától értetődően nem lehet olyan forradalmat készíteni, mint 2007-ben, amikor az okosmobiljaink használhatósága a szánalmas és a kínos határán mozgott.

Talán egy időre alább hagy a vékonyítási tendencia is, hiszen a végtelenségig nem lehet karcsúsítani egy telefont. Persze ettől függetlenül lesz bizony még vékonyabb telekommunikációs eszköz is a zsebünkben. Majd egyszer, ki tudja mikor, csak az már lehet, hogy az ergonomikus használhatóság számlájra kerül fel. Sok jó telefon van manapság már a piacon, hiszen a többiek is gőzerővel dolgoznak, így a gyártóknak egyre nehezebb nagyot robbantaniuk. Jó az iPhone, jó lehet más is.

Viszont megérzésem szerint még mindig bőven az a helyzet, amit ismerőseim körében is mondani szoktam: gurul a Suzuki is, gurul a Mercedes is, csak egy kicsit másképpen. És bizony minőségérzetben, anyaghasználatban le vannak maradva a többiek, mint csiga a kanyarban.

Köszönjük Apple!

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

95 hozzászólás

 1. SDaniel55 - 2012.10.03. 19:12

  Éhes vagyok… iPhone-ra éhes. :D

  • Anonim - 2012.10.03. 19:39

   :) ez a cikk is jól sikerült bár tényleg gyanúsan sok a fényezés, de nem baj :P (attól még lehet igaz)

   • Dominik - 2012.10.03. 19:52

    Az Apple-ös érzelmeimet nem nagyon tudom véka alá rejteni, de amiket leírtam, tényleg úgy is vannak, elhiheted nekem : )

    • Anonim - 2012.10.03. 20:29

     Ezért írtam hogy igaz. Azt kellett volna írjam hogy túl sok a jó hogy igaz legyen de az!:D

     • Dominik - 2012.10.03. 20:33

      : D Egyébként tényleg az a vicces, hogy mondjuk aki elolvassa, az azt mondja, hogy na jó, egy újabb fanatikus írás….pedig: tényleg az az igazság…most lehetne olyan hülyeségekről írni, hogy bonyodalmat jelent a Nano SIM, könnyen karcolódik, stb…de ezek apró dolgok, vigyázni kell egy ilyen telefonra és kérsz… :P

    • m@xsys - 2012.10.04. 11:44

     Szia, Miért döntöttél a fehér mellett?

     Eddig majdnem minden telefonnál a feketét részesítettem előnybe, i4-nél is az volt előbb készleten, de mostanában gondolkodóba estem. Még nem láttam mindkét színt egymás mellett.
     Dönteni még nem tudtam, hogy melyik színt válasszam.

     16 vs. 32 – 16 GB is el lehet lenni, de akinek annyira létszükség akkor vegye a nagyobbat(pénz kérdése). Mindet úgy sem tárolhatsz rajta, de azért rengeteg app már 1GB-nál is nagyobb.

     Köszi. Jó írás :)

     • Dominik - 2012.10.06. 20:56

      Én úgy gondolom, hogy a készülék mérhetetlen eleganciája fehér színben sokkal, de sokka jobban kijön, mint fekete színben! Ezenfelül egy MacBook Air készülék büszke tulajdonosa is vagyok, és a szinvilága sokkal jobban passzol, mint egy fekete iPhone 5 esetében. Másik szempont: sokkal kevésbé látszik meg a szín sajátosságaiból adódóan az ujjlenyomat rajta. És nem is beszélve arról, hogy alapból én minden olyan dologtól tartok, ami festve van, most nyilván itt leginkabb laptopra, telefonra, tablet-re gondolok. Akármilyen jó a festés technológiája, az ördög mindig ott motoszkálna, hogy na mi van, ha mégis kopás lenne rajta…attól pedig megőrülnék, az biztos…Szerintem ezen szempontok alapján már jó döntést lehet hozni! : ) 16GB-osat használok, nekem személy szerint az elég. Köszönöm szépen, örülök,hogy tetszik az írásom! : ) Remélem talán tudtam egy kicsit segíteni!

 2. neve senki - 2012.10.03. 19:39

  hat azert lenne meg boven mit ujitani pl kivetitett billentyüzet, kivetitett kép amik mar letezo valos dolgok. es kivitelezhetok. pl samsung mar megcsinalta a mobilos projectort. . .

 3. neve senki - 2012.10.03. 19:41

  jha es a kinect lehetosegeirol nem is beszelve…

  • Dominik - 2012.10.03. 19:51

   Persze, lehet még mit javítani, azért is használtam azt a szót, hogy “kis túlzással”, de már nem fogják szerintem újra feltalálni a kereket, még ha néha az Apple így is tesz….. : )

 4. neve senki - 2012.10.03. 20:07

  hat szerintem meg vannak meg dolgok amik utni fognak… minden csak még a méret lehetőségeitől függ…mit lehet még ilyen kis helyre bepakolni..

 5. Lerobi - 2012.10.03. 20:17

  Gratulálok a leíráshoz, teljesen valós, Iphone 5 fekete .

  • Dominik - 2012.10.03. 20:25

   Köszi szépen, örülök, hogy nem csak én gondolom így, amiket szavakba öntöttem, hanem más is alá tudja azokat támasztani! : )

 6. Zzz - 2012.10.03. 20:45

  Sziasztok az a gond hogy csak a pozitivumokrol beszel mindenki,a negativumokrol senki,ennyi penzert szerintem sokkal jobb keszulekeket lehrt venni,en hasznalok egy iphone 5-ost meg egy galaxy s3-mat eg es fold a kulombseg a samsung javara,probaljatok ki ti is,en is el vakult apple fan voltam,de az iphonnal a telefonalason kivul semmi masra nem hasznalom,mert annyira keveset tud a samsunghoz kepest,es ezt azert merem mondani mert egyszerre hasznalom a kettot.

