NFC – Jövőre már itthon is fizethetünk vele

KeleMan 2012.06.26. 14:23 Apple, Egyéb, iPhone 5 hozzászólás 1 161

A tegnapi nap jeleztük, hogy az új iPhone prototípusok beépített NFC vezérlővel rendelkezhetnek. Mivel a hozzászólásoknál is felmerült, valamint azóta kapom az e-maileket is, hogy mi is az az NFC és mire jó, javaslom tegyük picit tisztába a dolgokat.

Még egy 2011-es cikkünkben arról is hírt adtunk, hogy itthon is megalakult a Magyar Mobiltárca Egyesület. A Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone három piacvezető szolgáltatóval – MasterCard, OTP Bank és SuperShop – karöltve alapították azt. Az Egyesület célja, hogy a mobil NFC alapú szolgáltatásokhoz kialakítsa és ajánlás szinten megfogalmazza a szükséges technológiai sztenderdeket, ajánlásokat tegyen a sikeres szolgáltatás bevezetésekhez, biztosítsa a szolgáltatáshoz való szabad csatlakozást a partnerek részére, valamint elvégezze a szükséges edukációt a mobil NFC alapú innovatív szolgáltatások bevezetéséhez kapcsolódóan.

Mi is az az NFC?

A Near Field Communication (NFC) az okostelefonok és más eszközök számára létrehozott szabványok együttese. A rádiófrekvenciás kommunikáción alapuló adatcsere kis, csupán pár centiméteres távolságon belül valósul meg. Az NFC egy olyan RFID rendszer, ami kétirányú kommunikációt tesz lehetővé a végpontok között, ellentétben az olyan korai rendszerekkel, mint például az érintésmentes okos kártyák, melyek csak egyirányú kommunikációra (olvasás) alkalmasak. Az NFC nagyon alacsony sebességű adatátvitelt tesz lehetővé, de a kapcsolat extrém gyorsan jön létre két NFC kompatibilis eszköz között, ezért az NFC kiválóan alkalmas WiFi és Bluetooth eszközök gyors összekapcsolására, párosítására, kiváltva a lassú, nehézkes azonosítási folyamatot. Mivel az NFC rövid távolságú, titkosítási lehetőséget biztosító szabvány, fejlettebb megoldásokra ad lehetőséget, mint a korábbi RFID lehetőségek.

A bankkártyák, hűségkártyák használatának új korszakát jelenti az NFC technológia megjelenése és gyors elterjedése. Ennek révén érintés nélkül, pár centiméteres távolságból fizethetünk biztonságosan. A felhasználói élmény és kényelem vitathatatlanul növekszik a NFC által. Az NFC-képes okostelefonok képesek meglévő plasztikkártyáinkat virtuális kártyákká változtatni. Így a felhasználónak többé nem kell minden egyes kártyáját állandóan magánál tartani, hiszen az NFC chippel ellátott okostelefonok képesek ezeket kiváltani, helyettesíteni. Az NFC technológiában rejlő lehetőségek rendkívül széleskörűen kiaknázhatók.

A mobil NFC fizetési megoldás egyszerű koncepción alapul: a jelenleg smartcardokba épített vagy már meglévő NFC alkalmazások egyszerűen a mobiltelefonokba költöztethetőek. Az okostelefonokba, vagy a SIM kártyába, vagy vmilyen külső adattárolóba (pl.: microSD Card) épített biztonsági megoldással együtt így a mobiltelefonok képesek a banki, közlekedési, beléptetési és egyéb szolgáltatási rendszerekkel érintkezés nélkül, biztonságosan kommunikálni. A végfelhasználó számára az előny kézzelfogható: egyetlen eszköz, a mobiltelefonja képes kiváltani korábbi plasztikkártyáit.

Időközben az egyesület nevet váltott és mára Magyar Mobiltárca Szövetség néven találjuk meg honlapjukat a http://mobiltarca.com/hu oldalon. 2012. június 12-én pedig itthon is zajlott egy konferencia, mely ideje alatt Pukler Gábor, a Mobiltárca Szövetség elnöke az előrejelzések alapján úgy véli, hogy a fogyasztók 2013 első negyedévében már elérhetik a szolgáltatást.

Tudtad?

– Az NFC 13.56 MHZ frekvencián működik és akár 424 Kbit/sec sebességű adatátvitelre képes.
– 2014-ig az okostelefonok 20%-a NFC-képes készülék lesz. Ez közel 300 millió NFC-s telefont jelent.
– Bár az NFC és az RFID is érintésnélküli technológia, az NFC kisebb távolságról és biztonságosabban képes az adatátvitelre.
– A mobiltárca megoldás jelentősen hozzájárul a károsanyag kibocsátás csökkentéséhez.
– Európában elsőként Törökországban indult el a mobil NFC-s fizetés.
– A mobil NFC-s fizetés is ugyanazt az ISO/IEC 14443 kommunikációs protokollt használja, mint az EMV és az amerikai érintésnélküli bankkártyák.

