Megfizethetetlenül drága lesz az iPhone 5 hazánkban?

Helme 2012.02.27. 12:34 Apple, iPhone 10 hozzászólás 20 369

Bár jelen pillanatban semmi sem biztos az iPhone 5 kapcsán, abban mindenki egyetért, hogy idén jönni fog egy új modell. Most csak ennyit tudunk. Lassan egy éve pletykálnak a méretről, a dizájnról és arról, hogy pontosan milyen paraméterekkel kerülhet a boltok polcaira a legújabb Apple mobil.

Azonban nagyon ritkán vitatjuk azt, hogy mindez mennyibe is kerülhet. Amikor megérkezett még anno az iPhone 4, nagy hőbörgés volt Magyarországon a T-Mobile-os ár miatt, emlékeink szerint többen írták hozzászólásokban, hogy ilyen feltételek mellett biztosan nem veszik meg. Persze így is készlethiány volt, ugyan úgy, mint az iPhone 4S-ből, amit korábban nagyon sokan lehurrogtak.

Amikor az iPhone 4 megjelent 2010 júniusában, a 16 GB-os modell 199 dollárba került, míg a 32GB-os modellt szerződéssel 299 zöldhasúért lehetett hazavinni. Az iPhone 4S esetén ez az ár nem változott, csak egy új faktor jött létre: a 64GB-os modell 399 dollárba került. Egyedül a kártyafüggetlen verziók esetében volt nagyon nagy eltérés a korábbi szériával kapcsolatban.

Több külföldi elemző úgy látja: bár az Apple számos újdonságot tehet bele a készülékbe, egyáltalán nem, vagy csak kis mértékben fogja módosítani az árakat (előfizetéses vásárlás esetén). Ugyanis a cég mobilos piacon próbál elszakadni a luxusmárka hírétől, hiszen az Apple-nek most már az a jó, ha minél több készüléket ad el. Persze nem adhatják olyan áron a mobilt, mint például a Nokiák esetében, hiszen még mindig kicsit elitista a brand, éppen ezért vágyik rá mindenki.

Magyarországon azonban teljesen más a helyzet: bár az árfolyam egyre jobb az elmúlt hónapokhoz képest, senki sem tudja megjósolni, hogy szeptemberben egy dollárért vagy egy euróért mennyi forintot kérnek. Egy felsővezető T-Mobile-os belsős forrásunk szerint jelen pillanatban megjósolni sem lehet, hogy mennyibe fog itthon kerülni egy iPhone 5 ha megérkezik, hiszen ez számos tényezőtől függ.

Viszont kérésünkre felvázolt egy modellt: amennyiben a jelenlegi árfolyam lesz az iPhone 5 magyarországi megjelenésekor, s az Apple nem változtat az árakon, akkor 20-50 ezer forinttal kerülhet többe egy alapmodell, mint most. Azonban azt is elképzelhetőnek tartja, hogy az ár marad a jelenlegi szinten, de a díjcsomagok árait emelik meg, így a teher eloszlik. Természetesen ez csak egy elmélet, semmit sem lehet biztosan tudni, azonban jobb felkészülni arra, hogy még jobban bele kell nyúlnunk a zsebünkbe, ha szeretnénk frissíteni a legújabb modellre.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatója. Újságíró, grafomán, marketing és médiahacker.

10 hozzászólás

 1. Dude - 2012.02.27. 13:49

  Remélem, hogy nem lesz sokkal drágább.
  Mondjuk én most egy ideig biztos nem veszek új iPhone-t.
  Várok inkább az új iPad-re és reménykedem, hogy ne változzon az ára.

 2. M.017 - 2012.02.27. 14:18

  és azt nem fejtette ki véletlenül, hogy mire fel ez a 20-50 ezres emelkedés, amikor már most is lényegesen drágább a telefon és a havidíjak mint nyugaton, cserébe azért, hogy lényegesen szarabb minőségű szolgáltatást kapjunk mind mobilinternet, mind egyszerű térerő terén?

  • Jozsi - 2012.02.29. 10:46

   Ne gondold, hogy a szolgáltató az előfizető logikája szerint szabja az árakat akár a készülékét, akár a hozzáragasztott szolgáltatásáét. Számos tényezővel az előfizető sohasem lesz tisztában, mert azok szolgálati titkok tárgyát képezik. A T-mobil nemrég emelte az Iphonok árát, ez sem volt logikus, mégis megtették, úgy látszik ennyiért is el lehet adni a “mesterséges hiánygazdálkodással” – olykor előre kell rendelni A leendő vásárló új modellel kapcsolatos kiéheztetése talán nem véletlen, hanem az üzleti stratégia része, amit határainkon kívülről dirigálnak!?

 3. smschamp - 2012.02.27. 16:40

  Egyszerűen “nagyon jó”…..
  Az iPhone 4 és 4S között is volt vagy 20 ezer különbség.. Nem tudom mivel tudják ezt indokolni… Az árfolyammal biztos, hogy nem, mert ekkora különbség NINCS!

 4. Mijjo - 2012.02.27. 21:19

  Még mindig “csak” egy 3GS tulaj vagyok és tökéletesen megfelel! :)

 5. iMike - 2012.02.27. 21:46

  Még mindig a hátlulján díszelgő Apple logót kell megfizetni. Magát a márkát,amúgy egy iPhone 60-100k forintból előállítható lenne. Legalábbis ezt olvastam másutt.
  És most az adó emelés,meg a mittomén milyen hülyeségek miatt lesz egy +30k áremelés újból. A címre visszatérve pedig csak annyit,hogy már most is megfizethetetlennek számít az iPhone. De ez sajnos nem lehet másképp,a menő luxuscikkek drágák,a ratyi szappantartós Nokiák pedig occóak. De ha megnyerem a lottót változtatunk rajta,csak legyen így! :D

 6. noa - 2012.02.28. 07:01

  Nekem mindig iphone volt de lecseréltem egy galaxy note-ra. Megérte nagyon.

 7. Istii - 2012.02.28. 07:23

  Jaja az i4 és az i4s között 20e volt az eltérés, csakhogy az új i4s volt az olcsóbb mivel megérkezett az applestore kis hazánkba is. Nem tudom miért lenne más az ára mint az i4s-nek, 193e HUF lesz a 16Gbyte-os verzió max. ennél nem lesz drágább. Az a koncepció kép i5-ről meg nagyon gáz, na olyan biztosan nem lesz:-)
  Az ipad3 ára sem lesz magasabb a jelenleginél.

 8. tzuiopő - 2012.02.28. 09:58

  sztem lehet venni majd 990-ért…
  csak 2 év hűség havi 35 ezer…
  :D

Szólj hozzá Te is!