  • Grr - 2012.10.07. 00:39

   Mégis miben tud többet? Nagyobb kijelző – nekem a 4 col az épp h belefér de nagyobb már ne legyen kategória, SGSII is már necces volt széltében kb átérhetetlen 1 kézzel pedig nagy mancsaim vannak… Tudsz videót lejátszani és közben más appot futtatni? Wow az aztán értelmes feature, könyörgöm, a 24 colos monitoromon, a 42es hdtvmen is zavar ha nem fullscreen a video amit nézek, és ott se használok ilyet, majd pont egy 4-5 colos kis szaron fogok, nem? az értelmetlenség netovábbja… nfc? itthon nincs még nagyon, ha nagyon kell szerezhetsz matricát amit mondjuk tokra rá lehet ragasztani azt annyi, nekem egyelőre nem kell… ezek a koppints kettőt a tetejére h felscrollozzon meg húzd végig a kezed balról jobbra h screenshotoljon dolgok meg jópofák, de sztem hosszútávon kb csak idegesítőbbek mint az apple féle GYORSABB megoldások rá. Ha felemeled a telefont pár perc után kiírja a notikat dolog jópofa, de nekem reflexből első dolgom megnyomni a gombot, azért veszem fel, ennyire azért még képes vagyok… Az sbeam meg, hát arra ott a photostream, dropbox, facebook, ezer meg egy dolog és még csak egy helyen se kell lenni. És akkor még a gagyi anyaghasználatról nem is beszéltem. A droid nagy nyitottságának fikázásába már bele se mennék, mert az nem csak az SIIIat érinti, de maradjunk annyiban, h én a telefonom nagyrészt zenehallgatásra (ja h droidon a füllhallgató 1 gombot kezel 3at nem – hackelve is – EPIC FAIL) böngészésre (ebben már egy szinten vannak) és appok futtatására használom – lehet már sokminden van droidra, de a normális dolgok 60-70% sztem ios only, a maradék meg multi és mindkettőn van, olyat ami csak droidra volt iosre nem és mégis használható minőségi app olyat még nem láttam… Az meg h ios ugyanugy néz ki 6 éve? és, én appokat használok rajta, azokat nézem, ott van bőven változás, az alap rendszert alig nézem, azzal nincs is baj sztem, ne nyúljanak hozzá… AZ MÁR CSAK HAB A TORTÁN H A SAMSUNG GARANCIA EGY FOS, ismerősöm kb 7 hónapos telefonján MAGÁTÓL elkezdett először elhalványodni majd elszinezpdni a képe egyre nagyobb helyeken, és nem cserélték ki merthogy állításuk szerint ő ejtette le – pedig nem, nyoma se volt, de nem is így történt – ellenben a régi 3gsem amit kb 50x leejtettem szó nélkül kicserélték merthogy a csatlakozónál a hajszálrepedés akkor szériahiba volt – egyébként csomó másik helyen is volt, miattam, de ott nem, ingyen kaptam egy újat…

   • mémstarter - 2012.10.08. 00:00

    Napok óta vacilálok … Tapasztalatok , cikkek százait olvastam el stb. , de a te soraid győztek meg , hogy maradjak az almánál. Szerintem amit írsz , az úgy igaz ahogy van. Tömören. Ha máshoz is így értesz , indulj a választásokon !

   • Dominik - 2012.10.11. 17:55

    Ennyi, tökéletes leírás! : )

 7. JakeJ. - 2012.10.03. 20:45

  Az a baj, hogy ez a cikk is az eddig 1000x-er leírt és 1000 helyen megjelent dolgokat írja le.
  Jó lenne olyan cikket olvasni, ami kicsit más szemszögből közelíti meg a témát. Valami plusz infóval, izgalmas tesztekkel l, stb.
  Ettől még szuper az összegzés, nem szídni akartam a szerzőjét.

  • Dominik - 2012.10.03. 20:52

   Csak egy sima átlagfelhasználó vagyok, így egy hétköznapi élménybeszámolót sikerült készítenem. De igen, igazad van, hogy kellene valami plusz, na majd egyszer egy másik Almás termék kapcsán megpróbálok más szemszögből írni : )

 8. Sohi - 2012.10.03. 20:52

  A leírással teljesen egyet értek, csak saját véleményemmel kiegészíteném:
  Mindenki ezt a maps témát erölteti, nagyjából az Iphone 3G óta azaz 4 éve iphonet használok, szerintem 1 kezemen meg tudom számolni a maps alkalmazást hányszor indítottam el.
  Amióta megjelent az Igo az használom, lehet bármilyen térkép akkor is maradok a megszokottnál (tény: igo majdnem 100 euro).

  • Dominik - 2012.10.03. 21:24

   Igen, le is írtam, hogy én személy szerint Navigont használok. Itt nem is ezen van a hangsúly,a hanem azon, hogy nem a beépített alkalmazást, hanem egy másik letöltöttet használok. De egy szép napon remélem jó lesz azért az Apple Maps is, csak győzzük kivárni :D

 9. Rob - 2012.10.03. 20:52

  lenne egy olyan kérdésem nem láttam sehol , hogy mit ajánlanátok 16GB verziot vagy 32GB? persze hogy a nagyobb a jobb de eleg i kevesebb szerintetek?

  • Dominik - 2012.10.03. 21:22

   Hát ez jó kérdés….nekem 16GB-os van, számomra elég és nem éri meg a nagyobb verzió a felárat, dehát attól függ, hogy ki mennyi tartalmat akar tárolni, nehéz erre okos választ adni, nem is lehet, ez személyes dolog.

   • Anonim - 2012.10.03. 21:27

    Elég a 32GB os? Pedig azt írtad hogy Navigont használsz az önmagában sem egy kis program. Hány alkalmazásod van, és miket használsz ki a telón? Én is vacilálok hogy 16 vagy 32 legyen.

    • Dominik - 2012.10.03. 21:34

     Hát igen, Navigont használok, de akkor is elég nekem, de az is igaz, hogy nincsen dugik a telefonom, kb. így néz ki nálam a dolog, de persze ez csak én vagyok, nem mérvadó: 3 videó, 98 fotó, 25 alkalmazás (pl: GarageBand, Age of Pinballs, Navigon, ami 261 MB, Angry Birds, stb…). Azt írja ki a készülék, hogy 10,2 GB még szabad. Én mindig is fotókból azokat tartottam meg pl. amik tényleg jók, amik tetszenek. Zenéből vagy rajta most 30, mert jelenleg más dalokat nem nagyon hallgatok, amit megunok, azt letörlöm és jön rá az újabb, szóval folyamatosan szoktam szelektálni, így simán kijövök a 16GB-ból. De aki erre persze nem hajlandó, akkor neki jobb alternatíva lehet a 32GB.

     • Anonim - 2012.10.03. 22:29

      Wá, akkor nem töröm magamat a nagyobb megvásárlásával. Úgyis+pénz a tok is meg ez az amaz, inkább kispórolom ahol lehet!

 10. Zzz - 2012.10.03. 20:57

  En sem akartam szidni,tavol alljon tolem,de az apple annyire le korlatozza a felhasznaloi elmenyt,hogy az borzalom szerintem,az androidhoz kepest,sokkal tobbet kellene mar adniuk ezert a penzert,de amig ennyi fan van addig csak rohog az apple a markaba,es rohogni is fog,szerintem folyamatosan butitjak az embereket.

