Botrány a köbön! Az Apple végleg megszünteti az UDID kódok használatát!

KeleMan 2012.09.05. 19:54 Apple, Egyéb 1 db 1 854

A tegnapi napon az AntiSec hackercsoport nyilvánosságra hozott 1 millió darab iOS eszközhöz tartozó UDID kódot, melyet állítólag az FBI egyik ügynökének a laptopjáról szereztek be. Összesen több, mint 12 millió darab ilyen kód szerepelt a laptopon. A mai napon már arról adtunk hírt, hogy az FBI váltig állítja, hogy nem tudnak adatszivárgásról, és tagadják, hogy tőlük ilyen adatok kerültek volna ki.

Miután megismertük az AntiSec és az FBI egymástól eltérő véleményét, időközben megszólalt a harmadik fél is, mivel az Apple egyik sajtóképviselője nyilatkozatot adott az AllThingsDigital szerkesztőinek. Az Apple ezáltal egy olyan dolgot tett, melyre ezidáig még nem igazán volt precedens. Nyugtatva a kedélyeket, elárulták, hogy az új iOS 6 mobiloperációs rendszerben az Apple hamarosan végleg megszünteti az UDID kódok használatát és helyettük egy új, belső API-t fognak majd használni. Emellett kiemelte, hogy az FBI vagy bármely más kormányszervezet sosem kért tőlük ilyen jellegű információkat.

“The FBI has not requested this information from Apple, nor have we provided it to the FBI or any organization. Additionally, with iOS 6 we introduced a new set of APIs meant to replace the use of the UDID and will soon be banning the use of UDID.”

És hogy kinek van igaza? Az AntiSec-nek, az FBI-nak, vagy az Apple-nek? Lehet, hogy mindhárom szervezetnek, hiszen lehet, hogy az AntiSec azt hitte, hogy FBI-os a gép, holott az lehet más kormányügynökséghez, sőt még az is lehet, hogy más ország ügynökségéhez tartozott. Az FBI ezek alapján lehet, hogy tényleg nem tud az egészről semmit, így az általuk kiadott nyilatkozat, miszerint tagadják a kiszivárgás vádját, jogos.

Mindenesetre az, hogy az Apple az új iOS 6 teljes bemutatása előtt egy héttel mégis ilyen információkat ad ki, arra utalhat, hogy valami mégis bűzlik Dániában.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

Hozzászólások száma: 1 db

  1. Jadeye - 2012.09.05. 19:58

    de hát ezt már pár hónapja bejelentette az Apple…

Szólj hozzá Te is!