Az AntiSec nem az FBI-tól lopta az UDID kódokat, hanem egy fejlesztőtől

KeleMan 2012.09.08. 18:25 Apple, Egyéb 0 db 308

Megoldódni látszik az UDID kódok körüli botrány, melyet az AntiSec hackercsoport állításuk szerint az FBI egyik ügynökétől lopott el. A több, mint 12 millió kódból 1 milliót ki is szivárogtattak. Az FBI közben tagadott, majd megszólalt az Apple is, miszerint ők nem adtak az FBI részére ki ilyen információkat.

Több teória is született már az ügyben, de a leghihetőbb talán mégis az, hogy ezt az AntiSec benézte és nem egy FBI ügynök, hanem egy alkalmazásfejlesztő számítógépéről nyúlták le az iOS eszközökhöz tartozó kódokat. Az Instapaper alkotója, Marco Arment felvette a kapcsolatot az egyik olyan felhasználóval, akinek a az UDID kódja szintén a listában volt. Bojan Gajic szerint az UDID kódja egy push értesítés miatt szivároghatott ki, mely a Gitter Draw Free alkalmazáshoz tartozik és a szálak ezen programhoz vezetnek.

Az alkalmazás fejlesztője ugyanis egy háttérszervert is üzemeltet, mely az apns.spankapps.com oldalra van irányítva. Az alkalmazás ezután megosztja a fejlesztővel az UDID kódokat, push értesítőket és egyéb kisebb részleteket a felhasználó készülékéről. Természetesen az elképzelhetetlen, hogy ezen alkalmazást 12 millióan letöltötték volna, de ha figyelembe vesszük, hogy az appot készítő fejlesztőnek 76 alkalmazása van feltöltve az áruházba, akkor az a 12 millió letöltés simán megtörténhetett.

És itt a lényeg, hogy a lista aszerint jött létre, akik a fejlesztő appjait letöltötték. Ezért történhetett az, hogy néhány magyar felhasználó is megtalálta a kedven iOS eszközének az UDID kódját a listában, nem pedig azért, mert az FBI megfigyelte volna őket. A Spankapps.com tehát a ludas és az a 76 alkalmazás, mely a háttérben megszerezte ezen adatokat a felhasználóktól. Szóval no para!

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

Szólj hozzá Te is!