  • kb - 2012.10.04. 01:02

   Egyetértek. Már majdnem minfenben utólérték a galaxy 3-at. És a 4 colos képernyőt nem dícsérném agyba főbe…egy multimédiás telón:)))) Én sem cserélném le a 127-es led tv-met egy 82- es képátlóra, pláne ha ugyanaz a minőség…

 11. a.sebi - 2012.10.03. 21:16

  Dominik…ne nyálazzál….jó cikket írtál. .védd meg….
  De azert az iphone hibáit is kiemelhetted volna, monjuk az ios korlátoltságát….

  • Dominik - 2012.10.03. 21:20

   A jótól messze van azért, de köszi! : )

   • Anonim - 2012.10.04. 09:12

    A jótól NINCS messze (sőt), de köszi!:D

 12. Sohi - 2012.10.03. 21:47

  Mindenki az ios zárt részét kritizálja. Megmondom őszintén nekem pont ez tetszik.
  Emiatt nem fagy, gyors, megbízható.
  Nemrég vettem egy ICS-t futtató tábla pc-t (hozzáteszem olcsó volt kb 50e), három nap után visszavittem és visszakértem a pénzt. Miért?
  Elmondom: naponta többször lefagyott, letöltöttem valamit majd közölte nem kompatibilis az eszközzel, indokolatlan esetekben nagyon belassult, stb.
  Nemrég vettem egy új ipadet, minden apple fanboykodást férletéve tökéletes.
  Aki az ios-t szidja szerintem még nem használta!

  • Dominik - 2012.10.03. 21:50

   Hát igen, kinek ez kinek az tetszik, viszont a gördülékenység egyik alappillére az iOS zártsága, nem mindig olyan jó az a határtalan szabadság…én is iOS párti vagyok!

   • kb - 2012.10.04. 01:09

    A gördülékenységet már tudja a onex es az s3 galaxy is. Ja és a minőség, hát szerintem az x veri az i 5öst és még csak vigyázni sem kell rá. Sőt a one s mellett egyenesen visszalépés. Nem elfelejteni, most 2 féléves modelt említettem, nem z újakat. De azért szép az -ös. De ha nem a cégtől kapom ingyen, én tutti nem ezt választanám.

    • Anorexia Nervosa - 2012.10.04. 23:16

     Azért én az s3at és a gördülékenység fogalmát nem használnám egy mondatban. Lehet mindig rossz pillanatában kapom kézhez haverom s3át de valahogy az én kezemben nem szeret működni, bár ő is utálja mint a szart. Pl GTA 3 közben fél perceket laggol, az asphalt 7 meg játszhatatlan a fagyások miatt, legalábbis nekem ez a tapasztalat. Ezek nem hinném hogy a Samsung hibái, inkább a trágya androidé.

     • Grr - 2012.10.07. 00:48

      Valamint a rendszer zártsága és a termékpaletta korlátozottsága miatti kép miatt sokkal jobb appokat írhatnak rá, és optimalizálhatják kb az összes előfordulásra, megnézik 3-4 telefonra azon jópár os-verzióval és tudják is mi hol a baj. Ezzel szemben droidon gyakorlatilag ezerféle felbontás, képarány és hw van, van amin szaggat nem indul letterbox anyám kínja, és hiába van mondjuk benne egy 4magos szörny ha nem optimalizált… Pl konzolok vs. pc-k teljesítménye, konzolokat végletekig optimalizálják a swfejlesztők és ezerszer jobb eredményt érnek el mint az átlagban hw szempontból őket rég lekörözött pc-s társaik… ÉS akkor arról még nem volt szó h iosen hajlandóak az emberek fizetni a játékokért (200huf könyörgöm, nem nagy pénz) és amiatt is jobban szeretnek rá fejleszteni, meg a fejlesztési élmény is jobb, mint droidra, ahol az ingyenes, reklámokkal telepakolt és így az akksi idejét feleslegesen terhelő szarokkal (angry birds akksi használatának 60% ment el a reklám miatti gps location meg net meg egyéb hülye kérésük miatti folyamatra és a teljes terhelés 40% volt csak a valós játék általi igény…) rakják csak tele a piacot…

  • a.sebi - 2012.10.04. 10:15

   Figyelj….én nagyon nagyon szeretem az iost….elmondom neked hogy 2007 ben amikor megjelent az iphone 2 hónapra rá én is szereztem egyet, majdnem egy fél autó áráért…nem is mondom menyibe kerölt nekem mert leesek a székről.
   A következő telefonom egy iphone 3gs volt megyet 1 évig használtam, azután megvettem a t mobilba megjelenés után 1 nappal az iphone 4 et, sorban álltam….hehe
   Majd a biztonság kedvéért vettem egy ipadet sima 1 es 16 gb wifi…mellette azért volt egy ipod touch, 4. Generációs cuccom is….utáltam a droidot, időközben egy galaxy spicat probalgattam, hát mit ne mondjak maga a katasztrófa. A spicát cseréltem egy lg optimus 2x re ott jött az hogy hoppá ez azért nem rosz de nem is olyan jó mint az iphone….
   Mondom az androidos illetve nem ioses készölékeimet amiket az utobbi 2 évben használtam…sorrendben..
   Spica. ..lg 2x…motorola xt 720… samsung omnia 7…galaxy s 2 meizu m9….htc hd 7…lumia 800 galaxy note….
   Nah most a lényeg hogy a 2 magos szörnyeim, pl a note megvan 6 hónapja melyet kísér a galaxy tab 10.1 em amit az ipad helyére vettem….
   sosem fagyott le ez a két eszköz…bőven iphone 4, 4s szinten működik….amiota samung tabom van nem használok pct….
   Nem kell konvertálgatni, bármit letöltök, torrentezek, minden tömörített filet kinyitok, minden vidót akár mkvt is le tudok játszani pc szink nélkül…film nézésre jobb mert 16 9 et tudja. ..alkalmazások hiánytalanul megvennek amiket iosen használtam…söt… Még több is….
   Ios rajongó voltam… De sajnos a tab és a felsö kategóriás droidok verhetetlenek. …minden tekintetben jobb és többet tudó rendszer a droid….hangsúlyozom sajnos….mert androidos teló csak müanyag létezik…..és hiányzik az apple anyaghasználata….ezért veszek magamnak a tab mellé egy i 5 öt…de úgy hogy tudom nem ez lesz a legjobb cuccom…
   De szeretni fogom….
   Nem akartam trollkodni….ne értsétek félre….de hidd el én használtam iost. ..szerintem lehet hogy többet mint te….és ezt se vedd sértésnek…..lehet kiprobálhatnál egy jó androidos eszközt…én kölcsön adom neked bármelyiket….

