15 percnyi jelentés a Foxconn gyárakból

KeleMan 2012.02.23. 20:22 Apple, Egyéb, Videók 1 db 290

Az Apple és a Foxconn viszonyáról már többször írtunk, az egyes állítások szerint embertelen körülmények és az öngyilkosságok miatt. Az Apple 2012. január 13-án elsőként csatlakozott az FLA-hoz, azaz a Fair Labor Association szövetséghez. Az FLA célja, hogy auditok során kivizsgálja a nagyobb gyártók beszállítóinál tapasztalható munkákat, azok körülményeit, valamint amennyiben tapasztalnak bármilyen hibát, úgy azt jelezzék és a lehető legrövidebb időn belül elhárítsák. A Foxconn a legnagyobb beszállítója az Apple-nek, viszont fontos tudni, hogy a teljes Foxconn munkásainak csupán 25%-a dolgozik az Apple termékek előállításával, a többi 75% a Sony, Samsung, Microsoft és egyéb nagy cégek termékeit állítja elő.

Az Apple sikeressége miatt került a középpontba, hasonlóképp, mint régen a Nike is. Nyilvánvaló, hogy az Apple célja a profit szerzés, valamint, hogy a lehető legolcsóbban a legtöbb terméket állíttassa elő. Sokan azzal vádolták az Apple-t, hogy nem érdekli őket az, hogy ezt a Foxconn hogyan oldja meg. Auditok, belső vizsgálatok mindig is voltak a beszállítóknál, de múlt év óta ezen ellenőrzéseket emelte az Apple. Sőt 2012. február 13-án el is indult az FLA stábja, hogy megvizsgálják és tisztázzák, vannak-e jogsértések a kínai üzemben.

E mellett érdekes módon az amerikai ABC televízió társaság stábja is forgathatott a Foxconn üzemeiben. Itt persze többen felkapták fejüket, mivel az ABC leányvállalata a Disney is, melyben a Steve Jobshoz hűek a legnagyobb részvényesek, így joggal felmerül a kérdés, hogy mennyire is objektív a riportfilm. Nos ezt mindenki döntse el maga. Bill Weir riporter a műsorban elmondta, egyáltalán nem találtak olyan jogsértéseket a kínai üzemben, amelyek aggodalomra adhatnának okot. Persze az FLA vizsgálata még nem fejeződött be, annak eredményére még várni kell.

Mindenesetre ezen felül sok dolgot megtudhatunk a riportfilmből, például azt is, hogy egy iPhone készülék összeszerelése 141 különböző lépésből áll, melyet teljes egészében (legalábbis az összeszerelését) kézzel végeznek. Egy iPad táblagép összerakása 5 napba telik, 325 ember dolgozik rajta. A munkások napi 12 órában dolgoznak, melyből 2 óra pihenőidő. Az órabér 1,78 dollár. Az új dolgozók egy 3 napos tréningen és csapatépítésen is részt vesznek. Az Apple 250.000 dollárt fizetett az FLA számára az auditért.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

Hozzászólások száma: 1 db

  1. Dani - 2014.03.05. 20:01

    Az azért kemény, hogy a Disney szerzői jogi követelményei miatt távolították el a videót..

Szólj hozzá Te is!