A felhasználói élmény felpörgeti az NFC terjedését

A Mobiltárca Szövetség konferenciája átfogó képet adott az új technológiáról és szolgáltatásairól.

Budapest, 2012. június 12.

A Mobiltárca Szövetség konferencia keretében mutatta be a közel, érintésnélküli kommunikációban rejlő lehetőségeket, ezek piacra gyakorolt hatásait, illetve a hazai ökoszisztéma helyzetét, fejlődését. A szakmai rendezvény minden eddiginél alaposabban járta körbe az NFC bevezetésével kapcsolatos technológiai, gazdasági és biztonsági kérdéseket. A szövetség tagjai megerősítették abbéli szándékukat, hogy a jövő év elejétől a mobiltárca szolgáltatás elérhetővé válik Magyarországon.

A felhasználói élmény jelentheti a legnagyobb húzóerőt a mobiltárca elterjedéséhez. A pénzügyi tranzakciók egyszerűsítése és felgyorsítása mellett az NFC végigkísérheti a vásárlás folyamatát a termék felismerésétől, megismerésétől és kiválasztásától kezdve egészen a pénztárig. A mobil NFC megoldások alapjaiban változtatnak vásárlói szokásainkon: a technológia segítségével érintés nélkül, másodpercek alatt és egy eszközön juthatunk többletinformációkhoz a termékekről és akciókról, a kuponok és voucherek gyűjtését és beváltását pedig sokkal egyszerűbben intézhetjük. Mindent egy kézből, az okostelefonnal.

A budapesti konferencián több meghatározó hazai bank is képviseltette magát, amelyek közreműködése létfontosságú az ökoszisztéma felépítéséhez. Az NFC segítségével a pénzügyi tranzakciók mobilizálódhatnak, a plasztikkártyák beköltözhetnek az okostelefonba. Egy év múlva már több mint félmillió ilyen telefon lesz a hazai előfizetők kezében, amelyekkel legalább 20 ezer helyen lehet majd fizetni. Ezzel Magyarország – Lengyelországot követően – az elsők között lesz Európában, ahol a mobiltárca szolgáltatások elindulhatnak. Az első „éles” használatra még idén év végén sor kerül, a fogyasztók számára pedig 2013 első negyedévében válik elérhetővé a szolgáltatás.

A tömeges piaci használathoz kialakult ökoszisztéma szükséges, azaz a technikai és technológiai folyamatok kidolgozása mellett, olyan területeken is meg kell találni a közös nevezőt, mint az egységes szabványok, illetve biztonsági protokollok.

A Mobiltárca Szövetség június 12-én rendezett konferenciáját követő kerekasztal beszélgetésen az NFC technológiával és a tömeges alkalmazásával kapcsolatosan felmerülő kérdéseikre is választ kaphattak a részt vevők. A szakmai közönség számára egyértelmű lett, hogy eljött az NFC ideje, a technológia készen áll a kereskedelmi célú bevezetésre. A hazai kereskedelmi bevezetés sikeréhez pedig az iparági szereplők hatékony együttműködése és a fogyasztók tájékoztatása, edukálása a következő időszak egyik legfontosabb feladata.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

5 hozzászólás

 1. SocialKiller - 2012.06.26. 18:26

  Ez nagyon menő és jól is néz ki, de nem valószínű, hogy Magyarországon az átlag ember ezt a fizetési módot fogja választani…

 2. Anonim - 2012.06.26. 19:09

  Érdekes lesz, kíváncsi leszek a megvalósításra. Nagyjából olyasmi mint a PayPass, csak mobilon. Tetszik.

 3. Peti - 2012.06.27. 00:12

  Jól jöhet ha nincs nálunk pénz, a mobil általában mindig nálunk van, amúgy meg marad a jó öreg zöldhasú. :D

  • Bryan_p92 - 2012.06.27. 05:59

   Az oké, hogy mindig nálunk van a mobil, csak innentől fokozottan kell majd vigyáznunk, hogy el ne lopják, mert nagyon meg tudod szívni vele.. :|

 4. csong77 - 2012.06.27. 16:05

  Igazad van Bryan.Nagyon meg lehet szívni,ha valaki otthagyja a Metróban a kis okost.

Szólj hozzá Te is!