   • kb - 2012.10.04. 22:11

    Sebi, a htc one s aluminium… Es ahhoz képest, hogy “csak” 2 magos, nagyon jól teljesít, és a kijelzője is gyönyörű. Érdemes lenne kipróbálnod.

  • Bence - 2012.10.06. 16:38

   Talán nem az 50 ezres gagyi tablettel kéne az iPad-et összehasonlítani. Bár… nekem is van egy 40 ezres WayteQ tabletem, és sokkal használhatóbb, mint az iPad 1-es…

 13. ZweiTiger - 2012.10.03. 21:50

  Remek cikk! Köszönöm! Viszont arra lennék kíváncsi , hogy.. mi a helyzet a fekete változattal.. ezzel a lepattogzó botránnyal. Mert ha ennyire vészes várok tovább az iphone 5s-re. Jelenleg iphone 4-em van

  • Lvgaben - 2012.10.03. 23:21

   Szia, nekem a 3g es a 4 is fekete volt. Amikor meg csak kepeket lattam az 5rol akkor mar gondolkodtam a feheren, de mondom majd megnezem eloben es akkor valasztok. Persze mindenkinek mas az izlese, de nekem a fekete kicsit “szurke” volt, viszont a feher-ezust nagyon durva lett! Szerintem most sokkal jobban sikerult a feher…

 14. Csokis - 2012.10.04. 00:37

  Én is vártam volna a cikktől egy pici negatív vélemény csak hogy a mérleg nyelve egy kicsit kimozduljon az atombiztos helyéről. Hozzáteszem aki használ valamilyen Apple készüléket az tudja ,nem könnyű taláni hibát ezen a mérnöki csodán, de azért lehet…..

 15. Wolfman - 2012.10.04. 01:17

  Köszi!Jó cikk:)Bár tudnék venni:)Zzz,őszintén!Mi olyan különleges abban az s3ban? Láttam, szép a kijelzője, de szerintem ennyi. És amúgy ha annyira ég és föld, akkor miért van mégis Iphone5öd is?:)Sobi!Akkor az ICS is olyan f*s mint a többi Android?!Mondjuk nem is tippeltem másra:)

 16. Sohi - 2012.10.04. 07:32

  Én nem mondom, hogy fos, csak nekem nem működött megbízhatóan, lehet hogy egy s3 tökéletes, nem tudom drágább eszközön nem próbáltam.

  Kopás: nekem fekete iphone 5-öm van két helyen festéshibás (szó szerint 2 gombostű hegynyi hiba van rajta.
  Most nincs időm, du lefényképezem és feltöltöm, de megmonom őszintén nem érdekel, ha lekopik lekopik, ez van.

 17. Mr T - 2012.10.04. 08:12

  Zzz, hozzászólásaid alapján egy Samsung által szponzorált fórumozónak gondollak, eléggé hiteltelen a storyd: apple fanboy voltam, de most már a Samsungot imádom, iPhone-al csak telefonálok (a Ferrarimmal pedig csak a mosóba járok), de azért fórumozgatok. Semmi konkrétum. Meséld már el, hogy miben jobb a Galaxy.

  • a.sebi - 2012.10.04. 10:18

   Én elmeséltem…szerintem nem bántóan…olvassde el fönt….

 18. Robertzz - 2012.10.04. 13:28

  a.sebi: érdekes amit írtál! :) Én megértem a dolgot amit mondassz, én is hasonlót cisnáltam, csak más lett a végeredmény! Én az iPhone 4–emet cseréltem anno mikor kijött az S2, S2–re, és az 1gen ipadomat galaxy tab 10.1 –re. Letöltött fájlokat tényleg jobban kezeli, de ezen kívül semmi több, igazából az sem váltotta fel nalam az asztali gép használatát. Az S2 meg 3hónapig birta, folyamatosan fagyott, laggolt, minden baja volt, olyan össze vissza rendszere van. (Tudtam használni, nem azzal volt a gonnd!) Összességében viszont rájöttem, hogy az android meg sem közelíti az iOS–t hiába hogy több lehetőséget ad. Személyreszabhatósága meg számomra nem előny, mert még ha “vettem” volna témákat, widgeteket, mindenből a legjobb, legszebbet az se közelítette volna meg az iOS design–t. :( Aztán jött az eladásuk… akkor pislogtam még.. Apple user vagyok rég óta ((iphone–3g–3gs–4) aztan hozzászoktam hogy az appée termékek árai alig esnek vissza… de ez sasung. A telefont kb (–30%al a tabot meg majdnem féláron tudtam eladni) És visszaváltottam 4S–re, és mivel az ipad sem volt a legjobb így egy 11es macbook airt választottam, ami űberel minden tabot, súlyban, hordozhatóságra pedig ugyan az! :)

  • Anorexia Nervosa - 2012.10.04. 22:59

   Ja. Csak 2x annyiba kerül. Nem lennék a helyedben amikor összeadom mennyit költöttél arra hogy csak funból kipróbálgasd ezeket a cuccokat, ez a. sebire is vonatkozik.

   • a.sebi - 2012.10.05. 12:02

    Azzal te ne foglalkozz…nagyon jó áron szereztem ezeket a termékeket és jó áron is adtam el….egyszer beruháztam de sosem buktam sokat rajta…föleg az apple termékeken. ..azok nagyon jól tarttttják az árukat…nem mint a samsung
    …ez amugy azért van mert a samu kiad egy évben 3 4 csucstelefont is…mig az aplle 2 évente ad egyet és minden második évben csiszol rajta egy picit….igy már biztos hogy a 7. Iphone 5s lesz…csak 4 magos procical…ez szerintem 100 százalék

 19. Rudolf - 2012.10.04. 15:40

  Szuper teszt! Jövő hét folyamán én is beujitok egy i5 készülek és utána a fórumba küldök videókat róla illetve ha van rá igény és nézettség akkor további program és játék teszteket is hajlandó vagyok feltölteni nektek a közeljövőben: )

  • Dominik - 2012.10.04. 15:49

   Köszi, örülök, hogy tetszik! Szuper kis telefon, nagyon fog tetszeni!!! : )

 20. uiztor - 2012.10.04. 20:08

  samsungon “kulombseg” van?

 21. leon - 2012.10.04. 20:57

  Valoban zsenialis az iphone 5 keszulek, de nem hinnem, hogy jobb mint kategoria tarsai, mondom ezt ugy, hogy iphon keszulekkel rendelkeztem korabban is. Van amiben jobb es van amiben gyengebb.

