Az új iPhone prototípusok NFC vezérlőt tartalmazhatnak

KeleMan 2012.06.25. 19:33 Apple, iPhone, Pletykák 5 hozzászólás 1 293

Már korábban beszámoltunk arról, hogy az állítólagos új iPhone készülékből 2 különböző prototípus is létezik egy iPhone5,1 és egy iPhone5,2 nevű, melyek kódneve N41AP (5,1) és N42AP (5,2) amelyekre sokan eddig azt gondolták, hogy az új 1136×640-es kijelzővel vannak szerelve, valamint új hardverelemekkel.

Egy apró, de nagyon fontos hardverelem viszont eddig kimaradt a képből, mégpedig a Near Field Communication (NFC) vezérlők. Állítólag az NFC vezérlők közvetlenül vannak összeköttetésben és kapcsolódnak az energiagazdálkodási egységhez (PMU – Power Management Unit). Az Apple által nemrég bejelentett Passbook, mely az iOS 6 operációs rendszerben fog debütálni minden bizonnyal már ezt fogja használni, mellyel kihívót állít a Google Wallet és a Microsoft hasonló, múlt héten bemutatott, eddig még név nélküli szolgáltatása ellen is.

Az Apple várhatóan összekapcsolja majd a fizetési rendszert a Passbook alkalmazásban az iTunes rendszerével, melyben milliónyi bankkártya adatot tárol a cupertinói cég. Fontos még az is, hogy fentieken kívül az új iPhone felhasználók az NFC-n keresztül gyorsan és egyszerűen megoszthatnák egymás között az adatokat, fájlokat az eszközeiken.

De honnan is erednek ezek a mendemondák? Nos Jim Peters a SITA (egy légi szállítmányozási vállalat) műszaki vezérigazgatója elárulta, hogy az NFC hamarosan megérkezik az iPhone készülékekre, mivel a kiskereskedők már javában készülnek a bevezetésre.

“Véleményem az, hogy az Apple belefogja építeni az NFC-t a Passbook alkalmazásba. Az Apple azon gondolkodik, hogyan tehetné egyszerűbbé a fizetést a felhasználók számára. Az Apple csak egyszerűbbé szeretné tenni az emberek életét és nem azon gondolkozik, hogy hogyan hajthatná mindezt a saját malmára. Egyszerűen gondolkoznak.”

“Jelenleg nem sok  NFC tranzakció van a világon, de úgy érzem az Apple itt is besurran majd a piacra. Mert azzal, hogy könnyűvé válik a fizetés ráveszik az embereket, hogy használják azt. A következő iPhone már ilyen lesz meglátásom szerint.”

Hozzátette: “Nagyon sok ellenzője van az NFC használatának, sokan nem látnak benne igazi piacot, félnek tőle, tartanak a következményektől. De fel kell készülj, mert ez lesz a jövő. Ez fog történni. Az év végére, szinte az összes mobiltelefonban lesz majd NFC modul. Ha pedig októberben megérkezik az új iPhone a beépíett NFC vezérlővel, akkor a játszma lezárul a többi gyártó előtt.”

Persze nem ez az első eset, hogy az NFC-ről lehet hallani. 2011 márciusában a New York Times is beszélt arról, hogy az iPhone készülékek már NFC támogatást fog kapni és, hogy az igazi háború ez lesz az okostelefonok között. Ed McLaughlin, a MasterCard egyik kifizetésekért felelős vezetője is elmondta azt, hogy tudomása szerint az Apple komolyan fontolgatja, hogy belép a bankkártyák piacára. Ő 2012-t tartotta azon évnek, amikor is mindez megvalósulhat majd.

Az iPhone 4S készülék végül nem kapta meg az NFC támogatást, vélhetően az iTunes és egyéb pénzügyi tranzakciók és azok beállításainak hiánya miatt, márpedig az Apple nem vezet be úgy terméket vagy szolgáltatást, hogy az ne lenne szerintük a legtökéletesebb.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

5 hozzászólás

 1. SocialKiller - 2012.06.25. 21:36

  Nekem van a telómban NFC,de,hogy mire jó konkrétan arra még nem jöttem rá!!

 2. a.sebi - 2012.06.25. 23:08

  az nfc adatatvitelre is alkalmas , kicsit olyan mint a bluetooth, de a igazából mobiltelefonnal történő fizetésre fejlesztették ki pl betaplalod az adataidat a készülékbe és ezzel fizetsz….mint ha a kártyádat használnád. ..de még fejletlen a rendszer , főleg kis hazánkban….. Ezért ez az nfc s dologsamunkra nem kelk hogy érdekes legyen…

  • SocialKiller - 2012.06.25. 23:23

   Kösz a választ,már ezért megérte ma felkelni:D

   • KeleMan - 2012.06.25. 23:45

    Azért Magyarországon sem kell rá sokat várni. Anno írtunk is erről cikket: http://ihungary.hu/2011/07/28/magyarmobiltarcaegyesulet/

    • a.sebi - 2012.06.27. 08:04

     Nah ezek új infók számomra….faja de szerintem nem lesz népszerű ez a fizetési módszer…..no meg a biztonság is számomra megkérdőjelezhető…..de majd meglátjuk….

Szólj hozzá Te is!