Ilyen fényképeket készít az iPhone 5 átalakított 8MPx-es kamerája

KeleMan 2012.09.14. 19:45 Apple, iPhone 3 hozzászólás 3 670

Nagyon sokan szeretünk fotózni, videót készíteni. Az egyik oka annak, hogy lecserélem majd az iPhone 4 készülékemet az iPhone 5-re, pont ebből adódik. Anno az iPhone 4 megjelenésével és annak 720p-s videórögzítési lehetősége miatt váltottam az iPhone 3G-ről is. Az iPhone 4S készülék 2011 októberi megjelenésénél viszont szívtam a fogam, hogy az már 8MPx-es kamerát, Full HD-s (1080p) videórögzítési lehetőséget és beépített képstabilizátort is kapott.

Viszont mái napig ragaszkodom ahhoz az elvemhez, hogy 2 évente fogok csak készüléket váltani. Az iPhone 4S megjelenésével annak tulajdonságai annyival nem értek számomra többet, hogy lecseréljem a telefonom. Az iPhone 5 viszont megint előhozta belőlem azt az érzést, hogy kell. Phil Schiller az iPhone 5 bemutatóján többször is utalt arra a fantasztikus mérnöki munkára, amit az Apple szakemberei véghez vittek a miniatürizálás terén.

Az iPhone 4S-ben továbbfejlesztették a kamerarendszert, immár 5 lencsés Sony modult kapott a készülék. A tervező mérnökök pedig az új iPhone 5 láttán egy újabb kihívás elé kerültek. A készülék vastagsága 9,4 milliméterről 7,6 milliméterre csökkent, így meg kellett oldani, hogy a kamera modulja is tökéletesen illeszkedjen és elférjen a házban. Több gyártónál, ha megfigyeljük a készülékek hátánál kiemelkedik a kamera, mert egészen egyszerűen nem tudják belezsúfolni a vázba, de azért vékonyítani ők is akarnak.

Az iPhone 5 tervezőcsapata viszont megoldotta ezt az igen kényes és nehéz feladatot, mindezt úgy, hogy tovább is tudták fejleszteni a fényképezőgép tulajdonságait. Megjelent a Panoráma mód is, melyet pontosítanunk kell, szerencsére nem csak az iPhone 5 fog megkapni, hanem az iPhone 4S készülék is az új iOS 6 mobiloperációs rendszerre történő frissítéskor. Javították a képstabilizátort is, mely szintén fontos számomra, amennyiben videót készítenék, hiszen az iPhone 4 készülékem erre még nem alkalmas, de a remegést mindenképp szeretném kiszűrni.

Phil Schiller a bemutatón utalt arra, hogy az iPhone 5 milyen tökéletes fényképeket is készít. Lehetőségünk lesz arra is, hogy videórögzítés közben is tudjunk fényképeket készíteni, ami szintén egy rendkívül hasznos tulajdonság. Önmagában számomra már ezért is megéri majd váltani, de ez csak egy szelet, abból a finom tortából, amit az Apple készített számunkra. És az egész torta a miénk lehet.

Az Apple honlapján megjelent pár tesztkép is, melyeket mindenféle szoftveres manipulálás nélkül tekinthetünk meg, nagyfelbontású változatokban is.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

3 hozzászólás

  1. a.sebi - 2012.09.15. 13:33

    hát ha tényleg nem szoftveresen javított képak akkor le a kalappal….. de a nokia botrány után kitudja…?

  2. CaMeRa - 2012.09.17. 18:47

    Az a baj, hogy én itt csupa, csupa olyan képeket látok ami a szabadban készült (nagyon) jó fényviszonyok között… persze, hogy szép! A 4S kamerája is baromi szép képet csinál kint a szabadban, a beltéri viszont zajos, villanóval is.

  3. i'am én - 2012.09.21. 18:36

    Gondolkozzál már húgyagyú barom! Miért nincs előzetes teszt?! Ha lenne, venné valaki? Aki vágja a témát biztos nem venne, egy ekkora xar kupacot. A képekről meg annyit, h nem írja ki milyen géppel készült…

Szólj hozzá Te is!