  Viszon egy problemat eszrevettem, ami zavar. Ezzel kapcsolatban kizarolag nemzetkozi oldalak foglalkoznak, pedig nem hinnem, hogy kizarolag oda szallitotak olyan keszulekeket melyeknel azzal szembesul a felhasznalo, hogy az akkumulator hamarabb lemerul, mint ahogyan azt a gyarto allitja.

  A nemzetkozi leirasok alalpjan, mar minden funkciot kikapcsoltam es igy is roppant ovatosan kell kezelnem a keszuleket, hogy nap vegeig kibirja.

  Erdekelne, hogy mit csinalok rosszul:) vagy hibas a keszulekem, esetleg az IOS 6 produkalja azt amit kezdetben az IOS 5?

  • Dominik - 2012.10.05. 11:24

   Erre nem nagyon tudok mit mondani…nekem az 1 napot folyamatos WiFi-vel is kibírja, meg ugye használom azért rendesen….azért is furcsa, hogy Neked gondod van ezzel. Ha beviszed szervízbe, akkor ott méréseket végeznek a telefonoddal és ha hibás, akkor kicserélik az akksit. De az is biztos szerintem, hogy amennyiben jön az iOS6 frissítése, akkor talán reménykedhetünk a még hosszabb üzemidőben, de azért azt az 1 napot nálam rendesen teljesíti.

   • Rolika - 2012.10.06. 16:55

    Kedves Dominik!A kérdés a következő?Mikor tudok más(pl:kecskeméti) T-Mobile üzletben Iphone 5-t venni?Mert az én kis 3G màr eléggé elavult és szeretném lecserélni.A baj az hogy itt kecsón csak úgy tudok rendelni,hogy azt házhos szállítják és majd ott helyben kell kifizetni…baj ezzel nincs..de ha anyám megtudja hogy 200 ropi a teló…akkorrr
    Szal valami érdemleges???

    • Dominik - 2012.10.06. 17:43

     Kedves Rolika! Legjobb tudomásom szerint egyelőre Budapesten a Mammut üzletben lehet vásárolni készüléket, elvileg ott van néhány darab. Viszont val előrendelési lehetőség, ha minden igaz, akkor október végén jönnek meg a szállítmányok. Mindenképpen érdemes felíratkozni a várólistára, amit meg tudsz tenni a T-Mobile oldalán. Elképzelhetőnek tartom, hogy Pick Pack átvevőhely van Kecskeméten is, ami annyit jelent, hogy a lakásotokhoz legközeleb eső átvevhőlyre kell bemenned, személyigazolvány felmutatásával pedig át is veheted a telefont. Jelenleg ennyit tudok!

 22. Mofarguru - 2012.10.05. 01:17

  Nagyon korrekt kis cikket hoztál össze. Le a kalappal! Amúgy maximálisan egyet tudok veled érteni.

  • Dominik - 2012.10.05. 09:05

   Köszi szépen, ezt örömmel olvasom! : )

 23. jackburry - 2012.10.05. 02:44

  Helló!

  Használsz valamilyen tokot, vagy csak natúran? Nekem is jön a fehér a jövő héten, azon gondolkozok mivel védjem… :)

  • Dominik - 2012.10.05. 09:04

   Szia! Nem, még nem használok tokot, ezért úgy vigyázok rá, mint egy hímes tojásra, mondjuk ha lesz tokom, akkor is hasonló lesz a helyzet. Nem nagyon találtam eddig jó kis becsúsztatható tokot hozzá, semmiképpen sem szeretnék olyat, ahol rá kell tenni egy teljesen körül vevő műanyag case-t, mert elveszi az egésznek a varázsát. Viszont: jövő héten az iphonetok.hu-n megérkezik elvileg az iCase Leather Slim Fit és Thin szériás készlet, azok nagyon szépek és minőségiek szoktak lenni, azok közül akarok választani egyet majd : ) Grat hozzá előre is, fehér színben szerintem eszméletlenül sítlusos, nagyon fogod szeretni, használd egészséggel! : )

 24. Zstt - 2012.10.05. 09:12

  Én egy ipad3 mellett használok egy galaxy s2-est, ami elég ahhoz, hogy lássam a különbségeket. Az apple egy csilli villi játékszer, kifinomult, gördülékeny gép, jó érzés használni tényleg. Az egyetlen gond vele, hogy pont a haszálata az ami nagyon korlátok közé van szorítva, az Itunesos szinkronizáció meg maga a pokol. Felfoghatatlan számomra, hogy az asztali gépemen is mindent muszáj tároljak, amit az ipadon, ahhoz hogy az Itunes ne gyalulja le az ipadról is a dolgaimat. Come on…. Az android lehet ha kicsit zötyögősebb élmény, viszont szinte egyedranguan tudom használni a pc-vel. Egy android készülék esetében nem kell egy félorás brainstorming ahhoz, hogy vajon két akármilyen filet hogyan másolok fel majd nyitok meg a készüléken.

  Androidon a programok között átjárhatóság van, míg az ios-on minden app különálló, izolált kis sziget. Ha androidra letöltök böngészőből egy akármilyen filet, akkor ha megvan a megfelelő app a megnyitásához a telon, azt egyből fel is ajánlja a megnyitáshoz. Egy ilyen műveletsorozat ios-on komoly hacker tudást igényel, vagy egy appot ami házon belül mindent megold úgy ahogy, nincs választás. Egyszóval az ioson az ilyen mindennaposnak számító műveleteket csak trükközésekkel lehet megoldani, mig az androidon csak simán végzem a dolgom, letöltök akármit, megnyitom, megnézem, szerkesztem, telepítem vagy amit akarsz.

  A másik nagy hátránya az iosnak, hogy pusztán exkluzivitásból és marketinges irányelvek miatt egy apple cucc csak egy másik apple cuccal tud kommunikálni, és azt is csak szegényes keretek közt. Ha hirtelen egy kávézóba meg akarok osztani egy filet valakivel, akinek épp valami más telója van, akkor nagy bajban vagyok, főleg ha net sincsen épp. Gyakorlatilag az iphoneban a bluetooth szinte csak a headsethez hasznos.

  Android után a apple ikonrendszere is irtó fárasztó tud lenni. Pl androidon egy gomb megnyomásával látom a mailjaimat, az időjárást vagy amit akarok, az ioson ezekhez mind meg kell nyissak egy egy appot, megvárjam mig betöltődik, frissít, majd ha semmi érdekes kilépjek, és ezen az értesítő sáv sem segít sokat, főleg nem ipadon. Arrol nem is beszélve, hogy minden szaros beállításért meg kell ipadon nyissam beállitások teljes tárházát, míg androidon max 2 mozdulatból ki/be kapcsolhatok bármit.

