A táblagépek vetnek véget a PC-korszaknak – Tavaly karácsonykor 15 millió iPad fogyott (II. rész)

KeleMan 2012.04.23. 15:09 Apple, Egyéb, iPad 1 db 150

Hogy akkor milyen időpontra is várható a számítástechnikai ipart évtizedeken át meghatározó PC-k uralmának vége?

Egy 2010-es konferencián elmondott előadásában Steve Jobs sajátos párhuzammal jellemezte az általa poszt-PC-érának nevezett időszakot: a számítógépeket olyan teherautókhoz hasonlította, amelyek egészen addig uralták az autóipart, amíg a társadalom távolabbra nem kezdett kerülni mezőgazdasági gyökereitől.

“A PC-k – miként a teherautók – ugyanakkor sokáig megmaradnak még, mivel jelentős értéket képviselnek, és sok ember fogja használni őket” – hangsúlyozta akkor az Apple tavaly elhunyt vezérigazgatója.

Legutóbbi beszédében Timothy D. Cook, a cég új vezetője sem a PC-ipar halálát jósolta, bár azt hangsúlyozta, hogy az iPadek bekebeleztek néhány részpiacot – inkább a Windows alapú számítógépek, mint a Mac-ek rovására. Ez különösen igaz a PC-k egyik kategóriájára: az olcsó netbookok értékesítései az utóbbi pár év során meredek hanyatlásnak indultak. A finn szakértő, Horace Dediu szerint az iPadek a PC-k másodlagos vagy harmadlagos piacáról viszik el a vevőket, és sokan nem lecserélni fogják számítógépeiket, hanem kiegészítő eszközként ezekhez veszik meg a táblagépeket.

Elmosódik a kategóriák közti határ

Nem tétlenkednek a hagyományos PC-k gyártói sem. Bár a dobozszerű asztali gépek részesedése egyre csökken a PC-üzletágon belül, az Apple MacBook Airje és az Intel-processzorokkal szerelt windowsos laptopok ultrabooknak nevezett kategóriája képes újraértelmezni a hagyományos, kagylóhéjszerűen nyíló notebookok fogalmát: olyan szupervékony eszközök, amelyek mind jobban hasonlítanak a táblagépekre.

A Windows 8 azzal kecsegtet, hogy még inkább képes lesz felrázni a számítógép-tervező szakembereket. A Microsoft és hardvergyártó partnerei olyan laptopokat mutattak be, amelyek billentyűzete körbeforgatható, vagy akár el is távolítható, így azok máris átváltoztathatók táblagépekké.

“A táblagépek és a PC-k piaca mindinkább összemosódik – vonta le a következtetést Tim Coulling, a Canalys elemzője. – Számos formai újításnak leszünk még tanúi, és ember legyen a talpán, aki majd meg tudja mondani, hogy melyik készülék a táblagép, és melyik a PC.”

I. rész: A táblagépek vetnek véget a PC-korszaknak – Tavaly karácsonykor 15 millió iPad fogyott (I. rész)

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

Hozzászólások száma: 1 db

  1. ngabika - 2012.04.23. 16:08

    Szerintem amíg a táblagépek nem lesznek arra a teljesítményre képesek mint a pc, addig nem igazán fogják áttvanni a pc helyét. :)

Szólj hozzá Te is!