Sanghajban folytatódott az iPad márkanév használatát illető pereskedés

Helme 2012.02.24. 15:30 Apple, iPad 0 db 77

A kelet-kínai Sanghajban folytatódott szerdán az iPad márkanév tulajdonjogáról szóló per, a világszerte figyelemmel követett vitában ítélet később várható. Hónapok óta húzódik a pereskedés az amerikai Apple és a hongkongi székhelyű, tajvani tulajdonú Proview International Holdings közt. Utóbbi 2000 és 2004 közt több ázsiai országban, valamint Mexikóban is bejegyeztette az iPad márkanevet, ennek használati jogát aztán a Proview tajvani leányvállalata 2006-ban eladta az Apple-nek.

A cég sencseni leányvállalata, a Proview Technology Shenzhen azonban az adásvétel után is fenntartotta magának a jogot a márkanév használatára a szárazföldi Kína területén, így most 10 milliárd jüant (350 milliárd forint) követelnek szerzői jogok megsértése okán. Az Apple szerint ugyanakkor a szárazföldi Kínában való értékesítés jogát is megvették, a Proview azonban – a megegyezést be nem tartva – elmulasztotta kiszélesíteni a jogokat. Szerdán több mint négy órán át érvelt a két fél saját igaza mellett, a heves szócsatát több alkalommal is a bírónak kellett megszakítania.

Az Apple képviselői szerint a súlyosan eladósodott Proview nem formálhat jogot az iPad márkanévre, mivel nem képes saját IPAD-jének (Internet Personal Access Device) gyártására. “A Proview-nak nincs terméke, nincsenek piacai, nincsenek vásárlói, sem pedig beszállítója. Semmije sincsen.” – mondta Hu Csin-nan (Hu Jinnan), az Apple-t képviselő egyik ügyvéd. Hu emlékeztetett: az amerikai óriás termékeiért sorban állnak a kínai emberek, az iPadek betiltása Kína nemzeti érdekeit is sértené.

A bíróság nem közölte, mikor hozza meg ítéletét, amely döntő fontosságú lehet az ügyben, az ország öt Apple boltjából ugyanis három Sanghajban található. Megoldást a peren kívüli megegyezés jelenthet, amely hivatalosan még nem kezdődött meg, de mindkét fél hajlandóságot mutat arra – fogalmazott újságíróknak Hszie Hsziang-huj (Xie Xianghui), a Proview jogi képviselője. A pereskedés ugyanakkor még biztosan nem ér véget, az Apple ugyanis fellebbezett a sencseni bíróság decemberi döntése ellen, miszerint a névhasználat a Proview-et illeti meg. A felek február végén állnak fellebviteli bíróság elé Kanton tartományban.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatója. Újságíró, grafomán, marketing és médiahacker.

Szólj hozzá Te is!