Az új iPhone 4G/LTE funkciója nagy eséllyel hazánkban is működni fog!

KeleMan 2012.08.15. 17:59 Apple, iPhone 0 db 1 671

Múlt hónapban már írtunk arról, hogy az Apple számára komoly kihívást jelenthet a 4G/LTE szabványok használata. Az új iPad készüléket idén márciusban az Apple 4G/LTE képes készülékként vezette be a piacra, holott a készülék csak a 700 és 2100MHz-en működő szolgáltatókat támogatta, mely azt is jelentette, hogy az új 4G/LTE funkció csupán az USA-ban és Kanadában működőképes.

A fentiek miatt pár hónapon belül Ausztráliában és Nagy-Britanniában is betiltották a 4G/LTE megnevezés használatát az Apple számára, hiszen az alkalmas volt a fogyasztók megtévesztésére. Később az Apple az egész világon visszavonta a 4G/LTE szavak használatát. Mivel Európában főleg a 800 és 1800MHz-es frekvenciában működtetnek a szolgáltatók 4G/LTE képes hálózatot, már akkor adta magát a kérdés, hogy vajon hogyan fogja ezt a helyzetet kezelni az Apple?

Mert az szinte biztos, hogy a hatodik generációs iPhone készülék 4G/LTE képes elsz az új iPad megjelenése után, de vajon kezelni fogja-e az Európai és a világ más földrészein lévő hálózatokat. A válasz úgy tűnik már megvan, sőt jó hírrel is szolgálhatunk, mivel a mai napon két koreai telefontársaság is bejelentette, hogy az év várhatóan utolsó negyedévében megjelenő új iPhone készülék megkapja a 4G/LTE támogatást.

SK Telecom and KT are in talks to offer long-term evolution (LTE) connectivity on Apple’s next handset, tentatively named the iPhone 5, officials from the companies said Wednesday. […]

The new iPhone should feature fourth-generation (4G) LTE support, which will put more of a strain on the battery than the current iPhone 4S’s third-generation (3G) capabilities. It’s widely expected that the new smartphone’s arrival will be announced on Sept. 12 and launched on Sept. 21.

Az SK Telecom és a KT operátor is elmondta a Korean Times számára, hogy az Apple következő modellje long-term evolution (LTE) képes hálózati csatlakozással lesz ellátva.

“De ebből nekünk, magyarországi felhasználóknak vajon mi a jó?” – kérdezhetnétek joggal. Nos az, hogy a két koreai szolgáltató 800 és 1800MHz-es tartományban üzemelteti a 4G-s hálózatát, míg itthon a T-Mobile és a Vodafone is az 1800Mhz-es frekvenciát használja. Ha a fentiek valóban igaznak bizonyulnak, úgy kijelenthetjük, hogy végre az új iPhone készülékkel is használhatjuk majd Magyarországon a 4G/LTE hálózatokat, melyeket a hazai szolgáltatók folyamatosan fejlesztenek is.

Ezúton üzenjük a magyarországi operátoroknak, hogy a magyarországi iPhone felhasználók új internetes csomagokat szeretnének, akár külön, akár beépítve a díjcsomagokba. Köszönjük!

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

Szólj hozzá Te is!