Hamarosan jöhetnek a mobil NFC alapú szolgáltatások – Megalakult a Magyar Mobil Tárca Egyesület

KeleMan 2011.07.28. 09:52 Apple, Egyéb, iPhone, Kiemelt hírek 5 hozzászólás 540

Az elmúlt napokban a három magyar konkurens mobilszolgáltató bejelentette, hogy közös összefogás eredményeként megalapították a Magyar Mobil Tárca Egyesületet. A Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone az úgynevezett Near Field Communication (NFC) technológiában rejlő lehetőségeket felismerve és az OTP Bankkal, a MasterCarddal és a SuperShoppal karöltve létrehozták a fenti egyesületet. A hét elején kiadott hivatalos sajtóközleményben az érintett felek részletezték, hogy az újonnan létrehozandó egyesület célja, hogy a mobil NFC alapú szolgáltatásokhoz kialakítsa és megfogalmazza a szükséges technológiai alapokat.

A fenti 6 piaci szereplő előzetesen megfogalmazott terveiben már 2011-ben elindított kísérleti alkalmazások valamint 2012-ben induló kereskedelmi szolgáltatások szerepelnek. Az NFC szabvány által lehetőségek lesznek olyan innovatív szolgáltatások bevezetésére, mint a bankkártyát helyettesítő mobiltelefon és az azzal való fizetési mód, de akár a közlekedési eszközökön való jegyvásárlás, belépőjegyek vásárlása, stb.

Piaci értesülések és főleg pletykák szerint az Apple új iPhone készülékeiben is debütálhat majd ezen új technológia, a kérdés már csak az, hogy az idén várhatóan szeptemberben érkező iPhone 5 tartalmazni fogja-e ezen lehetőséget, vagy várnunk kell rá még egy generációt? Nem tudni, mindenesetre reméljük a legjobbakat, hiszen az érintőkijelzők megjelenése után, az NFC lehet a következő nagy ugrás a mobiliparban.

Mobil NFC alapú szolgáltatások elterjesztésére fog össze a Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone
Budapest, 2011. július 25.

A Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone három piacvezető szolgáltatóval – MasterCard, OTP Bank és SuperShop – karöltve megalakítják a Magyar Mobil Tárca Egyesületet. Az Egyesület célja, hogy a mobil NFC alapú szolgáltatásokhoz kialakítsa és ajánlás szinten megfogalmazza a szükséges technológiai sztenderdeket, ajánlásokat tegyen a sikeres szolgáltatás bevezetésekhez, biztosítsa a szolgáltatáshoz való szabad csatlakozást a partnerek részére, valamint elvégezze a szükséges edukációt a mobil NFC alapú innovatív szolgáltatások bevezetéséhez kapcsolódóan.
A mobiltelefonok az élet újabb és újabb területein jelennek meg mindennapi használati eszközként. A mobiltelefonon történő internetezés, könyvolvasás, tájékozódás után a 2011. év fordulópontnak tekinthető a mobil alapú NFC (Near Field Communication) szolgáltatások piacra kerülése szempontjából. Az elmúlt egy évben jelentek meg nagyobb számban a piacon az NFC szolgáltatások használatára alkalmas készülékek, valamint világszerte több kísérleti alkalmazás is indult a kereskedelmi szolgáltatások bevezetésének tesztelésére.

A Near Field Communication egy maximum néhány centiméter távolságra tervezett, vezeték nélküli kapcsolódási technológia, amely lehetővé teszi, hogy két vagy akár több eszköz is biztonságos csatornán és érintés nélkül egymással kommunikáljon, adatokat cseréljen ki egymással. Az NFC alapú szolgáltatások mögött rejlő filozófia valóban nagyon világos: minden olyan kártya és készpénz helyettesítő fizetőeszköz, amelyet jelenleg a tárcánkban tartunk, az a közeljövőben “átköltözhet” a telefonokba. Ezen szolgáltatásoknak csak egyik pillére az érintés nélküli bankkártyák (pl. PayPass) mobiltelefonon történő használata, ugyanilyen fontos a hűségkártyák, kuponok, közlekedési- és belépőjegyek elektronikus formában való megjelenése is. Az NFC technológiára alapuló szolgáltatások gyorsaságukkal, kényelmi funkcióikkal, innovativitásukkal, valamint a mobiltelefonok nagy, interaktív képernyője adta lehetőségekkel együtt teljesen új és nagyon vonzó ügyfélélményt képesek biztosítani.

A szolgáltatás elterjedése szempontjából kiemelten fontos, hogy minél több helyen lehessen azt használni, függetlenül attól, hogy melyik operátor telefonját használja az ügyfél. Az ehhez szükséges ökoszisztéma felépítése együttműködést igényel az összes szereplőtől. A nemzetközi tapasztalatok is azt mutatják, hogy az NFC szolgáltatások bevezetése egy olyan mozzanat, amelyben a mobilszolgáltatók egymással és a piac többi szereplőjével is együtt tudnak dolgozni, a bevezetés sikere az együttműködésen alapul.

A Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone felismerték ezen együttműködés szükségességét és fontosságát, és három piacvezető szolgáltatóval – MasterCard, OTP Bank és SuperShop – karöltve megalakítják a Magyar Mobil Tárca Egyesületet. Az Egyesület célja, hogy a mobil NFC alapú szolgáltatásokhoz kialakítsa és ajánlás szinten megfogalmazza a szükséges technológiai sztenderdeket, ajánlásokat tegyen a sikeres szolgáltatás bevezetésekhez, biztosítsa a szolgáltatáshoz való szabad csatlakozást a partnerek részére, valamint elvégezze a szükséges edukációt a mobil NFC alapú innovatív szolgáltatások bevezetéséhez kapcsolódóan.

A magyarországi szolgáltatók ezen közös lépése biztosíthatja, hogy Magyarországon az elsők között indulhatnak el mobil NFC alapú szolgáltatások Európában. A 6 piaci szereplő előzetesen megfogalmazott terveiben már 2011-ben elindított kísérleti alkalmazások és 2012-ben induló kereskedelmi szolgáltatások tervei szerepelnek.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

5 hozzászólás

 1. JamesS - 2011.07.28. 15:16

  a nagyobb kérdés inkább az, hogy még a mekikben sincs mindenhol BANKKÁRTYÁS fizetés, így az ilyen extra dolgokra képes terminálok mikor fognak eljuttni a főbb vásárlási helyekre (Duna Plaza ban a moziban már egy ideje bankkártyás fizetés sincs ideiglenesen :D )

 2. Karotte - 2011.07.28. 20:26

  Nem a kötözködés miatt, de nem csak a mc'drive-okban nem lehet kártyával fizetni? Az esetleges visszaélések miatt? Nekem bent az étteremben mindíg sikerült. De talán pont erre jó az NFC, hogy oda sem kell adni a kasszánál…

 3. smschamp - 2011.07.28. 22:18

  Nem tudom, de a pécsi mcDrive-ban lehet kártyával fizetni!

 4. iop - 2011.07.29. 00:03

  1. szeptemberben nem jön IFOS5..

  2. a mocskos bankok és internet szolgáltató cégek eddig is és ezután is mindenkit átfognak verni.

  NE DÖLJETEK BE!

 5. JamesS - 2011.07.29. 10:00

  Ez nem drive volt, hanem pl az Egressy téren lévő meki

  kiküldtek a kinti K&H automatához, hogy onnan vegyek ki pénzt és azzal fizessek nekik :D

  itt elköszöntem és továbbmentem

  de az egyik M3-as melletti mekiben sem lehetett kártyával fizetni

Szólj hozzá Te is!