  Arra már ki sem térek, hogy az iosal szemben az android mennyire személyre szabható, ha nem tetszik a billentyüzet lecserélem, ha ioson nem tetszik, akkor max hozzászokok. 200 ezerért úgy érzem ezek mind igazán hozzátartozhatnának a telefonhoz, mert egyébként csak egy luxus műtárgy nem egy használati eszköz számomra. Persze van millió app mindenre, de minek megoldani egy egszerű folyamatot 3 appon keresztűl ha egyből is működhetne a dolog. Például androidon az hogy letöltsek böngészővel egy zip filet majd kicsomagoljam és megnézzem, szerkesszem a tartalmát viszonylag egy egyszerű folyamat és nem kell hozzá extra app vagy tudás, sem jailbreak, és ahhoz sem kell megvennem semmilyen nagytudásu appot sem pedig az itunesal kinlodnom, hogy egy sima divixes filmet kényelmesen és egyszerűen megnézhessek.

  • Dominik - 2012.10.05. 09:38

   Akkor örülj az Androidnak, használd azt. Fogadd el, hogy mások másért rajonganak, emberek vagyunk más és más elképzelésekkel, gondolatokkal, ebből kifolyólag nem szerethetjük ugyanazt, de köszönjük a véleményed, azonban úgy gondolom, hogy ezeket a “korlátozásokat” mindannyian ismerjük, csak valaki tolerálja, valaki nem, nekem személy szerint pedig pont ez tetszik, hiszen így nem egy szemetesláda a készülékem, de ez megint csak szubjektív persze : )

   • Bence - 2012.10.06. 16:32

    Tévhit, hogy az Androidos készülék szemetesláda. Sőt, épp az iOS alatt van kint minden “szemét” ikon a homescreen-en, nem lehet eltüntetni azt amit csak ritkán használunk… Nálam a kb.100 telepített progi közül csak kb.25 ikonja van kitéve, így sokkal tisztább és átláthatóbb a homescreen… persze bármikor elérem mind a 100-at az app drawer-ből. Ez baromi hasznos funkció!!! :-)

    • Dominik - 2012.10.06. 17:34

     Maooákba rendezem és máris sokkal kevesebb ikont látok az iOS képernyőjén, nagyon egyszerű és hasznos művelet :P

  • Bence - 2012.10.06. 16:25

   Ezt jól megfogalmaztad, mindenben egyetértek!! :-) Jók az Apple cuccok, de mind hardveresen, mind szoftveresen iszonyúan le vannak korlátozva. És mindez a hatalomvágy (mindent az iTunes-on keresztül, hogy mindent ellenőrzés alatt tartsanak) és a kapzsiság (16GB memória 30.000 Ft) miatt. Amíg iPhone + iPad tulaj voltam, úgy éreztem le vagyok szarva, mint felhasználó… Ezen változtasson az Apple végre!!!

  • Grr - 2012.10.07. 01:01

   Hát ha zip fileokat akarsz megnyitni és szerkeszteni, arra is van egyrészt 1 appos megoldás, másrészt akkor itt már eleve kiütközik h te és én mennyire másra használjuk a telefonunkat… Nekem is gyakori mindennapos dolgaim vannak amiket azzal kell menedzseljek, mindegyikre tökéletesen megfelel, de amikor ilyesmi helyzet adódik azt jobb szeretem a laptopomon megoldani. Megoldható telefonon is, de amikor már egy több oldalas akármit kell szerkeszzek azt inkább billen teszemmint tapicskolva… A kapcsolat meg h csak apple termékek között van… dropbox? pl… és ha már van egy okostelefonod de a havi párezret sajnálod a netre ami nélkül kb 10%át se használod ki a tudásának ott már baj van… ha meg van net van megosztás is, platformfüggetlenül… A widgetek meg személyreszabhatóság engem hidegen hagynak, arra amire egy os való arra elég az ios is ilyen szempontból, most az h a wifi bekapcsolása egy 2 lépéses 2 mpes mvelet vagy 3 lépés 3 mp alatt az nekem hót mindegy… a mail meg noti centerben is van egyrészt, másrészt kb 0.2 mp mig betölt… és ha már jött noti frissiteni se kell mert már megtette… Az itunesos szinkronizáció meg sokakat zavar mert nem értik vagy mert csak, vagy mert feleslegesnek tartják, sztem jó dolog h van nekem is egy backupom benne arról amiről akarom h legyen. Nem kötelező használni, iosel is leszedhetsz dolgokat, de ha SZINKRONIZÁLNI akarsz akkorsz szinkronba lesznek a dolgok, itt is ott is… ennyi…

 25. Memi - 2012.10.05. 16:12

  Sziasztok!Tudnátok segíteni abban,hogy az iphone 5-ön,hogy tudom kikapcsolni a szòtárt,ha írok?Köszi előre is:)

 26. Bence - 2012.10.06. 16:18

  Na, milyen érdekes, hogy csak addig fujjogtunk a nagy kijelzőre, amíg az Apple be nem vezette. Most már egyből jó lett a 4 coll, mi? :-) Mondok én valamit: ha hiszitek ha nem, 4 8″-on még több tartalom fér el! És a telefon használatát sem rontja… Minőség-érzetben és gördülékenységben sem az iPhone már az etalon. Azt viszont elismerem, hogy még mindig az iPhone a legjobb, legszebb és leggyorsabb iOS-t futtató telefon. Kár, hogy itt ki is fúj a választék…. :-/

  • Bence - 2012.10.06. 16:26

   A 48″ az 4.8″ akart lenni. :-)

   • Dominik - 2012.10.06. 17:32

    Azért szerintem a 4″ az nem nagy….nagy a samsung, amket csinál, egyre betegesebb módon művelik az egészet, állítólag a következő S4-es már még nagyobb megjelenítőt kap. Most az, hogy az iPhone 5-ben kapunk plusz fél collt, hát az nem egy akkora olyan hatalmas kijelzőméret-növekedés…

    • Attila - 2013.02.05. 13:06

     Sziasztok,nagyon új vagyok a témában…eddig symbiant használtam és szeretnék iOS-re váltani…Az iPhone 5-tel szemezgetek és az érdekelne hogy melyik színt éri meg megvenni? Mind a 2 szín bejön,feketéről már olvastam hogy kopik(de mennyire?)…míg fehérről semmi szó.

