A táblagépek vetnek véget a PC-korszaknak – Tavaly karácsonykor 15 millió iPad fogyott (I. rész)

Helme 2012.04.02. 19:23 Apple, Egyéb, iPad 10 hozzászólás 366

Az Apple vezérigazgatójának, Timothy D. Cooknak a jóslata szerint biztosan elérkezik az a nap, amikor az Apple iPadéhez hasonló táblagépek eladásainak száma meghaladja a hagyományos PC-két.

Ez az előrejelzés számos olyan elemző szakember, illetve tapasztalt technológiai ipari vezető véleményére támaszkodik, akik azt állítják, hogy az iPad-értékesítések növekedésének meredek felfutása az Amazon.com és a Microsoft hasonszőrű konkurens gyártmányainak is lendületet ad, és már csak az a kérdés marad nyitva, hogy ez a piac mikor haladja meg a számítógépékét. Mert az egyértelmű, hogy valamikor meg fogja haladni.

A farok csóválja?

A táblagépek eladásainak valószínűleg igen jót tesz az iPad még nagyobb felbontású kijelzővel büszkélkedő új változatának a megjelenése. Az iPhone-ok és az iPadek ismételt kiadásával az Apple úgyszólván művészi szintre emelte eszközeinek finomhangolását: egyre jobb felbontású kijelzőkkel, egyre nagyobb teljesítményű processzorokkal és egyre gyorsabb hálózati kapcsolódási lehetőségekkel érkeztek az újabb változatok – a vevőkör további szélesítéséhez szükséges különböző “üveggyöngyökről” nem is beszélve.

És persze fontos a kommunikációs körítés, a várakozás fokozása is: az Apple egyik szóvivője, Trudy Muller, két nappal az iPad3 jellemzőit bemutatni hivatott tájékoztató előtt még azt sem volt hajlandó elárulni a The New York Times munkatársának, hogy mi lesz a célja a San Franciscó-i eseménynek.

Az, hogy a táblagépek értékesítései meg fogják haladni a számítógépékét, tipikus “a farok csóválja a kutyát” jelenség. Az iPad-gyártás, amelyik 2010-es bemutatkozásakor az Apple kellemes melléküzletágának látszott, a cég kiváltságos területévé vált: a tavalyi karácsonyi időszakot is magában foglaló negyedévben 9,15 milliárd dolláros bevételt könyvelt el, amely az Apple teljes jövedelmének körülbelül 20 százalékát jelenti. A vizsgált három hónapban alatt eladott 15 millió darab iPad több mint kétszer annyi, mint az egy évvel korábbi hasonló időszakban értékesített mennyiség.

Besegítenek a vetélytársak

Hogy még csábítóbb legyen a kategória, az Amazon is bemutatta az iPad első valódi versenytársát, a 199 dolláros Kindle Fire-t. Bár az Amazon nem tesz közzé értékesítési adatokat, néhány elemző úgy becsüli, hogy az említett negyedévben körülbelül négymillió ilyen táblagép találhatott gazdára.

Később az év folyamán számos hardvergyártó hoz majd forgalomba táblagépeket a Windows 8-ra, a Microsoft új, érintőképernyő-barát operációs rendszerére alapozva, és ez további hajtóerőt jelenthet a kategória piacának.

“A táblagépek vitathatatlanul kirobbanó erőben vannak” – jelentette ki Brad Silverberg, a seattle-i Ignition Partners kockázati befektetője, aki korábban a Microsoftnál is betöltött vezető tisztségeket, majd sietve hozzátette: a “táblagép”, amelyről beszélt, főként az értékesítéseket tekintve meghatározó iPadet jelenti.

Maga a táblagép-kategória még nincs ezen a szinten. 2011-ben a Canalys nevű technológiai kutatóintézet becslései szerint még hatszor annyi PC-t értékesítettek, mint amennyi táblagépet, de ez is hatalmas változás az egy évvel korábbi állapothoz képest: az iPad debütálásának évében, 2010-ben még 20:1 volt ugyanez a mutató.

Az utóbbi két évben a számítógép-eladások stagnáltak, míg az iPad-értékesítések meredeken emelkedtek. Tavaly év végén további növekedést generált a piac számára a Kindle Fire és a Barnes & Noble Nookja. Az Apple is joggal bízik a táblagéppiacban: az iPad majdnem 40 százalékkal hozott többet a cég konyhájára a karácsonyi szezonban, mint a számítógép-üzletág zászlóshajójának számító Macintosh.

Öt év múlva lesz az őrségváltás?

“Az első szállítások elindulásától kezdve hittük – nemcsak én, hanem sokan az Apple-nél -, hogy a táblagépek piaca meg fogja haladni a PC-piacot, és csak idő kérdése, hogy ez mikor következik be” – szögezte le magabiztosan az Apple vezérigazgatója nemrégiben a Goldman Sachs befektetői konferenciáján.

Gene Munster, a Piper Jaffray egyik elemzője úgy véli, hogy Cook jóslata 2017-ben válik majd valóra, mások szerint viszont a táblagépek ennél hamarabb juthatnak fel a csúcsra. A finn Asymco szakértője, Horace Dediu például egy március elején kelt blogbejegyzésében részletesen érvelt amellett, hogy a táblagépek piaca már 2013 során túlnő a hagyományos gépekén. Előrejelzését arra alapozza, hogy az Apple mellett mind több vetélytárs markáns megjelenésére lehet számítani ezen a piacon: az Amazon Kindle Fire-jétől, a Windows 8 alapú készülékeken át a Google okostelefon-platformon kiemelkedő sikerű Androidjára épülő táblagépekig.

