Mindössze 167 dollárba kerül az iPhone 5 előállítási költsége

KeleMan 2012.09.14. 18:56 Apple, iPhone 4 hozzászólás 2 835

Az EE Times friss elemzéséből kiderült, hogy az új hatodik generációs iPhone 5 készülék egy 16GB-os változatának anyag- és szerelési költségei megközelítően 167 dollárba kerül az Apple számára. Az iPhone 4 és iPhone 4S készülékből kiindulva és figyelembe véve az új alkatrészek költségeit kiderült, hogy az új 4″-es kijelző, mely In-Cell alapú IPS panelt kapott 18$-ba fáj az Apple-nek egységenként. Az új 1440 mAh-es akksi (a táblázatban rosszul szerepel) viszont mindössze 3 dollárba, azaz közel 600-700 forintba kerül. Természetesen mivel itt több milliós tételekről beszélünk, az alkatrészgyártókkal is egyedi megállapodásuk és keretszerződésük van az Apple-nek, de érdekes látni, hogy egy-egy eszköz ára mennyi is lehet.

A legdrágább eszköz az új A6-os processzor, melybe egyes pletykák szerint már a legújabb 32nm-es gyártástechnológiával készült két darab ARM Cortex A15-ös lapka kapott helyet, mellyel megelőzték gyártástechnológiában a Samsungot is, akik még mindig a 45 nm-es technológiával készült chipekkel szerelik a csúcstelefonjaikat. A kamera 10$-ba, a WiFi, Bluetooth és GPS chip 4$-ba, míg a memória szintén 4 $-ba kerülhet, melyek alapján 167,5 dolláros áron állíthatja elő az Apple a legkisebb kapacitású iPhone 5-ös készüléket.

Természetesen ezek csupán becslések, mivel magát a készüléket még nem sikerült szétszerelni, így a belső alkatrészek listája sem publikus, de egy jó megközelítést adhat arra vonatkozóan, hogy az Apple legalább két-háromszoros felárral árusítja majd az új eszközöket.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

4 hozzászólás

 1. Di'Chuck - 2012.09.15. 17:41

  Szégyeljék a pofájukat…

  • Dominik - 2012.09.15. 21:25

   Most, hogy így mondod….biztosan nagyon, de nagyon, de annyira nagyon szégyenllik magukat, hogy Phil és Tim együtt sírnak a vállukon :DDD Szerinted a többiek nem dolgoznak 50-szeres haszonkulccsal??? Csak annyi a különbség, hogy egy talicska pénzért még vacak anyaghasználatot kapsz cserébe…szóval a két drága közül inkább ezt választom ezer okból kifolyólag, többek között az összeszerelés és az anyagválasztás miatt….Dehát szabad a választás.. ;)

  • Ni'Chuck - 2014.04.18. 19:40

   Mert egy telefonnál valóban csak az alkatrészek ára számít.
   A hardver meg a szoftver fejlesztése több millió munkaóra alatt, amerikai és európai szintű mérnöki órabérrel számolva biztos ingyen volt.
   Azt nem is kell bele számolni a telefon előállítási költségébe. A kis ázsiai munkáslegények csak úgy fogják ezeket az olcsó alkatrészeket, és úgy random összeszerelik, aztán szoftvert meg írt rá egy vállalkozószellemű kisiskolás surmó.
   Ezek a költségek tényleg elenyészőek, elegendő csupán az alkatrészek árát összeadni.
   Arról már nem is szólva, hogy ha valaki nem annyiért ad el valamit, amennyibe neki az került, akkor ő egy arcátlan kapitalista pokolfajzat és dögöljön meg a profitorientált szegény(mondjuk iPhone-t venni van pénze) embereket kisemmiző szemét szégyentelen pofája

 2. Zolee - 2012.09.19. 13:53

  …és még hogy hivatalosan árulhasd is megint csak egy rakás pénzbe kerül! Szerintem a Telenor pl. tudna erről mit mesélni. Nagyon okosak az Apple-sok! Mint anno a Red-bull.

Szólj hozzá Te is!