Apprító: Balatonozóknak egy kötelező alkalmazás

Helme 2012.08.15. 17:40 Apple, Apprító, Programok 0 db 2 321

Ismételten útjára indítjuk az Apprító rovatunkat, mely egy kis szünet után újult erővel tér vissza. Ebben a cikksorozatban hazai fejlesztők alkalmazásait vesszük górcső alá két részben. Először magát az applikációt vizsgáljuk meg részletesen, míg a második körben a fejlesztőkkel készítünk egy interjút, ezáltal teljesebb képet kapva arról, hogyan is készült a program, illetve mik a tapasztalatok az iOS programozás kapcsán.

Bár hamarosan vége a nyárnak kánikulára még mindig számíthatunk. Általában a legkedveltebb hazai célpont nem más, mint a Balaton. A mi “tengerünk” bizony számos élménnyel gazdagított bennünket. Bulik, vitorlázás, fürdés, koncertek, sörözés, sütögetés a parton. Most egy olyan alkalmazást szeretnénk bemutatni nektek, mely azoknak segít, akik sokat járnak a Balatonra. Az alkalmazás neve is ez. A Balaton alkalmazás használatával a tóra jellemző alapadatok és egyéb kapcsolódó információk ismerhetőek meg. Támogatott a vízirendészeti segélyhívás is.

A “Balaton” menüpont alatt a tó vízének hőmérsékletét (tizedesjegy pontossággal), valamint az aktuális vízszintet láthatjuk, jelenleg két mérési pontra, Siófokra és Balatonakalira vonatkozóan. Siófok esetében a levegő hőmérséklete és az időkép is megjelenik, amely adatok óránként frissülnek. Szintén óránként frissülő adat a Siófok környékére vonatkozó aktuális UV-B sugárzás mértéke. Kiegészítő adatként látható még a napkelete, napnyugta időpontja és az addig hátralévő időtartam is.

A Viharjelzés fülön elérhető még a Balatonra érvényes aktuális viharjelzés, a Balaton nyugati, középső és keleti térségére külön-külön. A viharjelzési adatok 30 másodpercenként frissülnek. A három térségre vonatkozó jelzések közül a legmagasabbat figyelembe véve:

– Elsőfokú viharjelzés esetén percenként 45 alkalommal – egy villanás erejéig – sárga színű felső csík világítást kap a kijelző.
– Másodfokú viharjelzés esetén percenként 90 alkalommal – egy villanás erejéig – piros színű felső csík világítást kap a kijelző.

A széladatok fül megérintése után a nagyobb Balaton parti településekre vonatkozó aktuális széladatok ismerhetőek meg.

A jobb felső gomb megérintése után a beállítás menüben kikapcsolható a viharvillogás funkció és a pontos napkelte, napnyugta adatok számításához beállítható az aktuális helyzetünknek megfelelő hosszúsági fok. Itt állítható be a háttérkép is, amely 13 különböző kép közül választható ki. Végül pedig a háttérkép-sötétedés is beállítható egy csúszka segítségével.

A “Hajózás” menüpont alatt a balatoni hajózási-, valamint kompmenetrend ismerhető meg. A bejegyzések csoportosítása a kiinduló állomások alapján történik ábécé sorrendben. Amennyiben egy járat már nem érhető el, (mert kifutott) piros jelzést kap az adott bejegyzés. Az elérhető járatok pedig zöld jelzéssel láthatóak. Egy bejegyzést megérintve az adott járat részletes adatlapja kerül előhívásra. Itt kerülnek kijelzésre a kilométer és jegyár adatok (amelyek fokozottan csak tájékoztató jellegűek).

A menetrendi adatok szűrését a jobb felső gomb megérintése után tudjuk elvégezni. A ki nem pipált hajóállomások nem jelennek meg a menetrendben. Ezáltal beállíthatóak a kedvenc állomások. Mivel az adatszűrésnél minden lehetséges hajóállomás megjelenik (a teljes idényt figyelembe véve), előfordulhat, hogy egy állomásnév ki van pipálva, de mégsincs az adott időszakra vonatkozóan bejegyzés a menetrendben. Szintén a “Hajózás” menüpont alatt, a bal felső gomb megérintése által érhetőek el a balatoni hajóállomások telefonszámai, amelyek felhívhatóak az alkalmazásból egy érintés és egy jóváhagyás után.

A “Navigáció” menüpont alatt kiválasztható, hogy a legközelebbi part, hajóállomás, vitorláskikötő vagy strand irány és távolság adati jelenjenek-e meg. Az irány adatok szövegesen és az iránytűn is megjelennek. A jobb felső gomb megnyomása után kijelölhetjük, hogy az 53 Balaton parti település közül, melyek jelenjenek meg az iránytűn az aktuális távolság adattal együtt. Akár az összes település is kiválasztható, de ekkor a kis szögkülönbségek miatt egymást eltakarva íródnak ki az adatok.

A települések a Balaton közepéről nézve irány szerint rendezve kerülnek felsorolásra, így az egymás melletti kijelölések biztosan egymást zavaró kijelzést eredményeznek. Szintén a “Navigáció” menüpont alatt látható még az aktuális pozíciónk, a becsült magasság a tenger és a Balaton szintjéhez mérten is, valamint az aktuális sebesség mértéke és iránya.

A “Térkép” menüpont alatt a Balaton térképét jeleníthetjük meg, amely szabadon mozgatható és nagyítható. A helymeghatározás engedélyezése esetén az aktuális helyzetünk is látható, de a térkép nem pozíciónál automatikusan rá. A térképen kiválasztható, hogy a hajóállomások (innen indulnak a menetrendi hajók), a vitorláskikötők vagy a strandok legyenek-e megjelölve.

A vitorláskikötők és a strandok esetén a helyszínt jelző tű kiválasztása után a jobb oldali kék gomb segítségével érhetjük el a részletes leírásokat. Nagyobb vitorláskikötők esetén egy telefonszám is megjelenik, amely az alkalmazásból hívható egy érintés és egy jóváhagyás után. A részletes információk szövegei kellő hosszúság esetén görgethetőek, eltüntetésük a jobb felső X körüli terület megérintésével történik.

Az “Információ” menüpont alatt az alkalmazással kapcsolatos tájékoztatás tekinthető meg. Itt van lehetőség a segélyhívást biztosító nézet előhívására is. A segélyhívási felületen, engedélyezett helymeghatározás esetén, az aktuális pozíció is látható a bemérési pontosság megadásával. Ezek az adatok felhasználhatóak segélyhívás közben.

A segélyhívás közvetlenül a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányságra fut be. Ennek köszönhetően a hívásról azonnal értesülnek a balatoni mentőegységek. Amennyiben le van tiltva az alkalmazás számára a helymeghatározás, figyelmeztető üzenetet kapunk a segélyhívási felületen, de ezt le OK-ézva a segélyhívás elindítható!

Az interjú hamarosan érkezik a fejlesztővel, akit érdekel az alkalmazás, az alábbi linken meg tudja tekinteni. Pancsolásra fel!

Balaton – the Hungarian sea (AppStore Link) Balaton – the Hungarian sea
Fejlesztő: Andras Bizzer

Besorolás: 4+3.5

Ár: Free Letöltés

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatója. Újságíró, grafomán, marketing és médiahacker.

Szólj hozzá Te is!