A vak emberek sms-írását megkönnyítő okostelefon-alkalmazást fejlesztettek ki

Helme 2012.02.24. 14:48 Apple, Egyéb, iPhone 8 hozzászólás 775

A Georgiai Műszaki Egyetem kutatói által kidolgozott alkalmazás a Braille-írásra épül. A szakemberek szerint az Apple-, és az Android-alapú mobilkészülékekkel kompatibilis fejlesztés hatszor gyorsabb a már létező hasonló – vagyis a kijelző nézését nem igénylő – módszereknél. A Brailletouch (Braille-érintés) elnevezésű alkalmazás lényege, hogy a felhasználóknak egyáltalán nem kell mozgatniuk a kezüket, mindössze hat ujjra van szükségük. A telefont “arccal előre” kell tartani, és a mutató-, a középső-, illetve a gyűrűsujjakkal kell begépelni a szöveget – magyarázta Mario Romero, a fejlesztés vezető kutatója. A kijelzőn a Braille-karaktereket alkotó hat pont látható: téglalapalakban elrendezve, két oszlopban.

A kutatók reményei szerint az ingyenes alkalmazás pár héten belül elérhető lesz, és nem csupán a látássérült embereknek fog segíteni, hanem azoknak is, akik a szöveges üzenetek írása közben éppen másra szeretnék használni a szemüket. Romero ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a szoftver korántsem a volán mögötti sms-írást hivatott megkönnyíteni. “Az alkalmazás használata közben koncentrálni kell” – idézte a szakembert a BBC brit közszolgálati médium internetes oldala.

Mint hozzátette: a Braille-írás elsajátításához nincsen szükség hosszú évekre. Csupán néhány órányi gyakorlás után a kollégáival már tíz szót is le tudtak írni egyetlen perc alatt. A szakember szerint az alkalmazás azért is szükséges, mert a vak emberek számára egyre nagyobb szorongást okoz a mindennapokban az érintőképernyős technológiák elterjedése – a fénymásolóktól kezdve az edzőtermi gépekig -, amelyek “tényleg vakokká” teszik őket.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatója. Újságíró, grafomán, marketing és médiahacker.

8 hozzászólás

 1. Mijjo - 2012.02.24. 17:47

  Ki látott már vak embert IPhone vagy valami más okostelefonnal bandukolni?

  • KeleMan - 2012.02.24. 19:03

   Én! Sőt, meglepődnél ha tudnád, hogy hány látáskárosult ember használja az iPhone-t…

  • Rapi - 2012.02.24. 21:56

   Szerinted attól,hogy valakinek részben vagy teljesen sérült a látása,nem használhat a mai rohanó életmódhoz nélkülözhetetlen technikai vívmányokat? Egyébként,csak úgy mellesleg megjegyzem,hogy ők is ugyan olyan emberek!

 2. k_csaba - 2012.02.25. 09:52

  Sziasztok!

  Én mint vak ember, másfél éve használok iphone készüléket, 100 százalékig meg vagyok vele elégedve, a voiceover teljesen akadálymentessé teszi az i os rendszerű készülékeket. Egy sms megírásához nem használok semmit, a virtuális billentyűzeten teljesen jól meg tudom csinálni, persze egy hosszabb mail megírásához már jó ha van egy Bt billentyűzet. De az iphone számos funkcióját ki tudom használni, a gyári alkalmazásokat kivétel nélkül, de gps navigációt is tökéletesen lehet vele vakon használni, skype, messenger, rádiók, tévék, stb. sőt pénzfelismerő is letölthető az app store-ból ami forintot ugyan nem, de a legtöbb közismert külföldi pénzt felismeri. Szóval én nem cserélném le az iphone készülékemet semmi másra.

 3. Mijjo - 2012.02.25. 18:36

  Kedves Rapi!

  Miért nem kezdtél egyből fasisztázni, nácizni, nyilasozni?
  Ez csak egy rendkívül egyszerű kérdés volt a részemről… A jelen gazdasági helyzetet nézve, a látássérültek hány százaléka engedhet meg magának egy Ájfónt?
  Persze, örvendetes, ha egyre többen tudják èlvezni a zsenialitását!

  A gyengébbek kedvéért ismétlem: ez csak egy rendkívül egyszerű kérdés volt a részemről…

  • Rapi - 2012.02.25. 21:19

   Kedves Mijjo!

   Igazság szerint a kérdésed lekezelő stílusa verte ki nálam a biztosítékot!
   Rendben, nem akartál megbántani senkit,úgyhogy szerintem felejtsük el az egészet!

 4. Mijjo - 2012.02.26. 14:56

  Mivel nem láttál arckifejezést, illetve nem hallottál hangsúlyt, ezért párosítottál hozzá egy kis lekezelő stílust. Sajnos a technika még nem tart ott, hogy valósághű érzelmeket tudjon lefordítani nekünk ezen a platformon. A személytelenségnek köszönhetően könnyen félre lehet értelmezni a másik mondandóját.
  Mindegy. A lényeg, hogy tisztázva van a probléma! :)

 5. Csoki - 2012.02.29. 15:29

  Már jónéhány program létezik amivel nem csak a vakok elégedettek! Ezekre a progikra a szöveg felmondása után írásban jeleníti meg. Meg kell mondanom hogy hihetetlen jól működnek. Különösen a DRAGON nevű programmal, mely magát fejleszti folyamatosan! Ja! És hát tudjuk, a vakok többsége nem süket…! Magának az iPhon-nak is van alapbeállítása -mint tudjuk – mely minden mozdulatunkat a készüléken kimondja. Mi ez, ha nem a legalkalmasabb készülék a vakok számára is!!:)

Szólj hozzá Te is!