     • Attila - 2013.02.05. 13:07

      érdekes hogy ide írta…mikor a lap aljára akartam…xD

 27. Wolfendrusz - 2012.10.06. 20:02

  Én is alvó fórumtárs (Zzz) véleményére várok,mit is tud az a szuper S3?!
  Véleményem szerint ha az Apple akkorára tervezte volna (szerencsére van eszük) az Iphone 5-öt,valószínűleg a megjelenése előtti fantáziatervekben szereplő összes újítás belefért volna ,mert akkora plusz hely lett volna benne !!! :)))
  Ennyi…

 28. Golya - 2012.10.09. 15:04

  Lehet ám itt olyan dolgokon is vitázni, hogy nekem a zöld a kedvenc szinem és teljesen hülye akinek nem… Nyilvánvaló, hogy soha sem fog senki rávenni sem egy megszállott droidost sem pedig egy i függőt, hogy a másik telefon a jobb. Lehet azzal jönni, hogy az ios nem eléggé testreszabható. Persze hogy nem. Mert ios. És ez ilyen. Ettől az ami. És nem csak a testreszabhatóságról van szó hanem mindenről ami egy apple termékben van az azért olyan mert apple. Lehet az is hogy túl vannak árazva az almás cuccok de komolyan ki lenne olyan hülye hogy olcsóbban adja a termékét ha drágábban is elad belőle 2 milliót 24 óra leforgása alatt. De visszafelé is igaz. Lehet mondani, hogy az s3 gyenge alapanyagból van. De olcsóbb is mint akár egy 4s. Lehet itt sorolni az ellenérveket minden telefonhoz de ez egyszerű sárdobálás. Mindemellett teljesen felesleges. Én almapárti vagyok és imádom a szerény kis 3gs emet mert jó. El sem tudom képzelni milyen jó lehet egy 5 ös. De nem fogom fikázni az s3 at sem attol függetlenül, hogy nem hiszem hogy lecserélném rá a 3gs t még akkor sem ha ingyen lenne. Biztos vagyok benne, hogy jó telefon az is illetve jobb de akkor is kötődöm az almához. Mint mindenki a saját márkájához aki ilyen vitákba bonyolódik bele. Várom azt a napot amikor egy cikk végigolvasása után értékelhető hozzászólások fogják kiegészíteni a cikket nem pedig egy apple kontra samsung vitaklub. Amúgy jó cikk volt! Köszi!

  • Dominik - 2012.10.09. 21:49

   Az egyik legszimpatikusabb hozzászólás, amit olvastam!! : )
   Igen, felvilágosult, kultúr ember módjára ez a jó hozzáállás!
   Köszi, örülök, hogy tetszett!

 29. Daniel - 2012.10.16. 23:25

  Karcolodasrol esetleg tapasztalat? Feketet jegyeztem elo! Rosszul tettem? Koszi! Udv, D.

  • Dominik - 2012.10.22. 13:07

   Nem tetted rosszul, mert a most kijövő feketék már szinte biztos, hogy hibátlanok! Előre is egészséges használatot kívánok hozzá, és bízzunk benne, hogy nem lesz semmilyen jellegű problémád a készülékkel! : )

 30. randomly - 2012.10.20. 18:30

  Én csak 1 hete használok egy Iphone 4-et egy E52 után. Na visszaléptem egy évszázadot. nem tudok semmit tárolni a telefonon szerkeszteni sem. És 5 éve nem volt bankkártyám köszönöm Apple most már lesz hogy egy rakat alkalmazás beszerzésével működésre bírjam. A maps az tényleg maps, és semmi köze a GPS-hez. … se sebesség se megérkezési idő se beszéd semmi. Egy könnyen kezelhető érintős hardver, nulla szoftverrel ez az Apple. Nem volt célom a trollkodás, de de végig olvasva nem hiszem hogy valamit is változott az Iphone-el a helyzet … no import … mainapig nincs átmentve a naptáram így két telefonnal bohóckodom … félelmetes 2012-ben. Még szerencse hogy használtam vettem ha új áron … már rég nem lenne Iphonom. ;-)

  • Dominik - 2012.10.22. 13:06

   Most ez, hogy hogy jött ide, az egy rejtély, de könyörgöm: köszönőviszonyban sincsen egy Nokia készülék az Apple iPhone-jával, az meg, hogy egy pár igényedet nem elégíti ki a telefon, hát megmondom őszintén: tökéletes telefon NINCS is a világon, így ez számodra csak egy örök, be nem teljesülő álom marad.
   Vicces kijelentés az is, hogy nem változott az iPhone….dehát most komolyan: vakoknak színekről beszélni, hát hogyan is mondjam finoman…nem rentábilis.

 31. Chevi - 2012.10.21. 20:39

  Sziasztok!

  Az elmúlt hetekben elég sok időt fordítottam arra, hogy kiderítsem, mi is az igazság az iPhone 5 telefon esetleges gyártási problémáival kapcsolatban.

  A leírt problémák (kopás, képernyő gondok, átvilágít a fizikai gomb, beszoruló USB csatlakozó) az első hetekben forgalomba helyzett készülékek esetében sajnos többnyire igaznak bizonyultak – ezt alátámasztották a magyarországi forgalmazók elmondásai is, kb 10% volt a hibás készülékek aránya.

  A hibák egyébként többnyire a fekete színű készülékek esetében voltak jellemzőek.

  Aztán jött október 01-től számítva közel 2 hét amikor gyakorlatilag nem érkezett készülék az országba.

  Amik azonban az elmúlt napokban érkeztek úgy tűnik már a szigorított gyári ellenőrzés pozitív hatásait viselik magukon mivel minden tekintetben hibátlannak bizonyultak.

  Remélem ezek után a készülékkel kapcsolatban túlnyomó részt már csak pozitív visszajelzéseket fogunk kapni a tulajdonosoktól.

  Akinek van rá lehetősége annak tiszta lekiismerettel ajánlom a készülék megvételét.

  • Dominik - 2012.10.22. 13:07

   Így van, egy állásponton vagyunk! : )

 32. Anonim - 2012.10.24. 22:09

  srácok. az iPhone 5 tényleg jobb mint a samsung monte!:D

  Egyébként első alkalommal mikor az új fülest használtam, eszméletlenül kényelmetlennek éreztem, gondoltam írok is hogy csak nekem kényelmetlen-e aztán ma mikor beraktam már semmi ilyet nem éreztem!
  Érdekes mégis hogy elsőre fájt a fülem tőle :D Tapasztalta még valaki ezt?

