Infografika – Az SMS veszélyei gépjárművezetés közben

KeleMan 2012.07.31. 21:46 Egyéb 0 db 724

Azt mindenki tudja, hogy gépjárművezetés előtt nem iszunk alkoholt, de sajnos egyre kevesebben tudják, hogy a mobilunkat sem kellene nyomkodni, hiszen potenciális balesetet rejt magában az okostelefonok használata, miközben épp úton vagyunk. Ezen veszélyekre hívja fel a figyelmet az alábbi két infografika. Az USA-ban hetente 1 millió új okostelefont adnak el, derült ki az amerikai AT&T távközlési vállalat friss felméréséből. Ez persze örömteli hír, de sajnos emeli is a kockázatát a baleseteknek, főleg ha épp szöveges üzenetet küldünk.

Persze sokan nyugtatják magukat azzal, hogy egy üzenet elküldése csupán pár másodpercet vesz igénybe. Ez így is van, csak ha épp levesszük a szemünket az útról és a mobilunkra fókuszálunk, a következmények halálosak lehetnek. 2011-ben a balesetek 23%-ért az okostelefonok, és persze azok használói voltak okolhatóak. Egy átlagos üzenet megírása 5 másodpercbe telik, ez 88 km/h-s sebességgel haladva épp egy amerikai futballpálya hossza. Ennyi ideig nem néznénk az utat.

A 18-20 éves vezetők körében történt balesetek 13%-a volt a mobil használatra visszavezethető. Épp tárcsázott, épp érte nyúlt, vagy éppenséggel sms-t írt. 77%-a a megkérdezett fiataloknak úgy véli, hogy számára egyáltalán nem jelent nehézséget az SMS írás, míg 55% egyenesen azt gondolja, hogy az nagyon is könnyű. Persze ez nem csak a fiatalokra vonatkozik, a felnőttek körében is egyre gyakoribb a vezetés közbeni mobilhasználat. Sajnos 5 vezetőből legalább 1 pedig internetezik is a forgalomban.

Kérünk benneteket, ne tegyétek! A saját és mások biztonsága érdekében! Akit pedig további információk és statisztikák is érdekelnek, tekintse meg az infografikát.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

Szólj hozzá Te is!