Cargo-Bot – Ingyenesen elérhető az első teljes egészében iPad táblagéppel készült játék az AppStore áruházban

KeleMan 2012.04.24. 11:34 Apple, Egyéb, iPad, Játékok, Videók 0 db 188

Érdekes egy hírre ébredtem, ugyanis elérhetővé vált egy játék az AppStore áruházban, mely úgy reklámozza magát, mint az első teljes egészében iPad táblagéppel készült app. Az alkalmazás neve Cargo-Bot, ami amúgy nagyon aranyos és egyben ultra nehéz is, ráadásul teljesen ingyenes.

Nyilvánvaló, hogy a célja a másik app reklámozása, (erről kicsit később) de ettől függetlenül bátran ajánlom mindenkinek, hogy próbálja ki, ha van pár perc szabadideje. A játékban egyébként 36 egyedi pályát találunk, melyben a célunk, hogy a dobozokat az egyik helyről a másikra átpakoljuk. Egy idő után azonban annyi fajta mozgás lesz, hogy be is programozhatjuk azokat, hogy egy adott mogzássor ismétlődjön.

A zene csak azért van, hogy legyen (monoton tüc-tüc), viszont a Retina grafikát kiemelném, mert nagyon szépen megvalósították a fejlesztők. Ha pedig egy adott pályával kész vagyunk, a helyes megoldásokat akár YouTube-on is megoszthatjuk ismerőseinkkel.

De mivel is készítették iPad táblagépen? Merthogy teljes egészében a deszkán készült. Nos ez itt a reklám helye, legalábbis a fejlesztők szerint. Az alkalmazás neve a Codea (régebben Codify néven futott). A Codea egy 7,99€-s áron letölthető fejlesztőkörnyezet iPad készülékekre. Az biztos, hogy nem fogunk vele Angry Birds kaliberű játékokat készíteni, – arra marad az Xcode, – de kiindulási alapnak nagyon jó. A Codea amúgy a Lua programnyelvet használja fel, de egészen eddig a Codeában készített alkalmazásokat csak azon belül lehetett futtatni. Mostanra azonban a fejlesztők már elkészítettek egy nyílt forráskódú exportáló eszközt is, amellyel a Codeából kilehet menteni az alkalmazást és akár be is lehet küldeni az AppStore áruházba elbírálásra.

Az alkalmazást Rui Viana készítette, aki egy Codea felhasználó és elküldte azt a Codea közösségnek. A játék annyira jól sikerült, hogy a Codea fejlesztői felvették vele a kapcsolatot és a Two Lives Left égisze alatt kiadták a játékot. A zenéről – mert hát az is kell – egyébként az a Fred Bogg gondoskodott, aki a Codea zenekönyvtárát is megalkotta. A lényeg tehát mivel a Codea biztosítja a forrást, ha van Apple iOS fejlesztői profilunk, akár neki is láthatunk az alkalmazáskészítésnek.

Hivatalos oldal: Cargo-Bot


Letöltöm – Ingyenes

Hivatalos oldal: Codea


Letöltöm – 7,99€

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

Szólj hozzá Te is!