Tim Bucher, aki vezető tisztségeket töltött be az Apple-nél, a Microsoftnál és a Dellnél is, szintén biztos abban, hogy a táblagépek “abszolút értelemben” lekörözik a PC-ket: a tendenciát egyértelművé teszi, hogy a vevőkört főként a fiatalabb korosztály alkotja. Amint az amerikai napilapnak adott nyilatkozatában elmondta, az idősebb korosztályhoz tartozók számára kevésbé vonzó az újfajta eszközök révén kialakítható interaktív kapcsolat.

Ezt jól mutatja a YouTube-on publikált videók tartalmi összetétele is: alig találni olyan, iPadről feltöltött videót, amelyik ne kisgyermekeket vagy állatokat mutatna be.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatója. Újságíró, grafomán, marketing és médiahacker.

10 hozzászólás

 1. a.sebi - 2012.04.03. 09:09

  ez akkor történne meg ha az apple termékeket lehetne használni számítógép nélkül…mondjuk egy zeneszAmot.lelehetne tölteni…….nem itunesen keresztül megvásárolni….. vagy bármit.letölteni mondjuk egy filmet…. vagy egy ipa progit….de ez nem megy. .szerintem ebből a szempontból jobban halad a google….nekem androidos wp 7 es es ios es készülékem is van….de az androidhoz nem kell számító gép…letöltöm a böngészővel amit akarok. ..es nincs syncronizAlgatás…..

  • iGnoom1548 - 2012.04.03. 14:17

   Ez így van. Amíg nem lesz szabadabb(pl: letöltés) és szükséges lesz hozzá gép, addig biztosan nem lesz így. DE fog ez még változni..

  • Fleshman - 2012.04.03. 17:09

   Szóval addig nem lesz több táblagép mint PC ameddig nem legalizálják a lopást, értem.

   Megjegyzem tele van a store olyan appokkal amikkel le tudsz szedni zenét/videót netről és le is tudod játszani.

   Az meg hogy te lopni akarod a programokat is az aztán tényleg no comment. Azt nem várod el hogy évente minden országba osszanak szét mindenkinek iPadet? mert ilyen alapon azt is követelhetnéd …

   • iGnoom1548 - 2012.04.04. 06:16

    Bocsi de ha gépen letöltesz valamit fizetsz érte? Nem. Na akkor ezek után értelmezd újra a dolgot.:)

    • Fleshman - 2012.04.04. 15:19

     Windowsért és szemétért nem fizetek, az igazi kedvencek ott vannak a polcon, a másik adag steam-en meg mac Appstore-on.

     Újraértelmeztem, de akkor se várhatod el hogy legalizálják a lopást xd

 2. a.sebi - 2012.04.03. 18:32

  én pl ingyenes zenére gondoltam mint pl most letöltöttem az uj tankcsapda számot a hivatalos honlapról…
  és mielőtt te elfogult majom lopásról predikálsz…neked az összes filmed és zenéd gondolom a mediamarktban erediteben lett megvásárolva….arra meg nem is gondoltál még hogy a hiperszuper iphone telódat jailbreakeld igaz.?… de természetesen ha szeretnék egy olyan magyar zenekar zenéi közt mazsolázni ami nincs fent itunesen aztnem.is szabad meghallgatni…igaz?….klippekkel mi van nincs videó a telefonodon? okoska az ios egy nagyon fasza rendszer…de arra nen alkalmas hogy helyettesìtsen egy pct…erre akartam kijukadni…..ugyhogy higgadjál le és keress zenét az itunesben…majd vásárold meg….ugyis van pénzed ez látszik én galaxy note tulaj csak lopni tudok….

  • Fleshman - 2012.04.04. 15:25

   iPad Jailelt, iPhone is ha épp van jail, ha nincs nem érdekel, minden programom eredeti.
   Mediamarkt-ba nem vásárolok, hülye azért nem vagyok.
   A magyar zenekar zenéit leszeded egy programmal és kész, le tudod játszani, filmek detto.

   Neked inkább a nyelvtant kéne bújnod még, nem pedig a blogokon verni a nyálad.

   Nem alkalmas hogy PC-t helyettesítsen ameddig nem eggyesül az asztali rendszerekkel, de nem azért mert vérpisti nem tudja lelopni a fél internetet közvetlenül az iPadről

 3. Aphelion - 2012.04.03. 22:12

  Helyesen: kilyukadni
  Csak szólok, hátha holnap nyelvtan dolgozatot írsz, öcskös. :)

  • a.sebi - 2012.04.04. 08:05

   húha…mondjak le?
   amúgy köszi az észrevételt…..

 4. Teve - 2012.04.08. 15:52

  Én hamarabb adnám el az IPad -et mint a laptopomat. Picit erős túlzás hogy túlméretezett okostelefonok fogjak leváltani a PC-t.Arról nem is beszélve hogy ami Apple az nem egy olcsó cucc, tekintve a magyar helyzetet főleg nem…

Szólj hozzá Te is!