 33. samsunggirl - 2012.10.25. 11:51

  Sziasztok. Teljesen uj vagyok itt es viszonylag uj vagyok a temaban is. Samsung Galaxy S készülékkel rendelkezem és most gondolkozom a váltáson. Nekem a Galaxyval eddig millió + 1 problémám volt. Nyilván nem mai darab, de mikor megvettem is két nap után akadt, fagyott, 3gs-sel rendelkezö ismeröseim meg jól kiröhögtek érte. :) Én ezek után nagyon nem szívesen vennék androidos okostelefont, pláne samsungot, mivel ez még a saját problémáit is hozza. Nálam már minden elöjött, ami fórumokon téma… Ennek ellenére nekem speciel bejön az android testreszabhatósága és picit tartok az iTunesszal való babrálástól, illetve a kisebb kijelzö iskicsit negatívum számomra de azt hiszem tudnék ezekkel élni, csak legyen egy olyan telefonom, ami MÜKÖDIK. Viszont továbbra is vacillálok, hogy 4s-t vegyek vagy 5-öt, eetleg várjam meg az 5s-t… Az 5 designja nagyon bejön már csak a nagyobb kijelzö miatt is, viszont az üveghátlap meggyözöbb számomra. Segítsetek dönteni. J és hol érdemes megvenni? Csak apple voltban? Függetlent szeretbék.

 34. Kiss tamas - 2013.01.01. 16:16

  Mennyire igaz az h a fekete iphone 5 szine kopik ugyanis sok helyen ezt olvastam …???

  • Mhh - 2013.02.12. 12:56

   Nem kopik, ha a csomagbol sertetlenul kapod, akkor nincs suck. En 1 honapja nyuzom, de semmi

 35. Exti - 2013.02.21. 16:09

  Sziasztok. Csak nekem tűnt fel, hogy a feketén a hangszóró mellett nincs az a kis lyuk, vagy mi? A fehéren meg van, de mi az? Új iphone tulajdonos vagyok! :)

 36. Exti - 2013.02.21. 16:32

  Most látom csak, hogy azt első mikrofonnak hívják. Szóval amit kérdezek, az felül van, az első mikrofon mellett balra! :)

  • Pal Tamas - 2013.03.26. 08:26

   ott van csak nem látszik :D

 37. Pal Tamas - 2013.03.26. 08:25

  Hát felületesen olvastam a kommenteket csak, de szerintem így van ahogy leírja nekem is fehér van lassan egy hete és tökéletes többen írták hogy kopik stb nem tudom enyém első nap leesett de semmi baja, öcsémnek fekete van nekem tetszik az is de jól fogalmazott a srác a fehér az új fekete. Alkalmazások tömkelege található rá és nem bánom hogy egy valag pénzt kiadtam érte megéri. vegyétek bátran :D

 38. Atiss1991 - 2013.04.08. 01:00

  Tény hogy az S3 sokkal többet tud, sokkal testreszabhatóbb, USB Host meg OTG képes, viszont az apple akkor is sokkal elegánsabb és gyorsabb készülék.. Én igazából nem tudom hogy melyiket venném. Én úgy vagyok vele hogy kinek mire kell.. Nekem például mindkettő nagyon tetszik, elmondom meikbe mi.. Az iPhone 5 tényleg egy végtelenül elegáns, tökéletes forma, olyan megjelenéssel ami bárhol magára vonja a figyelmet, baromi gyors, és nagyon jól szól az új fülessel, viszont a Samsungra sokkal egyszerűbb játékokat tenni ingyenes megoldással, nem szükséges hozzá Jailbreak (Androindnál root) bővíthető memória, és ami a legjobb az egészbe hogy kezel minden USB-s eszközt (Pendrive, hordozható merevlemez, billentyűzet, egér, USB Audio, USB HDMI, kártyaolvasó, meg minden szir szart amit egy PC is) és nem beszélve arról hogy PSX emulatort lehet rá tenni anélkül hogy belepiszkálnánk a szoftverbe, és USB Joystickal tudunk rajta játszani, sőt ha egy USB Hub-ot kötünk rá, akkor akár a TV-n is tudunk játszani USB Joystickal PSX játékokkal, és azért ez olyan dolog amit egy iPhone-nal nem tudsz megcsinálni.. Ehhez csak egy OTG kábel kell, ha nem hiszed keress rá Youtube-on hogy Samsung S3 OTG. Viszont az iPhone akkor is Apple, és azért az telefonok közt az Elit kategória, olyan mint autóknál a Ferrari vagy a Lamborghini, bárhol előveszed egyből tátott szájjal néznek hogy “Hú baszki jó telód”.. Szóval el kell dönteni hogy inkább csillogni akarunk egy iPhone-nal vagy inkább egy S3-nak élvezni azt a rengeteg funkcióját amire képes, mert tény hogy sokkal többet tud, és testre szabhatóbb az iPhone-nál. bővíthető memóriával, és fele annyi pénzért.. Kinek mi a jó. Érdemes átgondolni hogy meiket választod, mindekettő nagyon jó. Én még nem tudtam dönteni.

 39. zoliika - 2014.01.05. 00:24

  Sziasztok!Én bevallom hogy samsung rajongó vagyok és ezt is használom most cseréltem le a 2 és fél éves Galaxy Ace telefonomat amit ez idő alatt egyszer se kellett újratelepíteni,frissíteni!Tökéletesen működött.Most vettem egy Galaxy S4-et ami igaz még rövíd idelye de egyszer sem laggolt semmi!Le sem fagyott.Viszont fent említették hogy kinek mi tetszik nos énis ezen a véleményen vagyok!Nem kritizálom sem az Apple-t sem a többi gyártót!Mindenkinek ami tetszik.Ezért nem is kell fikázni a másikat hiszen a gyártók csúcstelefonjai közt nem lehet különbséget tenni.Higgyétek el ha egymás mellé tennénk a legjobb készülékeket akkor azt látnánk hogy egyik ebbe másik abba jobb.Ezzel csak azt akarom mondani hogy a véleményét mindenki elmondhatja de senki ne kritizálja a másik gyártót hiszen már nincs meg az a különbség a telefonok között mint 4-5 éve!És a legfontosabb:Van olyan hogy gyári hibás telefon, aki ezt kifogja az így járt viszont!Nagyon sokat függnek ezek a készülékek a felhasználóktól tehát ha fasza hibátlan telót vettél és utána vigyázol rá akkor fasza!Egyébkén tudom hogy sokaknak mitől rossz az android rendszerük csak az hosszú és nem tudom ide leírni!
  Na csáó!:D

Szólj hozzá Te is!